MoĹźe mi ktoĹ wyjaĹniÄ na czym polega ten proces i co ma na celu ?
Bo mimo dobrej znajomoĹci angielskiego chyba brakuje mi trochÄ wiedzy na temat budowy i dziaĹania silnika Ĺźeby zrozumieÄ co tu jest napisane.
Auto: FC N/A, BMWe36 Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Skąd: zabrze
Wysłany: 2010-03-24, 20:24
zasada jest prosta
porting - powikszanie kanaĹĂłw dolotowych lub wydechowych (ogĂłlnie mĂłwiÄ c rozwiercamy je w celu zwiekszenia przekroju, wczeĹniejszego otrwarcia i późniejszego zamkniÄcia) wiadomo im wiÄcej powietrza ...
to co wkleiĹeĹ
porting templates to przgotowane przez RB blaszki z zaznaczonymi krzywiznami portĂłw, do odrysowania na pĹytach Ĺźeby wiedzieÄ ile mozna zabrzaÄ materiaĹu - wyrysowanie tego samemu to dosÄ skomplikowany proces dlatego produkujÄ gotowe "wzorniki"
Zastanawiam siÄ wĹaĹnie nad portingiem w tej chwili. Nie chcÄ tego hardcore'owego, bo musiaĹbym zmieniaÄ wydech i dolot na gĹoĹniejsze. MyĹlaĹem bardziej o tym poĹrednim rozwiÄ zaniu, dajÄ cym dodatkowy kop mocy bez koniecznoĹci dĹubania przy aucie.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-04-05, 12:55
w obu przypadkach wymiana kompletu uszczelnieĹ, apexĂłw gĹĂłwnych i bocznych oraz ich sprÄĹźynek, panewek. W mocniejszym porting czyli powiÄkszenie otworĂłw (w tym wypadku tylko wydechowych). Porting moĹźna wykonaÄ tylko rozbierajÄ c silnik........ PrzyĹÄ czam siÄ do postu kajaka
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-04-05, 20:41
ale ja napisaĹem powaĹźnie. w wanklu nie masz zaworĂłw. dziaĹa bardziej jak dwusĂłw. dolot i wydech zamykane i otwierane przez to Ĺźe rotor w trakcie ruchu je zasĹania lub odsĹania (to tak Ĺopatologicznie) Daleki jestem od nabijania siÄ z kogokolwiek kto czegoĹ moĹźe nie wiedzieÄ jak juĹź mnie trochÄ poznaĹeĹ. Ogarnij sobie na youtube jak dziaĹa ten silnik a jak dziaĹa tĹokowiec. Nawet masz jak siÄ porting robi