Poprzedni temat «» Nastêpny temat
opony na zime - 17, czy 18 dla 231KM
Autor Wiadomo¶æ
Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2013-09-25, 23:09   

No bez jaj, 205 tobą mam w jakims gownie z mama mocą. W kopnym sniegu raczej Malo będziesz jezdzic, a na blocie po sniegowym to zawsze trzeba uważać

przema72 

Auto: rx8
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2012
Sk±d: wÅ‚oszczowa
Wys³any: 2013-10-01, 08:58   

ogolnie przyjmuje sie ze na zime opony powinny być węższe , ale to jak wspomniał Sqad, jest błedne

wąskie opony dobrze radza sobie w błocie pośniegowym , tam gdzie opona ma sie przebic przez warstwe błota i złapac kontakt z podłozem

na sniegu , lodzie lepsza przyczepnosc bedzie na szerszej oponie , na nasze warunki mozna np na zime kupic pare mm wiekszy profil zeby podniesc auto np o 1cm , niby nieduzo ale auto duzo rzadzej juz szoruje podwoziem

ja np na zime wybrałem 225/55r17 , w stosunku do seri podnoszą auto własnie o 1cm

luke90 

Auto: RX8
Do³±czy³: 22 Lip 2013
Sk±d: Wa-Wa
Wys³any: 2013-10-01, 09:30   

A jeździ ktoś w ogóle na 18" w zimę? Jak wrażenia?

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2013-10-01, 09:40   

No ja jeżdże na 18, ten sam rozmiar co letnich. Nie wierzę w to, że ma być węższa albo szersza. Kupuję takie same jak na lato. bez pierdół, nie jeździ się tylko po śniegu albo tylko po lodzie. A jak już się przytrafi, to i tak ostrożnie się poruszam...
Co do tej wysokości opony, to brzmi sensownie, ale ja tego nie praktykuję.
Normalnie, bez udziwnień się jeździ. Raz tylko na dziurę najechałem i pokrzywiłem felgę i rozwaliłem oponę. Ale to bez śniegu było... Czyli zimy bym w to nie mieszał. Komfort rzecz jasna jak na 18 ;) bliski zeru :P

MATi 

Auto: RX8 High Niuter !
Do³±czy³: 07 Mar 2011
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2013-10-01, 10:01   

Ja będę jeździł na 18stkach opon szukam w rozmiarze 225/45R18

ozz

Do³±czy³: 01 Maj 2012
Sk±d: Pruszków
Wys³any: 2013-10-01, 16:53   

Dlaczego na sezon zimowy miałbym zmienić opony na węższe?

Wszystko zależy od tego, gdzie użytkujemy pojazd zimÄ…. JeÅ›li nasze miejsce zamieszkania jest oddalone o wiele kilometrów od dużych miast i w dużym stopniu narażone jest na coroczne obfite opady Å›niegu (bez nadziei na codziennÄ… pracÄ™ pÅ‚ugów odÅ›nieżajÄ…cych), byÅ‚oby wskazane zastosować opony węższe o rozmiar od tych stosowanych latem. Opony węższe, poprzez wiÄ™kszy jednostkowy nacisk na powierzchniÄ™ (mniejsza powierzchnia styku z nawierzchniÄ…) głębiej i mocniej wgryzajÄ… siÄ™ w Å›nieg, uÅ‚atwiajÄ…c pojazdom przejazd. Szerokie, duże opony muszÄ… wydrążyć równie szerokÄ… Å›cieżkÄ™ przez Å›nieg, co powoduje wiÄ™kszy opór. Im węższe opony, tym Å‚atwiej przejechać przez Å›nieg. Węższe opony lepiej radzÄ… sobie również na drodze pokrytej wiÄ™ksza iloÅ›ciÄ… wody (ryzyko aquaplaningu) lub bÅ‚ota poÅ›niegowego (ryzyko slushplaningu) Takie rozwiÄ…zanie ma jednak wady. PamiÄ™tajmy, że poszczególne opony zawsze bÄ™dÄ… kompromisem – nie ma opon na każdy rodzaj i stan nawierzchni. ZakÅ‚adajÄ…c opony węższe na zimÄ™ wydÅ‚użamy swojÄ… drogÄ™ hamowania. W przypadku hamowania na zaÅ›nieżonej, oblodzonej, suchej czy nawet mokrej nawierzchni opony węższe sÄ… zdecydowanie gorsze od szerszych. Podobnie z utrzymaniem wÅ‚aÅ›ciwej przyczepnoÅ›ci na zakrÄ™tach – węższe opony nie zapewniajÄ… nam należytego bezpieczeÅ„stwa. JeÅ›li dodatkowo, nasze auto dysponuje wiÄ™kszÄ… mocÄ…, wÄ…skie opony mogÄ… tracić trakcjÄ™ już przy każdym gwaÅ‚towniejszym przyspieszaniu.

