Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Problem z kontrolką zapinania pasów.
Autor Wiadomo¶æ
Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Pomóg³: 38 razy
Do³±czy³: 30 Lis 2011
Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2014-02-13, 17:34   Problem z kontrolkÄ… zapinania pasów.

Nadszedł czas, że i ja potrzebuję waszej pomocy. W szczególności naszych nadwornych elektryków.
Problem jest taki:
odpalamy auto świeci się kontrolka pasów i piszczy naturalnie, zapinamy pasy i nic... dalej świeci i piszczy.

Jak najpierw zapniemy pasy a potem przekręcimy kluczyk to kontrolki nie ma i nie piszczy .... ale jak rozepniemy w tym momencie to kontrolka sie NIE zapala... jak by się coś zawieszało.
Wyprułem fotele i wiązki są ok (sprawdziłem przejście na kablach maszynki od pasów.) Maszynki odpowiadają (jak się zapina i rozpina to słychać blokadkę w tynich drzwiach... z tego wnioskuję, że są ok)
Co wy na to ????
Z góry dzięki za pomoc

eXe 

Auto: 20B
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 21 Kwi 2013
Sk±d: WÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-02-13, 17:49   

miałbyś inny czujnik na sprawdzenie?
mi to wygląda na czujnik, te czujniki chyba zaczynają działać przy włączonym zapłonie i jak odpalasz zapłon to zaczyna zczytywać dane a jak już jest ustawione w odpowiedniej pozycji to poprostu nie włącza zczytywania i przez to tak się dzieje, w skrócie źle interepretuje dane :P

eXe 

Wys³any: 2014-02-13, 18:17   

KajaK ok przyznaję trochę źle napisałem lecz mniej więcej wiem jak to działa i ja bym raczej zobaczył czujnik, a wiadomo nic nie jest wieczne a tutaj raczej wygląda na czujnik :)
Ostatnio zmieniony przez eXe 2014-02-13, 18:21, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Gronek 

Wys³any: 2014-02-13, 18:18   

KajaK, chyba hehe
eXe, mam i nic.. faktycznie one działają bez prądu :)
najlepiej że są 4 piny i w.g serwisówki przy zapiętych 2 mają mieć przejście między sobą a 2 nie..... natomiast przy odpiętych obie pary maja przejście

ma 3 sztuki we wszystkich jest tak ze ta para co ma miec przejście cały czac go nie ma a druga para ma jak należy.
Hmmm chyba nie możliwe że 2 sie popsuły w aucie a ja mam trzeci też zepsuty

[ Dodano: 2014-02-13, 18:19 ]
eXe, na tyle jeszcze ogarniam ze to oczywiste....

Gronek 

Wys³any: 2014-02-13, 20:16   

KajaK, i bez oleju hehehe .... Miałem nadzieje na jakąś pomoc ale pobrechać też fajnie ;-) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wojtex16 

Auto: Mazda RX-8 40th Anniversary Edition
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Lip 2013
Sk±d: Katowice
Wys³any: 2014-02-13, 20:29   

U mnie zauważyłem, że jak nie mam zapiętych pasów i jadę wolniej to nic nie pika. Dopiero jak przekrocze jakąś daną prędkość to zaczyna wtedy pikać i migać. Więc musi być nie wiem jakiś czujnik, który powoduje pikanie jak przekrocze chyba 20km/h to zaczyna migać i pikać. Może to jest uszkodzone, że wykrywa dużą prędkosć?

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2014-02-13, 20:30   

...

eXe 

Wys³any: 2014-02-13, 20:35   

Wojtex16 w wielu autach czujniki pikają powyżej jakiejś prędkości więc możliwe że tak w twoim rexie powinno być :)
mnie zastanawia czemu u Gronka jest od razu, czujniki powinny odpalać po jakiejś prędkości
może coś z ecu jest i źle przetwarza dane a może czujniki są dobre?

Gronek 

Wys³any: 2014-02-13, 20:37   

eXe, nie jest odrazu... piszczy po ruszeniu... problem jest nie kiedy piszczy tylko to co napisałem wyżej

eXe 

Wys³any: 2014-02-13, 20:50   

Gronek aha, to raczej wygląda na czujnik lecz jak sprawdzony to może coś z ecu, chyba tam wszystko przetwarza z czujników

Gronek 

Wys³any: 2014-02-14, 08:55   

eXe, błagam jak nie wiesz to nie pier..ol na siłę.. . bo za moment będzie 15 stron ... może powietrza w kole nie ma ???? a może to wpływ księżyca.....

przema72 

Auto: rx8
Do³±czy³: 09 Lip 2012
Sk±d: wÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-02-14, 09:07   

Gronek napisa³/a:
ma 3 sztuki we wszystkich jest tak ze ta para co ma miec przejście cały czac go nie ma a druga para ma jak należy.
Hmmm chyba nie możliwe że 2 sie popsuły w aucie a ja mam trzeci też zepsuty

ten czujnik jest dosc dziwny , da druga para pinów co ma miec cały czas przejscie to jest jakis element elektroniczny

chcac poprawnie sprawdzic przejscie musiał bys w multimetrze sprawdzac ustawiajac go na symbol diody , przejscie bedzie tylko w jedną strone wiec musisz to sprawdzic 2 razy zamieniajac polaryzacjie przewodów

sam czujnik wchodzi do modułu airbagu a potem leci juz wszystko po canie , wiec to musi byc cos na odcinku " czujnik - moduł airbag"

Gronek 

Wys³any: 2014-02-14, 09:13   

przema72, Czekałem na twoją wypowiedź ..... ide sprawdzać :) thx.. jak sie naprawi to opisze wsio

przema72 

Auto: rx8
Do³±czy³: 09 Lip 2012
Sk±d: wÅ‚oszczowa
Wys³any: 2014-02-14, 09:36   

bede mial chwile to sprawdze to u siebie tez i napisze co i jak

Gronek 

Wys³any: 2014-02-14, 11:10   

w pewnym momencie zapięcie pasażera odpowiedziało jak należy. Wyjąłem z mojego auta zapięcie , sprawdziłem i odpowiedziało prawidłowo więc zamontowałem. Przekręcam kluczyk i dupa... znowu to samo. Sprawdziłem więc oba zapięcia i znowu nie odpowiadają piny które powinny mieć przejście na stałę .... zgłupiałem już :shock:

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: