Wysłany: 2011-12-13, 23:44 Wspomaganie kierownicy - typowe problemy i usterki
Witam PaĹstwa,
Od niedawna jeĹźdĹźÄ rx8. Dziwne, a zarazem fascynujÄ ce jest zachowanie wspomagania kierownicy. Generalnie jest dosyÄ twarde. Czasami jej nie czuÄ. Chwilami mam wraĹźenie "walki" z kierownicÄ . SzczegĂłlnie podczas wykonywania manewru skrÄtu. StÄ d moje pytanie. Czy takie zachowanie jest normalne. CzytaĹem gdzieĹ, Ĺźe samochĂłd "uczy" siÄ zachowaĹ poprzedniego kierowcy. MoĹźe wiÄc wystarczy zresetowaÄ komputer. MoĹźe jest to typowe dla wspomagania "inteligentnego" typowego dla samochodĂłw sportowych.
_________________ Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez KajaK 2012-05-29, 20:33, w całości zmieniany 1 raz
Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie chodzi delikatnie i zdecydowanie wspomaganie jest odczuwalne, sprobuj z resetem, jesli nie pomoze to cos musisz miec nie tak
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2011-12-14, 10:59
przy klemie plusowej masz czarnÄ wtyczkÄ a przy minusowej biaĹÄ . odepnij je, wyczyĹÄ, psiknij jakimĹ elektrosolem. pomaga czasem. jak nie to mogÄ siÄ szczotki w maglu koĹczyÄ (ostatnio to sie modne zrobiĹo). A wogĂłle zaryzykuj zbieĹźnoĹÄ sprawdziÄ
Witam Panstwa.
Moja wypowiedz dotyczaca problematyki okreslonej w temacie nie byla precyzyjna. Wspomaganie kierownicy w moim samochodzie dziala caly czas. Chwilami mam po prostu wrazenie, ze dziala za mocno. Przy lekkim skrecaniu poczas wolnej jazdy (np. Na parkingu) musze lekko kontrowac kierownice w druga strone. Posluze sie jeszcze przykladem ostatnim. Wjechalem w droge uslana koleinami. Wtedy dopiero kierownica zwariowala. Mialem wrazenie, ze lewe kolo wybralo inna droge niz prawe. Po wjechaniu na rowna droge znowu bylo dobrze. Moze to jest charakterystyczne dla samochodow z tylnym napedem. Mialem juz chyba dziesiec samochodow, ale zawsze z przednim napedem, stad maja watpliwosc. Dodam, ze samochod dopiero po przegladzie technicznym.
Za dotychczasowe odpowiedzi serdecznie dziekuje. Z pewnoscia powiekszaja wiedze niniejszego forum na temat naszych rx.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-12-15, 22:27
miaĹem dokĹadnie jak ty to opisujesz Ĺźe po wjechaniu na koleine nagle chciaĹo auto samoskrÄcaÄ i chciaĹo wyrwaÄ kierownice
po zmianie opon zero problemu moĹźe ci siÄ gdzieĹ uszkodziĹy ? U mnie podczac ostrego hamowania i najechaniu na ostre czÄĹci z wypadku uszkodziĹa siÄ warstwa zew. opony
Auto: **MAZDA RX8** Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lut 2011 Skąd: PL > UK
Wysłany: 2011-12-16, 01:23
uwarzam ze powinienes przejechac sie na zbierznosc bo tego nie sprawdzaja na przegladach. moze byc tez ze pan od przegladow mogl niedopatrzec sie jakiegos luzu na wachaczach lub drazkach kierowniczych
Na wspanialych trojmiejskich drogach, wyposazonych w liczne "tory" czyt. koleiny na 225/40 18 (cisnienie 2-2.6) moja sama chce latac od lewej do prawej. Problem pewnie by zniknal na dojazdowkach
Witam Panstwa.
Wydaje sie, ze zasygnalizowany przeze mnie "problem" zostal wyjasniony. Rozmawialem z uzytkownikami innych samochodow z tylnym napedem. Wszyscy maja podobne spostrzezenia. Samochody z przednim napedem majÄ naturalnÄ tendencjÄ (podczas manewru skrÄcania) do prostowania kierownicy i kĂłĹ. RWD tego nie majÄ i poczas skrÄcania wykazujÄ chÄÄ do pogĹÄbienia tego skrÄtu. Koleiny drogowe sÄ problemem dla wszystkich kierowcĂłw samochodĂłw z tylnym napÄdem. SwojÄ drogÄ to prowadzÄ c rx naprawdÄ trzeba wykazywaÄ siÄ czujnoĹciÄ . Dzieki dla wszystkich, ktorzy udzielili wyjaĹnieĹ.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-12-21, 10:16
adamsud, chciaĹbym dodaÄ moĹźe i istotny fakt Ĺźe ten problem/normalka zaleĹźy od rodzaju opon jaki masz (chodzi o rodzaj bieĹźnika) na moich zimĂłwkach nie mam Ĺźadnego problemu z wyĹźej tu opisywanych czy koleiny czy nie nic siÄ nie dzieje
DziÄki za zainteresowanie. SprawdzÄ te wszystkie sugestie ĹÄ cznie ze zbieĹźnoĹciÄ . RX mam dopiero od 2 tygodni. ZimÄ nie bÄdÄ nim duĹźo jeĹşdzĹ. Jednak pewniej czujÄ sie w samochodzie z FWD. Przynajmniej na razie. Opony, ktĂłre posiadam, to prawie nowe 225/45/18 michelin (letnie).
anubis88