Siema~~
MiaĹem w tej sprawie zadzowniÄ do Kojota ale... zostanie dla potomnych
Kompletnie siÄ na tym nie znam a mam juĹź doĹÄ swojego. SĹaby jest a ja jestem nieuwaĹźy i juĹź 2 raz zostawiĹem ĹwiatĹo w samochodzie na 3 dni.
OczywiĹcie akumulator zdechĹ. ChcÄ zakupiÄ nowy ale... jaki ?
Jakie parametry majÄ znaczenie ? Na co uwaĹźaÄ i zwrĂłciÄ uwagÄ ?
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
Ostatnio zmieniony przez Pit 2010-01-09, 11:21, w całości zmieniany 1 raz
No ta ale ja siÄ na tym nie znam Na jakie parametry zwrĂłciÄ uwagÄ ?
Jedyne co jest napisane na moim obecnym akumulatorze to 36/60 - cokolwiek to znaczy. Mam wraĹźenie, Ĺźe jest za maĹy bo w komorze akumulatora jest sporo luzu.
W Intrukcji obsĹugi mam napisane:
12V - 40AH / 5HR
12V - 52AH / 5HR*1
Gdzie *1 oznacza "Cold Areas".
Tylko co to jest Cold area ?:P U nas siÄ zdaĹźajÄ morozy ale siÄ nie mogÄ doszukaÄ jaka jest granica "cold area"
Tak czy siak ziomek siÄ zaoferowaĹ, Ĺźe moĹźe mi pchnÄ Ä swĂłj akumulator od Vectry bo On kupiĹ nowy. MyĹlaĹ, Ĺźe stary siÄ zepsuĹ, okazaĹo siÄ jednak, Ĺźe klemy nawaliĹy a akumulator jest dobry. No ale jak juĹź kupiĹ to wsadziĹ nowy a mi zaoferowaĹ stary.
Jego parametry to:
12V - 45Ah (20h) / 360 H - cokowliek to znaczy.
Czy mogÄ go wsadziÄ czy lepiej iĹc do sklepu z tymi parametrami z intrukcji ?
Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2009-01-04, 13:45
45Ah, to maĹy akumulatorek, nawet ten 52Ah na "zimne obszary" nie jest jakiĹ wielki, i taki bym wĹaĹnie kupiĹ na Twoim miejscu. WaĹźne jest jeszcze aby miaĹ bieguny "+ i -" w tym samym miejscu co stary.
hmm... a ja w mojej mam 70Ah ... niedawno zresztÄ go wymieniaĹam, kupiĹam Bosha w IC (majÄ go w ofercie na stronie to moĹźesz podglÄ dnÄ Ä resztÄ parametrĂłw). Poprzedni teĹź miaĹam 70Ah chociaĹź wielkoĹciowo wydawaĹ siÄ mniejszy. Ten zajmuje idealnie caĹÄ przestrzeĹ przeznaczonÄ na akumulator. JeĹźdĹźÄ na nowym od 2 miesiÄcy i jest wszystko cacy...
EDIT: Ĺťabcia, alternator nie doĹadowuje Ci go do koĹca... nic zĹego siÄ nie stanie, ale technicznie nie ma sensu kupowaÄ wiÄkszego, niĹź zaleca producent.
WsadziĹem na razie ten od Vectry, pojeĹźdĹźÄ - zobaczymy.
Jako, Ĺźe jutro jestem ostatni dzieĹ w pracy i nie bÄdÄ jej miaĹ przez conajmniej 2 miechy musze trochÄ ĹcisnÄ Ä pasa
DzowniĹem w tej sprawie do Kojota, poleciĹ Bosh'a 65 Ah.
EDIT: Ĺťabcia, alternator nie doĹadowuje Ci go do koĹca... nic zĹego siÄ nie stanie, ale technicznie nie ma sensu kupowaÄ wiÄkszego, niĹź zaleca producent.
witam wszystkich akumulator do Rx 8 powinien byc 70 i 630 pradu rozruchu wtedy dziala najlepiej sam niedawno wymienialem musi byc odpowiedni rozruch bo jak nie bedzie to sie kreci i kreci rozrusznikiem a Bosch daje dwa akumulatory do wersji 192 i 231 KM tak ze nie warto nic kombinowac z mniejszymi bo predzej pada a wydatki beda dwa razazy wieksze te parametry co podalem sa do 231 KM pozdrawiam
WidzÄ, Ĺźe nasze grono siÄ powiÄksza Do tej pory sami swoi a tu proszÄ Nowe twarze
Co znaczy, Ĺźe Bosh daje 2 akumulatory ? Jak pĂłjdÄ do sklepu i powiem, Ĺźe chcÄ akumulator Bosh'a do Mazdy RX-8 to koleĹ za ladÄ bÄdzie wiedziaĹ o co kaman i da mi ten odpowiedni ?