Kurcze ostatnio zaczÄ Ĺem duĹźo pisaÄ no forum pytanie mam nastÄpujÄ ce,, ile kosztuje zaĹoĹźenie turbiny do mazdy czy koszty sÄ bardzo duĹźe mowa oczywiĹcie o rx8 czy bardzo duĹźo jest kombinowania
Ostatnio zmieniony przez KajaK 2014-07-16, 00:57, w całości zmieniany 1 raz
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-07-15, 23:10
z 15klockĂłw to na pewno turbo kolektor (kupiÄ lub wyspawaÄ)komp strojenie intercooler jakiĹ wydech orurowanie robocizna sprzÄgĹo etc, jakieĹ turbo kity chodzÄ od 3 do 6 koĹa $ Ĺrednio i zawierajÄ róşne czÄĹci ,a i tak pewnie coĹ nie bÄdzie w nim pasowaÄ , pomysĹ jest zaleĹźny teĹź od tego co chcesz osiÄ gnÄ Ä , z ceny zawsze moĹźna zjechaÄ szukajÄ c gratĂłw uĹźywanych ale wtedy zazwyczaj taki projekt rodzi siÄ w bĂłlach
OczywiĹcie zgadzam siÄ z tym Ĺźe najlepiej zrobiÄ to raz i solidnie, narazie jestem na etapie rozmyĹlanie nad turbo dlatego pytam.A myĹleÄ powaĹźnie o turbie zaczne pewnie gdzieĹ w przyszĹym roku i raczej nie bede chciaĹ zrobiÄ tegopo kosztach.(chyba Ĺźe kolega przekona mnie do swapa ale raczej siÄ nie dam przekonaÄ)
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-07-16, 09:32
zwodzik, No to w przyszĹym roku pewnie bÄdzie gotowa moja Ăsemka z turbo Renesisem WiÄc bÄdzie moĹźna dokĹadnie okreĹliÄ siÄ w kwocie. IdÄ c najprostszÄ sprawdzonÄ drogÄ musisz szykowaÄ 30k
na swojÄ turbo wydaĹem juĹź worek pieniedzy tak jak Kajak pisaĹ to nie jest takie hop siup i wszystko zaleĹźy od tego co chcesz osiÄ gnÄ Ä. Ja robie juĹź 3 turbo na renesisie
Wysłany: 2014-07-16, 21:44
proste... plus jest taki Ĺźe turbina fajnie uzupeĹnia dóŠobrotĂłw a minus tak, Ĺźe przy maĹej turbinie boost spada drastycznie na wyĹźszych obrotach. MontaĹź samej turbiny nie jest problemem ... w zasadzie nic nie jest.. grunt to dobrze zbudowana jednostka i dobre wystrojenie .... na dobrym sprzÄcie, ktĂłry ogarnia zapĹon wanklowy.... .
Wysłany: 2014-07-16, 21:58
MATi napisał/a:
W japoni normalnie do rx8 dokĹadajÄ maĹe turbinki na maĹym booscie i auta jeĹźdĹźÄ bezpiecznie.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-07-16, 22:38
no nie bÄdzie niestety.. nie mniej jak masz juĹź zbudowany silnik, masz kompa itd to zmiana turbiny to juĹź formalnoĹÄ... no moĹźe wtryski, pompa paliwa ale to przy caĹoksztaĹcie nie tragedia.... kwestia czy chcesz wiÄcej doĹu czy gĂłry .. . fakt Ĺźe operacyjny zakres obrotĂłw wydaje siÄ maĹy ale de fakto przy zmianie biegu i tak obroty nie spadnÄ na tyle zeby suszara musiaĹa siÄ pompowaÄ od zera.... no chyba ze miss shift .
Teraz tak jeszcze do gĹowy mi przyszĹo czy do walka daĹo by siÄ zamiast turbo daÄ kompresor? On przecieĹź moĹźe pracowaÄ w peĹnym zakresie (mogÄ siÄ myliÄ )