Pierwsze, co zmieniło dzisiejszy pogląd na zmianę rozmiaru opon na zimę, to postęp technologiczny w zakresie projektowania składów mieszanek stosowanych w oponach zimowych oraz samych bieżników. Obecnie, lamelki wykonywane są w technologii 3D, rzeźby bieżników projektowane są w procesach symulacji komputerowych, z uwzględnieniem wielu zmiennych mających wpływ na zachowanie opon w warunkach zimowych. To wszystko sprawia, że dzisiejsze opony zimowe znacznie lepiej radzą sobie w trudnych warunkach zimowych, niż kilka lat temu. Drugim ważnym aspektem są zmiany klimatyczne, które determinują nowe pojmowanie warunków zimowych. W ostatnich latach coraz częściej spotykamy w okresie zimowym skrajne warunki drogowe, od wysokich temperatur rzędu 15°C i więcej, w miesiącach typowo zimowych (grudzień, styczeń), po skrajnie trudne warunki drogowe z obfitymi opadami śniegu, z bardzo niskimi temperaturami, odwilżami, gołoledzią itd. Nieprzewidywalne warunki drogowe dodatkowo powinny przekonać każdego kierowcę o potrzebie montowania opon zimowych.

Znalazłem coś takiego
Każdy sam musi zdecydować SAM na czym będzie jeździł uwzględniając teren, napęd itd.

ozz

Do³±czy³: 01 Maj 2012
Sk±d: Pruszków
Wys³any: 2013-10-01, 17:23   

Jeszcze jedna dość istotna informacja

Montaż węższych opon może spowodować, iż opona w pewnych sytuacjach i przy wiÄ™kszej mocy silnika, o wiele szybciej bÄ™dzie zrywać przyczepność. Systemy takie jak ASR, ABS itd. sÄ… ustawiane biorÄ…c pod uwagÄ™ zalecane dla danego pojazdu ogumienie. Montaż niewÅ‚aÅ›ciwych opon może sprawić, iż systemy te mogÄ… odbierać niewÅ‚aÅ›ciwe sygnaÅ‚y wynikajÄ…ce z innego zachowania siÄ™ węższej opony na podÅ‚ożu. Czasami zdarza siÄ™, iż ABS włącza siÄ™ zbyt czÄ™sto w sytuacjach, w których nie hamujemy zbyt mocno lub kiedy nawierzchnia jest sucha. W przypadku aut o wiÄ™kszej mocy silnika zdarza siÄ™, iż czasami producent pojazdu homologuje opony zimowe nieznacznie węższe w stosunku do opon letnich. Nigdy opony zimowe nie powinny posiadać indeksu noÅ›noÅ›ci niższego niż opony letnie montowane w danym pojeździe. Indeks prÄ™dkoÅ›ci montowanych na pojeździe opon zimowych może być niższy. RozporzÄ…dzenie Ministra Transportu z dnia 15 października 2007 roku, dodaje do Kodeksu Drogowego do art. 66 ust. 5a, który mówi, iż „Dla opon oznakowanych jako Å›niegowe, … , dopuszcza siÄ™ niespeÅ‚nianie dostosowania do maksymalnej prÄ™dkoÅ›ci pojazdu, pod warunkiem że sÄ… one dostosowane co najmniej do prÄ™dkoÅ›ci równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkÄ™ ostrzegawczÄ… o maksymalnej prÄ™dkoÅ›ci tych opon tak, aby byÅ‚a ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy.” Najlepszym rozwiÄ…zaniem zawsze pozostanie stosowanie siÄ™ do zaleceÅ„ producenta auta odnoÅ›nie rozmiaru opony, która zostaÅ‚a przez niego homologowana na dany typ pojazdu. Dotyczy to zarówno opon letnich, jak i zimowych. Tylko zalecany rozmiar ogumienia zagwarantuje optymalne wykorzystanie parametrów opony oraz prawidÅ‚owe zachowanie siÄ™ pojazdu w warunkach zimowych.

Moim zdaniem ideałem dla ludzi mieszkających w górach były by opony zimowe z wkręcanymi kolcami ( jedziesz po śniegi wkręcasz kolce , asfalt wykręcasz , tylko czy komuś chciało by się ? )Dla mieszczuchów standard lub 215/55/17 tylko to muszą być opony a nie zimowe semisliki :mrgreen:

Sqad 

Wys³any: 2013-10-01, 20:32   

KajaK napisa³/a:
ozz, Bardzo ładnie i zrozumiale napisane! Nikt o zdrowych zmysłach nie podróżuje raczej w zimie z prędkościami większymi aniżeli 120 skrajnie 160km\h

Co prawda nie mazdą, ale z austrii jak wracałem to na trasie katowickiej w nocy po puchu w zamieci tak średnio 140 się leciało, na spokojnie.

Węższa guma faktycznie ułatwia przebijanie się przez śnieg, ja tylko w jednym samochodzie na zimę zmieniłem z 225 na 205 i cieszyłem się że kupiłem używki, bo sezon później miałem już 225 na kołach :)

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 25 Gru 2011
Sk±d: okolice Rzeszowa
Wys³any: 2013-10-02, 15:47   

ciekaw jestem czym sugerowali sie projektanci RX 8 zalecając 225 zarówno do 192 jak i 231konnego Rexa i jedyne wytłumaczenie to napęd na tył.
Bo dla przykładu dużo mocniejsza MAZDA MPS 260KM i 380Nm, która wazy tyle co Rex ale jest dużo mocniejsza i ma prawie 2 razy większy moment obrotowy katalogowo zaleca zimówki:
205 50 R17- 3 MPS 2.3 MZR Turbo 260KM (od 2009)
215 45 R18- 3 MPS 2.3 L 260KM (do 2009)
225 50 R17- RX 8 192i231KM

Tak więc mamy mps 260KM,380Nm na 205 vs RX8 231KM,210Nm na 225 :-/

Raul7 

Auto: Mazda RX8 HP
Do³±czy³: 01 Gru 2013
Sk±d: Krk
Wys³any: 2014-01-18, 20:42   

Szybkie pytanko może nawet w zlym temacie..
Mam seryjne 18stki i na nich letnie 225/45..
Zero glebowania.. czysta seria co można zobaczyć w dziale nasze auta..
Chodzi mi o to czy wejdzie mi 18stka 235/50?
Mam tanjo do kupienia.. nawet bardzo tanio.
Dodam ze na tą seryjna fele chciałbym to wcisnąć.
Wejdzie?

MATi 

Wys³any: 2014-01-18, 20:52   

Wejdzie ale będziesz mieą wieksze koło i prędkosciomierz będzie ciut przekłamywać

RobertoX-8 
Moderator

Auto: Był RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 02 Lip 2012
Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2014-01-19, 09:37   

czy to nie będzie balon?

MATi 

Wys³any: 2014-01-19, 10:12   

Będzie :P

Sqad 

Wys³any: 2014-01-19, 11:46   

...

Raul7 

Auto: Mazda RX8 HP
Do³±czy³: 01 Gru 2013
Sk±d: Krk
Wys³any: 2014-01-19, 18:08   

Wiem że to zbyt dużo.
Ale mam je po takiej cenie że wstyd by było nie kupić.
200 zł za 4 buty które 2 zimy przelatają to głupio nie brać.
Założymy i zobaczymy czy to sie jakoś prezentuje

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: