Mike: Wydaje mi się, że będzie jakaś różnica (tak jak napisał boletz). Dziś/jutro dzwonię do Kojota to mogę dopytać.
A z zamówieniem daj mi znać wcześniej, może bym się dołączył.
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomg: 15 razy Doczy: 23 Mar 2009 Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2013-04-05, 09:05
Mike, przebieg zamachu to max 3000 km, jego waga wynosi 3,63 kg. Mogę ci go podesłać na testy. Jak ci się spodoba to sobie zostawisz. Ostrzegam że skrzynia biegów musi być w bardzo dobrej kondycji, inaczej się posypie. Taką cenę trzeba ponieść w przypadku tego koła.
To właśnie zabawa z kołami zamachowymi różnej maści była głównym powodem powstania u mnie w garażu składziku skrzyń biegów
Osobiście miałem kilka różnych zestawów (sprzęgło + koło) i polecam zamach Mazdaspeed. Ma dobry stosunek obciążeń do wagi. Jest oczekiwana różnica w stosunku do serii a nie katuje reszty podzespołów. Jak już ktoś wcześniej pisał, do jazdy po mieście nie ma najmniejszego sensu zakładać sprzęgła w systemie 0 1, czyli tzw. spiekowego. Wykończyłem jedno w 3 miechy.
Przy każdym sensownie odelżonym kole zdjęcie nogi z gazu działa jak hamulec.
ALE ! w przypadku powyższego ACT, można zatrzymać nos na szybie.
_________________ -= śpieszmy się poznawać nowych użytkowników RX-8, tak szybko odchodzą ... =-
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomg: 15 razy Doczy: 23 Mar 2009 Skd: Strzyżów / Miłocin
Wysany: 2013-04-05, 13:41
Adam R. napisa/a:
też rozmyślam nad bardzo lekkim kołem i szukam, ktoś wie jakie jest najlżejsze ?
gdy ja szukałem, to lżejszego niż to powyżej nie znalazłem
Jeszcze odnośnie części Mazdaspeed. Za każdym razem gdy montowałem w pomarańczce coś tej marki to aż się micha cieszyła jak wszystko idealnie pasuje. Żadnego rzemiosła nie trzeba uruchamiać. Czy to był dolot, spojler czy zamach wszystko PnP. Z częściami aftermarketowymi nie jest już tak łatwo.
Jak Mike się nie pokusi to koło będzie to shandlowania.
_________________ -= śpieszmy się poznawać nowych użytkowników RX-8, tak szybko odchodzą ... =-
głównie chodzi o to że nie mam wprawy w jeździe z lekkim zamachem i boję się że aż tak lekki zamach zatłucze mi skrzynie albo co gorsza silnik przez przyzwyczajenia.
Wysany: 2013-04-05, 14:18
Mike napisa/a:
głównie chodzi o to że nie mam wprawy w jeździe z lekkim zamachem i boję się że aż tak lekki zamach zatłucze mi skrzynie albo co gorsza silnik przez przyzwyczajenia.
Może być tak jak piszesz. Bierz MS, będziesz zadowolony
Pomyliłem się troszkę w wadze. Wynosi ona dokładnie 4354,49 g, czyli 4,3 kg.
Dla mnie jazda z nim było niesamowitą frajdą, dopóki skrzynia nie powiedziała pa pa...
Koło zamachowe to nic innego jak akumulator energii oraz cos na wzor tłumika drgań.
Im cięższe - pojemniejsze koło, tym lepiej tłumi drgania pochodzące z układu korbowego.
W układzie korbowym działa bardzo dużo różnych sił, które przekazywane są na wał napędowy.
Wał ten ma tendencje do ciągłego przyspieszania i zwalniania. Im lżejsze koło zamachowe, tym więcej tych drgań pojawia się na wale korbowym.
