No bez jaj, 205 tobą mam w jakims gownie z mama mocą. W kopnym sniegu raczej Malo będziesz jezdzic, a na blocie po sniegowym to zawsze trzeba uważać
ogolnie przyjmuje sie ze na zime opony powinny być węższe , ale to jak wspomniał Sqad, jest błedne
wąskie opony dobrze radza sobie w błocie pośniegowym , tam gdzie opona ma sie przebic przez warstwe błota i złapac kontakt z podłozem
na sniegu , lodzie lepsza przyczepnosc bedzie na szerszej oponie , na nasze warunki mozna np na zime kupic pare mm wiekszy profil zeby podniesc auto np o 1cm , niby nieduzo ale auto duzo rzadzej juz szoruje podwoziem
ja np na zime wybrałem 225/55r17 , w stosunku do seri podnoszą auto własnie o 1cm
No ja jeżdże na 18, ten sam rozmiar co letnich. Nie wierzę w to, że ma być węższa albo szersza. Kupuję takie same jak na lato. bez pierdół, nie jeździ się tylko po śniegu albo tylko po lodzie. A jak już się przytrafi, to i tak ostrożnie się poruszam...
Co do tej wysokości opony, to brzmi sensownie, ale ja tego nie praktykuję.
Normalnie, bez udziwnień się jeździ. Raz tylko na dziurę najechałem i pokrzywiłem felgę i rozwaliłem oponę. Ale to bez śniegu było... Czyli zimy bym w to nie mieszał. Komfort rzecz jasna jak na 18 bliski zeru
Dlaczego na sezon zimowy miałbym zmienić opony na węższe?
Wszystko zależy od tego, gdzie użytkujemy pojazd zimÄ…. JeÅ›li nasze miejsce zamieszkania jest oddalone o wiele kilometrów od dużych miast i w dużym stopniu narażone jest na coroczne obfite opady Å›niegu (bez nadziei na codziennÄ… pracÄ™ pÅ‚ugów odÅ›nieżajÄ…cych), byÅ‚oby wskazane zastosować opony węższe o rozmiar od tych stosowanych latem. Opony węższe, poprzez wiÄ™kszy jednostkowy nacisk na powierzchniÄ™ (mniejsza powierzchnia styku z nawierzchniÄ…) głębiej i mocniej wgryzajÄ… siÄ™ w Å›nieg, uÅ‚atwiajÄ…c pojazdom przejazd. Szerokie, duże opony muszÄ… wydrążyć równie szerokÄ… Å›cieżkÄ™ przez Å›nieg, co powoduje wiÄ™kszy opór. Im węższe opony, tym Å‚atwiej przejechać przez Å›nieg. Węższe opony lepiej radzÄ… sobie również na drodze pokrytej wiÄ™ksza iloÅ›ciÄ… wody (ryzyko aquaplaningu) lub bÅ‚ota poÅ›niegowego (ryzyko slushplaningu) Takie rozwiÄ…zanie ma jednak wady. PamiÄ™tajmy, że poszczególne opony zawsze bÄ™dÄ… kompromisem – nie ma opon na każdy rodzaj i stan nawierzchni. ZakÅ‚adajÄ…c opony węższe na zimÄ™ wydÅ‚użamy swojÄ… drogÄ™ hamowania. W przypadku hamowania na zaÅ›nieżonej, oblodzonej, suchej czy nawet mokrej nawierzchni opony węższe sÄ… zdecydowanie gorsze od szerszych. Podobnie z utrzymaniem wÅ‚aÅ›ciwej przyczepnoÅ›ci na zakrÄ™tach – węższe opony nie zapewniajÄ… nam należytego bezpieczeÅ„stwa. JeÅ›li dodatkowo, nasze auto dysponuje wiÄ™kszÄ… mocÄ…, wÄ…skie opony mogÄ… tracić trakcjÄ™ już przy każdym gwaÅ‚towniejszym przyspieszaniu.
Pierwsze, co zmieniło dzisiejszy pogląd na zmianę rozmiaru opon na zimę, to postęp technologiczny w zakresie projektowania składów mieszanek stosowanych w oponach zimowych oraz samych bieżników. Obecnie, lamelki wykonywane są w technologii 3D, rzeźby bieżników projektowane są w procesach symulacji komputerowych, z uwzględnieniem wielu zmiennych mających wpływ na zachowanie opon w warunkach zimowych. To wszystko sprawia, że dzisiejsze opony zimowe znacznie lepiej radzą sobie w trudnych warunkach zimowych, niż kilka lat temu. Drugim ważnym aspektem są zmiany klimatyczne, które determinują nowe pojmowanie warunków zimowych. W ostatnich latach coraz częściej spotykamy w okresie zimowym skrajne warunki drogowe, od wysokich temperatur rzędu 15°C i więcej, w miesiącach typowo zimowych (grudzień, styczeń), po skrajnie trudne warunki drogowe z obfitymi opadami śniegu, z bardzo niskimi temperaturami, odwilżami, gołoledzią itd. Nieprzewidywalne warunki drogowe dodatkowo powinny przekonać każdego kierowcę o potrzebie montowania opon zimowych.
Znalazłem coś takiego
Każdy sam musi zdecydować SAM na czym będzie jeździł uwzględniając teren, napęd itd.
