sprawca przytarcia tylnego zderzaka przynajmniej został czy uciekł?
A gdzie tam.. Po prostu wyszedłem około 23 z pubu ze spotkania ze znajomymi, wsiadłem i odjechałem, dopiero następnego dnia podczas otwierania garażu zauważyłem to przetarcie. Jakaś kamera straży miejskiej tam jest, ale ponoć tamto miejsce jest zasłonięte przez drzewo, a kelnerka powiedziała mi, że takie rzeczy to u nich nagminnie się zdarzają.. No cóż stało się.
ha, ja już miałem takie trzy historie, za każdym razem brak kamer, brak świadków, drzewo, albo jeszcze coś innego. Całe szczęście blacharka w rexach to grosze. Ten kolor jest drugim po winning blue w mojej hierarchii fajności
ravie, na przyszłość radzę do pub-u, kina lub w inne miejsce jeździć z dronem ( to uwaga związana z zamieszczonym filmikiem). Sam sobie znajdziesz ewentualnego sprawcę szkody
A sam dron, jego obsługa jak i latanie zasługują na osobny temat, bo akurat przeszedłem szkolenie w tym kierunku, tzn szkolenie lotnicze - od razu uprzedzę pytania, tak, trzeba przejść szkolenie lotnicze i zdać egzamin lotniczy, by móc używać komercyjnie drona. Dużo ciekawych rzeczy się dowiedziałem odnośnie lotów. To nie jest tak, że sobie kupicie drona i będziecie mogli wszędzie latać, chociaż z drugiej strony sportowo-rekreacyjnie można, jeszcze póki co , ale przez swoją niewiedzę w tym temacie i tak można mieć spore problemy.
Poza tym eXe to jest cena samego drona, ja mam nieco droższy zestaw, bo mam parę innych bajerów do tego domontowanych.
ravie, a ten dron to tak dla zabawy czy zarabia na siebie w jakiś sposób? I to całe szkolenie jakieś upierdliwe? Mam pewien pomysł w oparciu o drony, stąd moje pytanie.
Żeby mógł zarabiać na siebie potrzebne jest świadectwo kwalifikacji.. Dopiero po tym możesz latać komercyjnie. Szkolenie trwa 2 weekendy i na prawdę warto, nawet dla samego siebie. Do samego egzaminu możesz również bez szkolenia przystąpić, jeśli masz wiedzę, która jest wymagana na egzamin teoretyczny i praktykę oczywiście. Poza tym trzeba przejść badanie lotnicze u lekarza orzecznika.
I taka ciekawostka, z Wrocławia i okolic były 3 osoby na szkoleniu .
Ogólnie rzecz biorąc temat jest bardzo świeży i ciągle dochodzą jakieś nowelizacje ustaw, a niektóre znikają.
serio dron musi mieć OC :D? haha najs. A rejestracje też?(co by fotoradar mogl cykac fotencje
Musi. Wiele jest filmików gdzie dron spada na ludzi. Jeśli coś się stanie podczas kręcenia filmów rekreacyjnie to idzie z OC, jeśli komercyjnie masz już poważniejsze problemy, np komisja do spraw wypadków lotniczych.
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2011 Skąd: Toruń
Wysłany: 2014-06-23, 17:55
ravie, nic w tym dziwnego że musi być oc, szkolenie itp itd bo Twój akurat jest niewielki i dość wolny ale dron może być i kilkunasto kg i szybki a taki to już może szkód dużych narobic i stanowić zagrożenie w powietrzu