Auto: mx-5, volvo 850, RX-8
Wysłany: 2013-06-21, 21:43 RX-8 jak RX-8
Kupiona juz miesiąc temu i ciągle czekała, żeby dac sobie zrobić zdjęcie.
Zrobiła w tym czasie ok 1000km - momentami całkiem ostro użytkowana i daje radę, żadne zło z niej nie wyszło i odpycha się całkiem żwawo
Wysłany: 2013-06-23, 09:50
Jasne
tak trochę bez wiary zacząłem, bo mimo, że bardzo lubię samochody, to nigdy nie miałem parcia na stronę wizualną i nie mam startu w porównaniu do cacek, które tu pokazują niektórzy koledzy.
Samochód to 231 km, 2004 rok, 78 tys km. W 2008 sprowadzony z Niemiec.
Kupiony z pomoca Kajaka, przeszedł pozytywnie ogledziny - "jestem pozytywnie zaskoczony" mówił Kajak.
Skóra, Bose, grzane fotele, zmieniarka + moduł na USB i inne nośniki - typowo dopasiona.
Wydech (cat back) Powerflow - fajny dźwięk, ale nie za głośny. Ma wymieniony rozrusznik.
Rozczarowałem się, że wyłączona kontrola trakcji włącza się sama z powrotem, jak uzna że potrzebuje - nie aktywuje się bardzo wcześnie, ale jednak.
Pobór oleju zdumiewająco mały, jak na to czego naczytałem się wcześniej.
Spalanie w cyklu mieszanym miejsko-zakopiański+ testy na leśnych zakrętach na Słowację i z powrotem - powyżej 15 litrów, ale czekam na okazję, żeby zmierzyć w trasie na spokojnym przejeździe do Krakowa.
Poprzedni właściciel mówi, że kable, cewki i świece były zmienione w zeszłym roku 7 tys temu. Kable faktycznie wyglądają jak nowe. Profilaktycznie zmieniłem oleje w skrzyni i dyfrze. Samochód potrzebował hamulców na przód i opon, więc dostał tarcze tarox PRO (po angielskojęzycznym necie krąży wersja, że to te same tarcze, co Brembo Sport, tylko obrandowane inaczej, ale nie zweryfikowałem tego na 100%) i klocki Stoptech Street Performance. Opony Dunlop Direzza star spec. Jestem bardzo zadowolony i z hamulców i z opon. Hamulce na zimno nie są gorsze niż OEM, a zagrzane niebo lepsze. Trzeba się tylko dostosować do zmiany dozowalności, bo na ciepło łapią dużo skuteczniej. Opony na suchym wedle spodziewań, a na mokrym lepiej niż się spodziewałem - na pewno o hydroplaning będzie łatwiej niż przy cywilnych deszczowych, ale na mokrym bez kałuż są bardzo, bardzo dobre.
To chyba pierwszy rex w powiecie Tatrzańskim - przynajmniej nigdy nie widziałem innego Czekam na ten wypad do Poznania - fajnie będzie się poznać.
Ostatnio zmieniony przez Marc i N 2013-06-23, 11:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-06-23, 10:37
Felgi mam oryginalne i pewnie dokupię drugie.
Mazdowskie fabryczne felgi z reguły sa lekkie i solidne w stosunku do innych producentów - w rx to ok 12-13 kg. Na pewno bym nie chciał dwudziestokilowych "ozdobnych", a lekkie naprawde z górnej półki to zbyt duże koszty. Fabryczne felgi pomalowane na czarno, czarne skrzela, maska i spoiler zupełnie by mnie urzadzały estetycznie...
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-06-24, 14:05
DonDawido napisał/a:
Mocno mi się wydaje, że przy przytrzymaniu na dłużej (ok. 10-15 sekund) tego przycisku to DSC odłącza się w całości i samo się nie włączy.
Nie wydaje Ci się. Po dłuższym przytrzymaniu wyłącza się zarówno kontrola trakcji jak i toru jazdy i wtedy już trzeba zgasić i ponownie odpalić auto żeby znów działało.
Nie wydaje Ci się. Po dłuższym przytrzymaniu wyłącza się zarówno kontrola trakcji jak i toru jazdy i wtedy już trzeba zgasić i ponownie odpalić auto żeby znów działało.
Dzięki za potwierdzenie informacji. Przez moment zwątpiłem. (miesiące bez samochodu dają się we znaki)