Montaż węższych opon może spowodować, iż opona w pewnych sytuacjach i przy wiÄ™kszej mocy silnika, o wiele szybciej bÄ™dzie zrywać przyczepność. Systemy takie jak ASR, ABS itd. sÄ… ustawiane biorÄ…c pod uwagÄ™ zalecane dla danego pojazdu ogumienie. Montaż niewÅ‚aÅ›ciwych opon może sprawić, iż systemy te mogÄ… odbierać niewÅ‚aÅ›ciwe sygnaÅ‚y wynikajÄ…ce z innego zachowania siÄ™ węższej opony na podÅ‚ożu. Czasami zdarza siÄ™, iż ABS włącza siÄ™ zbyt czÄ™sto w sytuacjach, w których nie hamujemy zbyt mocno lub kiedy nawierzchnia jest sucha. W przypadku aut o wiÄ™kszej mocy silnika zdarza siÄ™, iż czasami producent pojazdu homologuje opony zimowe nieznacznie węższe w stosunku do opon letnich. Nigdy opony zimowe nie powinny posiadać indeksu noÅ›noÅ›ci niższego niż opony letnie montowane w danym pojeździe. Indeks prÄ™dkoÅ›ci montowanych na pojeździe opon zimowych może być niższy. RozporzÄ…dzenie Ministra Transportu z dnia 15 października 2007 roku, dodaje do Kodeksu Drogowego do art. 66 ust. 5a, który mówi, iż „Dla opon oznakowanych jako Å›niegowe, … , dopuszcza siÄ™ niespeÅ‚nianie dostosowania do maksymalnej prÄ™dkoÅ›ci pojazdu, pod warunkiem że sÄ… one dostosowane co najmniej do prÄ™dkoÅ›ci równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono nalepkÄ™ ostrzegawczÄ… o maksymalnej prÄ™dkoÅ›ci tych opon tak, aby byÅ‚a ona widoczna oraz czytelna dla kierowcy.” Najlepszym rozwiÄ…zaniem zawsze pozostanie stosowanie siÄ™ do zaleceÅ„ producenta auta odnoÅ›nie rozmiaru opony, która zostaÅ‚a przez niego homologowana na dany typ pojazdu. Dotyczy to zarówno opon letnich, jak i zimowych. Tylko zalecany rozmiar ogumienia zagwarantuje optymalne wykorzystanie parametrów opony oraz prawidÅ‚owe zachowanie siÄ™ pojazdu w warunkach zimowych.
Moim zdaniem ideałem dla ludzi mieszkających w górach były by opony zimowe z wkręcanymi kolcami ( jedziesz po śniegi wkręcasz kolce , asfalt wykręcasz , tylko czy komuś chciało by się ? )Dla mieszczuchów standard lub 215/55/17 tylko to muszą być opony a nie zimowe semisliki
ozz, Bardzo ładnie i zrozumiale napisane! Nikt o zdrowych zmysłach nie podróżuje raczej w zimie z prędkościami większymi aniżeli 120 skrajnie 160km\h
Co prawda nie mazdą, ale z austrii jak wracałem to na trasie katowickiej w nocy po puchu w zamieci tak średnio 140 się leciało, na spokojnie.
Węższa guma faktycznie ułatwia przebijanie się przez śnieg, ja tylko w jednym samochodzie na zimę zmieniłem z 225 na 205 i cieszyłem się że kupiłem używki, bo sezon później miałem już 225 na kołach
ciekaw jestem czym sugerowali sie projektanci RX 8 zalecając 225 zarówno do 192 jak i 231konnego Rexa i jedyne wytłumaczenie to napęd na tył.
Bo dla przykładu dużo mocniejsza MAZDA MPS 260KM i 380Nm, która wazy tyle co Rex ale jest dużo mocniejsza i ma prawie 2 razy większy moment obrotowy katalogowo zaleca zimówki:
205 50 R17- 3 MPS 2.3 MZR Turbo 260KM (od 2009)
215 45 R18- 3 MPS 2.3 L 260KM (do 2009)
225 50 R17- RX 8 192i231KM
Tak więc mamy mps 260KM,380Nm na 205 vs RX8 231KM,210Nm na 225
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Raul7
Auto: Mazda RX8 HP Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 01 Gru 2013 Sk±d: Krk
Wys³any: 2014-01-18, 20:42
Szybkie pytanko może nawet w zlym temacie..
Mam seryjne 18stki i na nich letnie 225/45..
Zero glebowania.. czysta seria co można zobaczyć w dziale nasze auta..
Chodzi mi o to czy wejdzie mi 18stka 235/50?
Mam tanjo do kupienia.. nawet bardzo tanio.
Dodam ze na tą seryjna fele chciałbym to wcisnąć.
Wejdzie?
Raul7
Auto: Mazda RX8 HP Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 01 Gru 2013 Sk±d: Krk
Wys³any: 2014-01-19, 18:08
Wiem że to zbyt dużo.
Ale mam je po takiej cenie że wstyd by było nie kupić.
200 zł za 4 buty które 2 zimy przelatają to głupio nie brać.
Założymy i zobaczymy czy to sie jakoś prezentuje
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach