Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2008-12-02, 19:33
Kurcze, tak czytam i nie mogÄ w to wszystko uwierzyÄ. Jest jakiĹ kit, po zaĹoĹźeniu ktĂłrego mamy 490KM w RX-8 na "seryjnym" silniku. Tak? Turbina dmucha 1.6 BAR'a Tak? I moĹźna dalej bezproblemowo uĹźytkowaÄ takie auto? Tak?
Cholera, nie wierzÄ w to! Nie wierzÄ Ĺźe dmuchniÄcie 1.6 w serii nie pozostanie obojÄtne. Konwencjonalne silniki wyposaĹźa siÄ w kute elementy ukĹadu korbowo-tĹokowego w takich przypadkach, bo inaczej mamy "metalowy deszcz"
Ĺťabcia, jeĹşdzisz MazdÄ co ma 230KM, a tu pojawia siÄ nagle 490KM, myĹlÄ Ĺźe jest to za duĹźo, nie potrzebujesz tyle do codziennej jazdy. MĂłj kumpel ma Nissana 200SX S14A, wielkoĹciowo podobne auto do RX-8. W serii miaĹ 200KM, jechaĹ 235km/h i miaĹ okoĹo 7 sekund do setki. Po modyfikacjach, jest 320KM, leci teraz do odcinki na V biegu 270km/h, setka w mniej niĹź 5 sekund i w codziennej eksploatacji robi siÄ bardzo niebezpiecznie. Na suchym, przy mocnym przyspieszaniu nie ma trakcji nawet do III biegu, po mokrym dramat.
MyĹlÄ Ĺźe takie RX-8 z delkiatnym zestawem "soft turbo" 0.3-0.5 BAR'a i przelotowym wydechem byĹo by idealne. Nie kombinowaĹ bym z mocÄ wiÄkszÄ niĹź 300KM. To wszystko co napisaĹem to tylko moje zdanie
mi teĹź nie zaleĹźy na tym, Ĺźeby mieÄ potwora i nie mĂłc daÄ gazu bo mi zrobi 3 bÄ czki zanim pojedzie te 366 wydaje mi siÄ wystarczajÄ ce jak na suszare. W kicie dajÄ upgrade wtrysku paliwa i pompe paliwowÄ . Komputer teĹź jest zmieniony i ma wgrane nowe mapy. Nie wiem czy to wszystko co powinno byÄ wziÄte pod uwagÄ...
Nie no spokojnie PrzecieĹź w zestawie nie jest goĹa turbina tylko caĹy osprzÄt
Zamawiaj to Dominika
Ja bym jednak skĹaniaĹ siÄ ku zestawowi Mazda Maniac'a, goĹÄ wyglÄ da jakby miaĹ spore pojÄcie, no ale... TwĂłj hajs, Twoje turbo, Twoje zabawki
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
Ostatnio zmieniony przez Retro 2010-03-24, 18:21, w całości zmieniany 1 raz
Respect dla kaĹźdego kto ogarnie ponad 300KM w tylnym napÄdzie :D
ZastanĂłw siÄ czy na pewno masz aĹź tak szybkie rÄ czki
Powodzenia w projekcie, chÄtnie ujrzÄ taki wĂłz na wĹasne oczy!