Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: 2014-01-29, 21:13
Gdzieś na necie widziałem już RX8 przerobioną na elektr. o ile pamiętam to na słowacji.
_________________ Posiadam niemal wszystkie części używane do RX8, niezbędną wiedzę wynikającą z rotacyjnego zboczenia, zaplecze warsztatowe i zawsze szczere chęci do pomocy przy Rexie.
Tel 533 533 720
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2014-01-30, 18:00
TMsk odwołuję to co napisałem
dziś podzwoniłem troszkę po polskich "fachowcach" od samochodów panędzanych voltami i napiszę czego się dowiedziałem a ich wiedza to głownie strony które zaproponował TMsk
ogólnie silniczki elektryczne są spore
moc 165hp i 255nm
waga 68kg
cena 8750$
wykres:
bateryjki: przy pełnym ogniu do przejechania 50km (lub 100-150km przy prędkości 100km/h) bede potrzebował 100kg baterii za 4250$
podsumowując: 170kg 165hp 255nm i z tego co widzę to skrzynia biegów powinna zostać razem z wałem i dyfrem czyli znów masa i to wszystko za 40-50 tyś to raczej kiepski pomysł, za te pieniądze można mieć już fajny motor choć by nawet 20b
więc zostaję przy 13b w n/a
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Adamie jak masz dużo pieniędzy to idzie zrobić potwora elektrycznego, kiedyś dość dużo się interesowałem różnymi silnikami elektrycznymi (takie zboczenie ze szkoły)
tylko baterie do tego to koszmar, napisałeś że 100kg baterii za 4250$ nie wiem co to za baterie ale do przejechania 100km na takim silniku będziesz potrzebował ze 200kg baterii ;]
Więc w skrócie się nie opłaca cenowo: bo silnik i kontroler do niego to 10k Euro baterie drugie tyle ;[
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2015-03-06, 23:40
auto aktualnie przechodzi zimowy przegląd czyli prawie wszytko out
skrzynia po ostatnim hungaroringu wypluła olej tak więc rozbiórka i weryfikacja
olej w dyfsze coś za ciepły tak więc dyfer out do weryfikacji
motor w miarę OK ale szczelność do weryfikacji, nie zaszkodzi
wlatuje nowy komp plus wyświetlacz w formie tabletu , nowe czujniki z szybszym czasem reakcji
mam duże zaciski, walają się po warsztacie, może pomyślę nad adapterami
turbiny do regeneracji i wracają do auta (Kajak miał załatwić motor N/A z S5 ale się nie udało więc zostaje turbo)
przerobienie skrętu na większy i wspomaganie z jarisa
szersze tylne błotniki i dłuższe wahacze (może większe łożyska w piastach ale to się okaże po weryfikacji dyfru)
przeróbkę na elektryka odpuściłem, wytrzyma góra 7 okrążeń na ringu
i to na tyle, formuły z tego nie zrobię
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5