Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: KajaK
2012-06-24, 09:20
Wspomaganie kierownicy - typowe problemy i usterki
Autor Wiadomość
adamsud 

Auto: mazda rx-8
Wysłany: 2011-12-13, 23:44   Wspomaganie kierownicy - typowe problemy i usterki

Witam Państwa,
Od niedawna jeżdżę rx8. Dziwne, a zarazem fascynujące jest zachowanie wspomagania kierownicy. Generalnie jest dosyć twarde. Czasami jej nie czuć. Chwilami mam wrażenie "walki" z kierownicą. Szczególnie podczas wykonywania manewru skrętu. Stąd moje pytanie. Czy takie zachowanie jest normalne. Czytałem gdzieś, że samochód "uczy" się zachowań poprzedniego kierowcy. Może więc wystarczy zresetować komputer. Może jest to typowe dla wspomagania "inteligentnego" typowego dla samochodów sportowych.
Ostatnio zmieniony przez KajaK 2012-05-29, 20:33, w całości zmieniany 1 raz  

Szorstki 

Auto: RX 8
Wysłany: 2011-12-14, 08:59   

Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie chodzi delikatnie i zdecydowanie wspomaganie jest odczuwalne, sprobuj z resetem, jesli nie pomoze to cos musisz miec nie tak

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2011-12-14, 10:59   

przy klemie plusowej masz czarną wtyczkę a przy minusowej białą. odepnij je, wyczyść, psiknij jakimś elektrosolem. pomaga czasem. jak nie to mogą się szczotki w maglu kończyć (ostatnio to sie modne zrobiło). A wogóle zaryzykuj zbieżność sprawdzić

Raptor 

Auto: RX8
Wysłany: 2011-12-15, 10:13   

Sprawdziłbym i wyczyścił jeszcze styki/kostki biegnące od czujnika przy przekładni

jeśli pomogłem kliknij

adamsud 

Wysłany: 2011-12-15, 20:27   cd. wspomagania

Witam Panstwa.
Moja wypowiedz dotyczaca problematyki okreslonej w temacie nie byla precyzyjna. Wspomaganie kierownicy w moim samochodzie dziala caly czas. Chwilami mam po prostu wrazenie, ze dziala za mocno. Przy lekkim skrecaniu poczas wolnej jazdy (np. Na parkingu) musze lekko kontrowac kierownice w druga strone. Posluze sie jeszcze przykladem ostatnim. Wjechalem w droge uslana koleinami. Wtedy dopiero kierownica zwariowala. Mialem wrazenie, ze lewe kolo wybralo inna droge niz prawe. Po wjechaniu na rowna droge znowu bylo dobrze. Moze to jest charakterystyczne dla samochodow z tylnym napedem. Mialem juz chyba dziesiec samochodow, ale zawsze z przednim napedem, stad maja watpliwosc. Dodam, ze samochod dopiero po przegladzie technicznym.
Za dotychczasowe odpowiedzi serdecznie dziekuje. Z pewnoscia powiekszaja wiedze niniejszego forum na temat naszych rx.

anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Wysłany: 2011-12-15, 22:27   

miałem dokładnie jak ty to opisujesz że po wjechaniu na koleine nagle chciało auto samoskręcać i chciało wyrwać kierownice
po zmianie opon zero problemu :) może ci się gdzieś uszkodziły ? U mnie podczac ostrego hamowania i najechaniu na ostre części z wypadku uszkodziła się warstwa zew. opony

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

lukx 

Auto: **MAZDA RX8**
Wysłany: 2011-12-16, 01:23   

uwarzam ze powinienes przejechac sie na zbierznosc bo tego nie sprawdzaja na przegladach. moze byc tez ze pan od przegladow mogl niedopatrzec sie jakiegos luzu na wachaczach lub drazkach kierowniczych

seba185 

Auto: RX-8, Audi S8, GS300
Wysłany: 2011-12-16, 08:14   

Jedź na zbieżność

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Wysłany: 2011-12-16, 08:26   

trywialnie zapytam:
- opony o jakiej szerokości posiadasz ?
- jakie ciśnienie w oponach ?

opis wskazuje na normalne zachowanie się samochodu na naszych drogach...

sasiad 

Auto: RX8
Wysłany: 2011-12-16, 11:29   

Na wspanialych trojmiejskich drogach, wyposazonych w liczne "tory" czyt. koleiny na 225/40 18 (cisnienie 2-2.6) moja sama chce latac od lewej do prawej. Problem pewnie by zniknal na dojazdowkach ;)

Skip 

Auto: Mazda RX-8 Revolution Reloaded
Wysłany: 2011-12-16, 11:36   

Potwierdzam, na koleinach (szczególnie tych po TIR'ach) z samochodem niekiedy trzeba walczyć :)

adamsud 

Wysłany: 2011-12-16, 18:48   cd. wspomagania

Witam Panstwa.
Wydaje sie, ze zasygnalizowany przeze mnie "problem" zostal wyjasniony. Rozmawialem z uzytkownikami innych samochodow z tylnym napedem. Wszyscy maja podobne spostrzezenia. Samochody z przednim napedem mają naturalną tendencję (podczas manewru skręcania) do prostowania kierownicy i kół. RWD tego nie mają i poczas skręcania wykazują chęć do pogłębienia tego skrętu. Koleiny drogowe są problemem dla wszystkich kierowców samochodów z tylnym napędem. Swoją drogą to prowadząc rx naprawdę trzeba wykazywać się czujnością. Dzieki dla wszystkich, ktorzy udzielili wyjaśnień.

anubis88 

Wysłany: 2011-12-21, 10:16   

adamsud, chciałbym dodać może i istotny fakt że ten problem/normalka zależy od rodzaju opon jaki masz (chodzi o rodzaj bieżnika) na moich zimówkach nie mam żadnego problemu z wyżej tu opisywanych czy koleiny czy nie nic się nie dzieje

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i
Ostatnio zmieniony przez anubis88 2011-12-21, 22:08, w całości zmieniany 1 raz  

adamsud 

Wysłany: 2011-12-21, 21:41   jw

Dzięki za zainteresowanie. Sprawdzę te wszystkie sugestie łącznie ze zbieżnością. RX mam dopiero od 2 tygodni. Zimą nie będę nim dużo jeźdzł. Jednak pewniej czuję sie w samochodzie z FWD. Przynajmniej na razie. Opony, które posiadam, to prawie nowe 225/45/18 michelin (letnie).

anubis88 

Wysłany: 2011-12-21, 22:09   

na zime służą zimowe opony a nie letnie ;)

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

Odpowiedz do tematu