Cyferki w wykresie bardzo fajne, no i więcej niuta
Nm nie potrzebuję. Kiedyś na innym forum wkleiłem spory wywód, do czego potrzebny (a właściwie dlaczego do wyścigów nie jest potrzebny) jest moment obrotowy... Polecam odszukać, bardzo ciekawa lektura.
sasiad napisał/a:
Jakie masz lacze?
Federal 595RS-R 265/35R18.
sasiad napisał/a:
Jak jest z trakcją (pomińmy 1bieg do przesówania po parkingu )?
Jak na 5 stopni Celsjusza to z trakcją jest wręcz wyśmienicie.
sasiad napisał/a:
Nie ma efektu podobnego do strzału ze sprzęgła kiedy bestia zacznie pompować (>5.5k rpm)?
Nie, no bez przesady. Jest spory kickass, ale nie aż taki...
Dokładnie. Nie mam takiej potrzeby użytkując to auto do w sposób adekwatny do założeń budowy projektu (...) Zwróć jeszcze Bartku uwagę, że boost buduje się zupełnie inaczej podczas wyścigu, kiedy zmieniasz biegi przy 1.25 bara, niż puszczając auto na jednym biegu od 2krpm i zerowego boosta na hamowni...
KajaK napisał/a:
Ta hamownia się tam nie rozleci ... ?? Na jakim biegu mierzone ?
łeeee na czwórce albo piątce byłoby na bank 500 ;P
Mam również takie dziwne odczucie, gdyż subiektywnie, w porównaniu do 407 KM jest ogroooomna różnica. Może jeszcze w tym roku uda się podstroić zapłon i shamować RX'a na czwartym biegu.
łeeee na czwórce albo piątce byłoby na bank 500 ;P Wiem, że to co piszę bzdurnie brzy bo w teorii bieg nie ma znaczenia ale w praktyce nie mam pojęcia czemu ale ma
Spokojnie niczego nie będę referować poczekam na kolejny pomiar na innych rolkach i biegu. Nie ma wątpliwości że wóz podaje nieziemsko na drodze tylko pomiar jest zbyt optymistyczny jeżeli chodzi o niuta i rev cut 7500rpm ciekawi mnie jak buduje powyżej.
Kombinacji zapłonowo - paliwowych czas nastał. Wystroiłem sobie docelowo bardzo dokładnie podciśnienie. Jest teraz idealnie z tabelą moich target'ów. Efektem powinno być zmniejszenie zużycia paliwa przy cruisingu bez obciążenia. Niestety, nie chcąc bawić się w ujemny lag dolnych wtryskiwaczy, nie jestem w stanie podnieść AFR'u wolnych obrotów powyżej wartości 11,5 - 12,0. Chciałbym tutaj mieć minimum 13,0 - 13,5... Szkoda, jednak wtryski to 850-tki, coś za coś (...) Doładowanie od 0,75 bar do 1,45 stroiłem spokojnie, nie szczędząc przejazdów, co 0,1 bara. Przy 1,45 AFR zgodny z założeniem, 10,4-10,5. Przy takim doładowaniu wydajność wtryskiwaczy to 96% przy seryjnym ciśnieniu paliwa (2,7 bar przy ciśnieniu atmosferycznym). Takich wartości jednak używał raczej nie będę (jak pisałem, planuję tylko bezpiecznie 500 KM) , ale i tak przy najbliższej okazji chyba nie obędzie się bez podkręcenia ciśnienia paliwa, aby osiągać mniejsze maksymalne wartości wydajności. Powoli zbliżamy się z RX'em do etapu, kiedy nie ma obaw przed naciśnięciem pedału gazu... A turbina nadal żyje! (...) Jestem pod wrażeniem dwóch spraw - jak cudownie wtrysk wody leczy stuki (redukcja z wartości 66 do 20) oraz przyczepności Federal'i. Martwi mnie, że nie potrafię jeszcze startować tym autem. Poniżej dwie fotki i przejazd na doładowaniu 1,15 - 1,20 wg wskazań zegarka...