Myślę że przy Turbo przyrost mocy jest na tyle gwałtowny i czasami nieoczekiwany, że przy lekkim kole zamachowym może szybciej dojść do urwania wału korbowego, niż przy cięższym kole zamachowym.
Nawet w bardzo mocnym wolnossaku przyrost mocy jest znacznie łagodniejszy niż w silniku turbo. I w wolnossaku nie występuje takie gwałtowne "rwanie" wału korbowego.
Tłoki i korby zaklada sie kute, mocniejsze i z nimi mamy spokoj. Wal zazwyczaj zostaje seria bo ciężko o kucizne. A odchudzając kolo zamachowe, zwiększamy ryzyko pękania wału korbowego.
W Turbo-Dieslach zaczęto stosować dwu masowe koła zamachowe, właśnie po to aby wyrównoważyć siły działające na wał korbowy.
W wolnossakach moża zaobserwować stosowanie dwumasowych kół pasowych. Które także w turbodieslach są stosowane.
Pozdro!
Kaktus dzieli się wiedzą dwa:
Cytat:
Hej!
Kolo warto odchudzic, ale bez przasady! Bo kolo zamachowe kumuluje energie i przenosi sie to bezposrednio na zdolnosc silnika do wkrecania sie na obroty.
Jak odchudzisz kolo to silnik bedzie sie szybciej wkrecal na obroty, ale takze szybciej te obroty beda spadaly (jak np przygazujesz na luzie). Auto bedzie lepiej przyspieszalo, jednak jak za mocno odchudzisz, to pod gore bedzie jechalo gorzej niz z seryjnym kolem.
Ile odchudzic? Nie mam pojecia, ja odchudzilem tyle ile moglem, tzn tyle ile mi homologacja pozwolila. Czyli z 6400 zszedlem do 5400.
Kolo sie stacza od strony silnika, na calej jego srednicy.
Kaktus dzieli się wiedzą trzy:
Cytat:
Nie podniecajcie sie tak ta moca, moc maksymalna to jest nic, ta wartosc nam nic nie mowi!
Ciekaw jestem jaka moc srednia mialby ten silnik! To juz daje jako taki obraz o mozliwosciach i potencjale silnika!
Motory maja po 150KM z 650ccm.... a to nie znaczy ze taki silnik by uciagnal bude z Malucha..... a aby pociagnac musialby miec z 4 razy ciezsze kolo zamachowe, a wtedy krecilby sie do 6000 a nie do 16000 i mialby juz tylko 40-50KM.
Formula ma 900-1000KM z 3 litrow, wiec tam wychodzi 300KM na litr Ale zalozcie ten silnik do zwyklego auta... i juz nie bedzie tak rozowo, ciezke felgi, ciezke hamulce, duze straty na skrzyni, ciezka buda.... i okaze sie ze nie ma odpowiedniej energii kinetycznej ten silnik aby jechac tak szybko jak jedzie formula.
Moznaby na ten temat elaboraty pisac.
taką odpowiedz dostałem jak zapytałem znajomego o ten super lekki zamach.
[ Dodano: 2013-04-05, 14:29 ]
więc jednak zamawiam MS, przepraszam za zamieszanie... poprstu nie chcę przekombinować, powiedzcie mi tylko czy ten zamach będzie dobry do wersji HP?
http://www.rotaryfx.com/product_p/per1093.htm
Wysany: 2013-04-05, 14:41
Mike napisa/a:
więc jednak zamawiam MS, przepraszam za zamieszanie... poprstu nie chcę przekombinować, powiedzcie mi tylko czy ten zamach będzie dobry do wersji HP?
http://www.rotaryfx.com/product_p/per1093.htm
Mike: Jaki wydech zamówiłeś?
U mnie te całe zamówienia stoją w linii, czekają tylko na załatwienie pewnych spraw i zielone światło i poleci właśnie lekki zamach+wdech+wydech, dlatego chętnie zasięgam opinii i porad u innych.
Daj znać jak to wszystko u Ciebie śmiga po zamontowaniu.