Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: matber1
2013-02-27, 21:07
Mazda RX-7 FD3S Efini
Autor Wiadomość
stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2009-08-10, 22:42   

Powodzonka Szymin.
Aż Ci współczuję :-|

majk 

Auto: mazda rx-8
Wysłany: 2009-08-11, 12:40   

ładne autko i powodzenia w składaniu:)

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2009-08-12, 11:59   

Współczujesz ?:P Ja mu zazdroszczę :) Super zajawka na długie, słoneczne, letnie dni :)

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2009-08-12, 23:46   

Efektu końcowego to ja też mu zazdroszczę :-D
Ale tego, że ma do przerobienia pół auta to już nie ;-)

Pit 
Administrator

Auto: FD3S
Wysłany: 2009-08-27, 18:03   

Podziwiam :) Jak chce się mieś całe użytkowe wnętrze - przekładka FD pochłonie mnóstwo czasu, pracy i pieniędzy... Chętnie zobaczyłbym "na żywo" efekt końcowy i pogadał o projekcie. Daleko do siebie nie mamy :)

szymin 

Auto: Mazda Rx7 fd3s Efini
Wysłany: 2009-09-02, 11:38   

Dzięki dzięki :) Niewątpliwie jest z tym trochę zabawy. Nie jest to takie proste jak w lagunie dwójce, ale nie jest to też awykonalne:) Czytałem na jednym forum nissana (nie pamiętam dokładnie nazwy) o przypadku przełożenia kierownicy w skyline , który wyprodukowany był wyłącznie na rynek japoński, czyli z kierownicą po prawej stronie. Do dzisiaj można go spotkać na naszych polskich drogach :)
Pit, myślę że z tym nie będzie problemu :) też chciałbym zobaczyć Twoje cudeńko i powymieniać sie informacjami :) Jak już będzie po wszystkim to się coś z oranizuje :)

Niżej dwie fotki ściany grodziowej, po wymontowaniu nagrzewnicy i pedałów.
Cytat:

Cytat:

Raptor 

Auto: RX8
Wysłany: 2009-09-02, 13:35   

ze skajem jest ten problem że ma TwinTurbo co koliduje z przekładnia kierownicza - są dwa wyjścia - albo montaż jednego dużego turbo albo customowy kolektory wydechowy - żeby zmieścic tą przekładnie.

z mazdą powinno być lepiej bo są obie wersje produkowane (prawo i lewo stronna)

jeśli pomogłem kliknij

Zell 

Auto: FD3S, BNR32
Wysłany: 2009-09-10, 11:34   

W Sky'u to kwestia odpowiedniego downpipe i turbo elbow'a, choć fakt, lekko nie ma bo jest po tej samej stronie co kiera w LHD. Wiekszym problemem jest sciana która nie jest symetryczna i trzeba troche porzeźbić z ustawieniem kolumny i pedalów. No i oczywiście wszystkie elementy to kombinowanie bo jak już Raptor napisal LHD nie bylo.

RX ma symetryczna scianę a turbawki są po stronie pasażera LHD'owego. No i są części (trudno dostępne ale są).

szkodnik_byd 

Auto: obecnie bez
Wysłany: 2009-09-10, 23:20   

i jak postepy ?? bump

szymin 

Wysłany: 2009-09-17, 17:36   

Witam. Prace stanęły na dwa tygodnie. Niestety natrafiłem na kolejny problem, którym jest brak nagrzewnicy. Próbowałem poszukać czegoś na szybko, lecz bez skutku ;/ Miałem mały dylemat, czekać aż coś się trafi, czy kontynuować przekładkę bez..Wybrałem bramkę numer 2 :) pomęczę się trochę z parującymi szybami, ale już wolę mieć madzie przy sobie :) Nie mam na razie nowych fotek, bo nie odwiedzałem warsztatu od kilku dni. Jutro może będę na miejscu to pstryknę parę zdjęć.

szkodnik_byd 

Auto: obecnie bez
Wysłany: 2009-09-18, 00:52   

co do nagrzewnicy poszukaj od innych mazd szczegolnie starszych moze cos podpasuje choc wielkością warto miec cieplo w aucie zima

szymin 

Wysłany: 2009-09-18, 08:21   

W sumie to jest dobry pomysł. Z pewnością prędzej bym znalazł coś od innych mazd. Pogadam z mechanikami, może coś wymyślą... Chociaż do czasu aż znajdę oryginał od FD.

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2009-09-18, 16:00   

Hehe :P Zamontuj do góry nogami :P

szymin 

Wysłany: 2009-09-18, 16:11   

lepiej nie, bo będzie działała odwrotnie :mrgreen:

[ Dodano: 2009-09-18, 17:53 ]
Właśnie wróciłem z warsztatu. Zostały już przełożone: kolumna kierownicza razem z maglownicą, pedały, serwo, pompa ABS, hamulce i sprzęgło są już podłączone. Teraz pozostaje już tylko zaspawać stare otwory i trochę zabawy z elektryką :)

[ Dodano: 2009-12-24, 10:42 ]

[ Dodano: 2009-12-24, 10:47 ]
Dotarła dzisiaj kompletna nagrzewnica + klamki do drzwi - musiałem je zamówić bo panele nie pasują, inne ułożenie klamek:/ z tego co się orjentuje to zostaną tylko wycieraczki przedniej szyby i lampy przystosowane na Europę. A jeszcze zapomniałem o włączniku kierunkowskazów. Generalnie poszukuję jakiegoś warsztatu który podjąłby się zamontowania nagrzewnicy i dokończenia reszty. Dobrze by było jakby załatwili przegląd zerowy..
Tak poza tym to autko już jest jeździ:) mam nadzieję że niedługo w końcu go zarejestruję.

[ Dodano: 2009-12-28, 17:45 ]

Pit 
Administrator

Auto: FD3S
Wysłany: 2009-12-31, 09:39   

Fajnie szymin, że udało Ci się skompletować wnętrze :) Ja już chyba się poddałem - w PL nikt nie posiada dechy "poza autem" (a chętnie pożyczyłbym do zdjęcia formy) a import przy obecnych cenach shippingu i samych podzespołów mija się z celem. Kiedyś zrobimy kujawsko-pomorskiego spota FD :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi