Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-08-12, 11:48
Maciek napisał/a:
bez kitu chyba pojade jeszcze raz sie shamowac (tym razem bez bezpiecznika) i zobacze jaka bedzie roznica bo az nie chce mi sie wierzyc
Jak bede mial kolejne wyniki zamieszcze w tym watku
tylko zrĂłb 3 prĂłby bez schĹadania auta w miÄdzy czasie
toolboy
Auto: RX8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2009 Skąd: slask
Wysłany: 2010-08-13, 20:35
Pit napisał/a:
Polecam:
http://www.rx8club.com/showthread.php?t=132083
W skrĂłcie, aby shamowaÄ dobrze RX-8, trza wypierdzieliÄ bezpiecznik od DSC. Tylne koĹa siÄ krÄcÄ , przednie nie i auto gĹupieje.
ehh, polecam poczytac posty w tym watku
w zasadzie sa 2 rzeczy ktore trzeba zrobic przed shamowaniem:
1. wylaczyc dsc przytrzymujac przycisk
2. przygotowac sie na gowniany i mocno odbiegajacy od danych producenta wynik :p
Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-08-14, 22:41
Marco7 napisał/a:
TrochÄ inaczej. RX-8 w katalogu ma 231KM, na hamowni koĹo 190-200KM, na koĹach/asfalcie 160KM-170KM. Dane dla wersji High Power.
Czyli Ĺźe jak...? KupujÄ nowÄ ĂłsemkÄ, jadÄ na hamowniÄ i zonk? 200KM zamiast 231? Czy producent siÄ jakoĹ na to zabezpieczyĹ i podaĹ "wideĹki mocy" w gwarancji/instrukcji lub czyms podobnym? JakoĹ w to niewierzÄ
toolboy
Auto: RX8 Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Mar 2009 Skąd: slask
czy sa rx'y, ktore osiagaja tyle na hamowni zaraz po wyjezdzie z fabryki? - bez watpienia
czy trafisz na taki egzeplarz? - bardzo malo prawdopodobne
powod - ecu zaprogramowany pod spelnianie norm emisji i wydluzenie zywotnosci kata, fabryczny tune, ktory akurat w twoim egzemplarzu moze sie srednio sie sprawdzac
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-08-15, 10:21
Jak to?
WyjeĹźdĹźajÄ c z fabryki jeden egzemplarz ma 230KM a drugi 200?
PrzecieĹź softy teĹź majÄ takie same, a nie dobierane indywidualnie.
CoĹ mi siÄ to nie wydaje. SÄ dze Ĺźe byĹy by reklamacje itp.
20% strat to bardzo optymistyczne podejĹcie sprawa, przynajmniej w Polsce, moĹźe siÄ rozbijaÄ teĹź o maĹo niutonĂłw, a u nas hamownie liczÄ moc z niutona wĹaĹnie. Jestem mocno ciekawy jaki wynik pokazaĹa by obciÄ ĹźeniĂłwka
_________________ Build not Bought...//One point three liter piston eater
20% strat to bardzo optymistyczne podejĹcie sprawa, przynajmniej w Polsce, moĹźe siÄ rozbijaÄ teĹź o maĹo niutonĂłw, a u nas hamownie liczÄ moc z niutona wĹaĹnie. Jestem mocno ciekawy jaki wynik pokazaĹa by obciÄ ĹźeniĂłwka
co to jest "20% start"? bo zgĹupiaĹem juĹź.... planowaĹem kopic nastÄpnÄ furÄ ktĂłra generuje ponad 200koni mocy a teraz sie dowiaduje ze rx "haj paĹer" ktĂłry powinien mieÄ 231 ma ich 180?? no to w takim wypadku krecha.... weĹşcie mi to wytĹumaczcie Ĺopatologicznie bo sie pogubiĹem...
to jest róşnica w mocy na koĹach, a na kole zamachowym, pewna czÄĹÄ mocy zawsze zostaje przez przeniesienie napÄdu ktĂłry ma jakiĹ tam swĂłj luz, skrzynia, waĹ, dyfer, pĂłĹosie, dlatego na koĹach jest zawsze mniej, na straty ma teĹź wpĹyw geometria zawieszenia, jako ciekawostkÄ przytoczÄ, jak jeszcze robiĹem przy miĹkach, to evo pokazywaĹo w serii okolice 100 koni strat
_________________ Build not Bought...//One point three liter piston eater
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-08-16, 21:51
231KM silnik produkuje na wale korbowym, jak pisaĹ Prot - sprzÄgĹo, skrzynia, dyfer ogĂłlnie caĹe przeniesienie napÄdu i opony powodujÄ straty - stÄ d róşnica
tutaj masz wykres zwykĹego renesisa i po zaĹozeniu kompresora
jak widac zwykĹy osiÄ ga ok. 160whp (przypuszczam ze chodzi o wersje 192KM)
Ostatnio zmieniony przez Raptor 2010-08-16, 21:51, w całości zmieniany 1 raz
Auto: GTI P mk7 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2009 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2010-08-16, 21:51
Mike napisał/a:
Prot napisał/a:
co to jest "20% start"? bo zgĹupiaĹem juĹź.... planowaĹem kopic nastÄpnÄ furÄ ktĂłra generuje ponad 200koni mocy a teraz sie dowiaduje ze rx "haj paĹer" ktĂłry powinien mieÄ 231 ma ich 180?? no to w takim wypadku krecha.... weĹşcie mi to wytĹumaczcie Ĺopatologicznie bo sie pogubiĹem...
180whp czyli na koĹach, tej miary nigdzie nie podajÄ , dowiesz siÄ o niej tylko na hamowni.
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2010-08-17, 15:50
No dobra dobra, to Ĺźe sÄ straty mocy po przeniesieniu na koĹa to kaĹźdy wie, bo to oczywiste. Ale tematem jest brak konikĂłw na silniku.
To chyba nie jest normalne