W końcu nadeszła chwila kiedy mogę się pochwalić i moim cudem. Część z Was kojarzy ją z opisu Siska, gdyż to on zapoczątkował ten niezwykły projekt.
Pokrótce, jest to Mazda RX-8 ze Szwajcarii, rocznik 2005. Pojeździła trochę u nas i jak padł silnik, to Sisek postanowił zrobić swap na 13b-REW i chwała mu za to, bo namordował się razem z Kalim i pewnie wcześniej z innymi mechanikami, co nie miara. Sam swap do momentu, w którym teraz się znajduje trwał niemal 4 lata!
Co jest w środku:
Silnik i układ przeniesienia napędu:
Silnik - RX7 FD3S.
Komputer - Apexi Power FC
Turbo - hybryda wielkości garrett'a g30/g35
Układ wydechowy - cały customowy by KMS (kolektor na miarę, puszka Magnaflow)
Pompa - Walbro
Wtryski - 4x 850cc
Regulator ciśnienia paliwa - Aeromotive (style )
Wyczynowa chłodnica wody i dwa wentylatory spal
Dwie olejowe chłodnice 25-rzędowe.
Skrzynia - 5 spd manual z FD3S
Sprzęgło - ceramiczno-metaliczne 6 łapek stage 3, docisk i łożyska nowe OEM
Poduszki poliuretanowe
Zegary - Apexi 2xEGT, doładowanie, obrotomierz, temp wody
Zawieszenie i hamulce:
Zawieszenie gwintowane - BC Racing Type RS, twarde
Poliuretany - Strongflex, twarde
Nowe łączniki stabów
Zabezpieczenie przed korozją
Zrewidowane i pomalowane zaciski hamulców
Tarcze - Black Diamond Combi
Klocki - Hawk HPS
Rozpórki aluminiowe przód i tył
Dodatkowo:
Siatka ochronna w zderzaku
Czarne OEM felgi
Opony - Toyo R888 225/40/18 przód i 255/35/18 tył
No chyba tyle, jak coś sobie przypomnę to dopiszę
Potwór narzeka jeszcze na przegrzewające się turbo, ale jedzie jutro do Kalego na strojenie i kilka innych zabiegów jak większy intercooler i zobaczymy co tam jeszcze.
Chciałem podziękować Gronkowi za doprowadzenie auta do ładu, bo to na co napotkał bawiąc się zawieszeniem, podłączeniem deski i hamulcami to jego
W planach oczywiście dużo, dużo więcej, ale najpierw trzeba na to wszystko uzbierać.
Fotki: (lepsze wrzucę jak dopadnę lepszy sprzęt niż smartphone)
no właśnie, jakby postał jeszcze ze dwa lata, to pewnie transplantacja do innej budy by była. Zaczął jeździć, a już naprawdę niewiele go dzieli od tego, żeby zapierniczał jak dziki
KajaK, zostaje cichociemny póki co dystanse tylko wejdą wcześniej lub później coś około 25/30 mm. Właśnie dziś z Kalim rozmawiałem na temat szóstki z renesisa, mam tylko obawy o żywotność takiej skrzyni. Teraz chcę nią trochę pojeździć, najważniejsze że projekt żyje.
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2014 Skąd: Łódź
Wysłany: 2014-10-13, 16:07
Zdradzisz jaks szczegoly tego swapa? Co sprawilo najwieksze klopoty?
Łapy i poduszki jakies pasuja czy custom?
Zamachy sprzegla i rozstawy śrub skrzyni pasują?
_________________ ZESTAWY NAPRAWCZE DO KOMPRESOROW EATON M62 i INNYCH
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: Śladów/Warszawa
Wysłany: 2014-10-13, 19:08
nooo i magiel też był problemem bo się koła tak fajnie skręcały przy podnoszeniu Fakt kablologia była przerąbana bo ktoś wyrwał wszystko nie wiadomo po co Chyba tak żeby se wyrwać przez co będzie jeszcze kupa walki z przywróceniem sprawności ABS i jeszcze kilku spraw... Na szczęście środek już uruchomiony.. Temat do opanowania
Kajak, z tym plug & play, to grubo przesadzasz. Jest kilka mankamentów, jak za niskie sanki i wątpliwa kabelkologia silnika i oczywiście brak podłączenie kabiny na początku, ale to na szczęście już za nami. Pomału się to ogarnie. Magiel musiał być ruszony bo na seryjnym silnik by nie wszedł, no chyba że w przednią belkę.