Poprzedni temat «» Nastpny temat
Przesunity przez: boletz
2015-01-18, 22:46
Podniesienie mocy w fabrycznym silniku RX8 300-400KM
Autor Wiadomo
Adam R.

Auto: westfield i reynard
Pomg: 3 razy
Doczy: 29 Pa 2009
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2014-11-10, 18:08   

Boris86 napisa/a:
Po 1 od Ch... broń boże nie zamierzam Cię wyzywać bo na żywo ogromnie pozytywne wrażenie na mnie zrobiłeś.
Po 2 niechęć w podzieleniu się wiedzą nie jest powodem żeby kogoś od Ch... wyzywać. Nie jednego znam mechanika który po rozwiązaniu jakiejś motozagadki odpowiada że kwota za naprawę to xxx zł, a to co było zepsute chciałby zostawić dla Siebie bo to jego know how którym nie chce się dzielić. Spoko.
No ale skoro ktoś opisuje projekt na forum to chyba nie tylko żeby napisać " zrobiłem super hiper turbo burbo intercooler supercharger nitro fure, ale pokaże wam tylko kolorowe wężyki z pod maski i kolor lakieru bo ukradniecie mi kosmiczną technologię."
Na dobrą sprawę moja wypowiedz nie dotyczyła Ciebie.

Czy szablon za 100 baksów i książka za kilkadziesiąt to taki wydatek przy podstawowym zestawie uszczelek do złożenia silnika na eksperymenty, to już kwestia indywidualna.

Powiedz mi szczerze czy mając porównanie z zagranicznymi forami gdzie ludzie potrafią pokazywać w tematach zawierających 60 stron i setki zdjęć jak składają silnik 4 rotorowy na PPorcie, z rysunkami technicznymi, Cadowskimi wizualizacjami itd, robiąc relacje prawie śrubka po śrubce
, strzeżenie wiedzy na temat pierdół nie jest śmieszne?

Czy na arenie światowej polacy są już takimi kozakami żeby strzec swoich magicznych technologii podczas gdy rzeczy takie japończycy, australijczycy czy amerykanie pokazują w byle filmidle na Youtubie? Nie jest to dla Ciebie zabawne?

Dla mnie było by to zrozumiale gdybyśmy mieli w Polsce kozaka który robi wolnossące 350KM z dwóch rotorów, albo ćwiartkowca który na sensownym torze schodzi do 6 sekund. No ale tak na prawde mamy zmierzone jedno 500+ z Rew'a, jedno prawie 500 z Rew'a, jedno ponad 400 z Rew'a ... i na dobrą sprawę kilka urban legends.

Powiedz mi czy złożenie Wankla na 600KM jest na prawdę o tyle droższe niż 600KM z RB, JZ, SR czy czegokolwiek innego?

A widziałeś żeby ktoś strzegł przy tamtych silnikach zdjęć obróbki głowicy, danych wałków rozrządu czy marki uszczelki?

P.S ... Peace :) mam nadzieje że ty mnie też za Chooja nie uważasz :P
ale zawsze brakuje kropki nad i w postaci fotorelacji z ustawienia kluczka Nm i sekwencji dokręcania
przy 500 z rewa już nie dokręcasz na seryjne wartości a i tolerancje pasowania też są inne których raczej nie dojrzy się na fotkach

zdu36 

Auto: RX-78
Doczy: 10 Mar 2014
Skd: Warszawa
Wysany: 2014-11-10, 18:11   

I tutaj Adam R. się z Tobą w 100% zgodzę :)

Dexell

Auto: RX-8 231KM
Pomg: 1 raz
Doczy: 12 Sie 2014
Skd: LDZ
Wysany: 2014-11-10, 19:46   

Gronek napisa/a:

Boris86, sory ale to tak zabrzmiało te ch..je coś wiedzą i są ch..jami bo nie chcą się tym podzielić

Ej no Boris, chyba nie odebrałeś personalnie tego zdania? Gronek zastosował małe wzmocnienie literackie, ilustrujące że każdy musi inwestować w swoją naukę i doświadczenie. Pomoc i częściowe dzielenie się wiedzą to jedno ale jak ładnie podkreślił to Adam - diabeł tkwi w szczegółach. Na pewno to rozumiesz i sam masz swoje tajne patenty.

Boris86 

Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe
Doczy: 21 Sty 2014
Skd: Łódź
Wysany: 2014-11-10, 21:57   

Adam, tolerancje pasowań producenci after markowych gratów podają z instrukcją montażu, a niektórzy na swoich stronach.

Adam R.

Auto: westfield i reynard
Pomg: 3 razy
Doczy: 29 Pa 2009
Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2014-11-10, 23:30   

Boris86 napisa/a:
Adam, tolerancje pasowań producenci after markowych gratów podają z instrukcją montażu, a niektórzy na swoich stronach.
nie w przypadku mocnego wankla
np. są panewki mazdaspeed z głębszym rowkiem i innym luzem do wyścigów w klasie N/A
i teraz jest sztuką wyczarować taką panewkę do mocnego rewa gdzie w grę wchodzi jeszcze doładowanie
takich zagwostek jest sporo
przez które pewnie będzie przechodził Kali jeśli pozostanie przy 13b i będzie atakował 600+ ;-)
ale jak to Kali zaraz zaprezentuje 20b 600+

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2014-11-11, 10:36   

Czyli podsumowując koszty obowiązkowych części można liczyć +/-16k (+ jeśli lepsze m-kowe)
+
komputer ? ≈(2-5k)
Strojenie ? ≈(1,5-3k)
Robocizna ? ≈(?) no i myślę że w polsce jest może 5 osób, które to mogą ogarnąć.
Na koniec kwestia ile taki silnik pojeździ?

ps.przy takich modach nie ma co patrzeć na spalanie ale sądzę że powinno oscylować pomiedzy 20-40l/100.

zdu36 

Wysany: 2014-11-11, 10:48   

TMsk, myślę że z robocizną zamkniesz się w 30-35k, ale na wstępie od razu polecałbym lepsze część, jeśli chodzi o przebudowę silnika. Pamiętaj że każda następna rewizja, jeśli coś padnie, wiąże się z wymianą tych samych elementów, a na lepszych rzadziej będziesz musiał zaglądać do rotorków ;)

zdu36 

Wysany: 2014-11-11, 10:49   

aaa i nie oszczędzaj na kompie, to wpływa na dalszy rozwój auta.

Boris86 

Wysany: 2014-11-11, 10:56   

Adam? Od kiedy to najwiekszym problemem mocnego wankla jest panewka?
Do mocnych tlokowcow nie spotkales sie z wyczynowymi panewkami i srubami?
Na 300-400 KM do Renesisa sa gotowe kity, ktore nie zawieraja zadnej kosmicznej technologii i przez wiekszosc producentow sa sprzedawane jako nie wymagajace zmiany elementow silniaka na aftermarkowe. Wiec na dobra sprawe jesli nie boisz sie wziasc kluczy w reke, masz ochote i chec do zbobywania wiedzy to takie moce jestes w stanie, kupujac tanie lecz sprawdzone elementy ukladanki zrobic, podejrzewam za jakies 7-10 tys.
Czyli jak w kazdym innym silniku. Jaka jest roznica? no taka ze jest sie przy tym jednym z pionierow bo Renesisy turbo to w polsce wlasnie urban legends. Ktos, gdzies, cos, ale nie wiadomo co bo to podobno takie trudne.

Pare lat temu jak bys sie spytal co potrzeba do uturbienia BMW M50B25 to odpowiedz byla jedna, ze nie warto bo pol bara rozdupca ten silnik, a dzis mozemy ogladac jak silniki generujace 400-440 KM powstaja hurtowo, a co odwazniejsi dmuchaja jeszcze grubiej pokazujac ze seryjny slupek na dwoch uszczelkach pod glowice lata na 604KM.

Jesli nie braknie paru osob ktore w zaciszu domowum zaryzykuja to z renesisem bedzie tak samo,

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomg: 38 razy
Doczy: 30 Lis 2011
Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-11, 12:16   

Boris86, looooz tak jak napisał Dexell,
Dexell napisa/a:
Gronek napisa/a:

Boris86, sory ale to tak zabrzmiało te ch..je coś wiedzą i są ch..jami bo nie chcą się tym podzielić

Ej no Boris, chyba nie odebrałeś personalnie tego zdania? Gronek zastosował małe wzmocnienie literackie, ilustrujące że każdy musi inwestować w swoją naukę i doświadczenie. Pomoc i częściowe dzielenie się wiedzą to jedno ale jak ładnie podkreślił to Adam - diabeł tkwi w szczegółach. Na pewno to rozumiesz i sam masz swoje tajne patenty.

nie zamierzałem się czepiać :) :) Jak źle odebrałeś to sory ... poprostu coraz częściej mam gości z tekstem "Weź mi powiedz jak a ja se zrobię sam bo se chce oszczędzić i popróbować " Wogóle Boris86, to blisko masz na browara :)

TMsk 

Auto: RX8 TiReX
Doczy: 25 Gru 2011
Skd: okolice Rzeszowa
Wysany: 2014-11-11, 12:51   

KajaK napisa/a:
TMsk, Czy zakładając ten temat chciałeś pohipotetyzować na temat Twojego auta,...,Także może sprecyzuj Swój temat :D

a czy nie jest on wystarczająco sprecyzowany?
pod tytułem w opisie tematu wpisałem: Porting Turbo komputer bez N2O.
Jest też treść tematu, która widocznie pominąłeś.,
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2015-01-05, 22:15, w caoci zmieniany 1 raz  

Boris86 

Wysany: 2014-11-11, 13:52   

Kajak. Tak na szybko, supercharger i turbocharger kity od renomowanych firm ktore wg nich nie wymagaja wymiany elementow wewnatrz silnika. Myslisz ze celowo ładuja klientow na mine? Zaloze sie ze znasz wiecej takich gotowcow niz ja.

http://www.pettitracing.c...percharger.html
http://www.esmerilracing.com/RX-8_Turbo_Kit.html
http://www.dnamotorsport....-8_Kit/RX-8.htm

Gronek:) po piwie nikt mnie do domu nie odwiezie. :p ale na oranzade chwtnie niedlugo wpadne;)

KALI 

Auto: RX8 680km723nm MX5 13B 20B Miata 512km482nm
Pomg: 6 razy
Doczy: 17 Lis 2010
Skd: Złotokłos/Piaseczno
Wysany: 2014-11-11, 19:49   

https://www.youtube.com/watch?v=fJyyaOL2dT4
Czekam na kogoś kto będzie chciał w to zainwestować i zadzwoni do mnie z tekstem robimy ale wiem ,że jak na rewa mimo tego ,że mx przelatał już rok na mocy - teraz na poziomie 560hp i kilka 13B 400 + i jakieś ogromnej kolejki nie ma na takie zabawy choć to świetna sprawa i przegryziona już na gotowo dla klienta,może po kolejnym roku chłosty i nie otwierania silnika i dojsciu do mocy 600hp ludzie się przekonają ,ze można to zrobić :!: :!: , to na renesisa czekam z utęsknieniem i chyba nie ma chętnego.Mam nadzieje ,że znajdzie sie ktoś kto z głową podejdzie do tematu i będzie chciał coś z tego zrobić ale i tak już są zdania na ten temat więc nie mam zamiaru nikogo namawiać ;-)

zdu36 

Wysany: 2014-11-11, 22:48   

425 koni na kołach to świetny wynik, też jestem ciekaw czy kiedyś taki projekt u nas powstanie ;) Tym bardziej postawiłbym go wraz z rewem na pojedynek, zobaczymy ile wart jest 13B-MSP

iparts 

Auto: Mazda CX-7
Doczy: 25 Mar 2013
Wysany: 2014-12-17, 15:20   

Uważam podobnie jak @KajaK, owszem wynik świetny aczkolwiek chyba trochę jednak odbiegający od rzeczywistości, jeśli się mylę to faktycznie - szacunek.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: