2)Mi Kojot wymieniał właśnie Castrola 5w30 na Dexelie i żadnych specjalnych zabiegów nie było. Po prostu spuścił, zalał i finito.
Z tym, że ja wcześniej wymieszałem tego Castrola z Dexelią. Nie żeby specjalnie, po prostu Castrola miałem z USA jeszcze no ale się w końcu skończył a samochód się oleju domagał:P
3)Nigdzie poza salonem Mazdy tego nie widziałem ale nie szukałem jakoś specjalnie.
Hmm... a czemu Dexelia ? Mi ostatnio Kojot inne , tańsze radził
Auto: RX-8 231 6MT (sprzedany) Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 09 Lis 2008 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-02-03, 03:27
Retro napisa³/a:
1)Nie wiem
2)Mi Kojot wymieniał właśnie Castrola 5w30 na Dexelie i żadnych specjalnych zabiegów nie było. Po prostu spuścił, zalał i finito.
Z tym, że ja wcześniej wymieszałem tego Castrola z Dexelią. Nie żeby specjalnie, po prostu Castrola miałem z USA jeszcze no ale się w końcu skończył a samochód się oleju domagał:P
Eee tam da się castrola dostać na niektórych BP ;P
A co do domagania oleju to mój ma czasem taką dziwną przypadłość tzn mam jak go przez chwile pokręcę na luzie do wysokich obrotów to zapala się bardzo często lampka od oleju, gasze silnik, zapalam znów i lampki nie ma... sprawdząłem potem olej i jest idealnie.
W ogóle moja lampka oleju coś świruje jak mocniej przyciskam madzie dłuższy czas ;P
Retro napisa³/a:
3)Nigdzie poza salonem Mazdy tego nie widziałem ale nie szukałem jakoś specjalnie.
Hmm... a czemu Dexelia ? Mi ostatnio Kojot inne , tańsze radził
Tańszy mówisz, podziel się tą marką hehe.
Dla mnie dexelia juz jest tańsza.. bo ten castrol to 60zł / litr.
Dexelia w salonie Mazdy kosztuje 50 zł za litr, na allegro widzę, że ok 40 ale doliczając koszt przesyłki pewnie wyjdzie na to samo
Co do zamienników to tak:
- olej, który leje Dominkia do swojej 8 to Comma 5w30, kupuje go w IC - 100zł za 5L (Dexelia 5L to 240-250 zł)
- olej, który mi polecił Kojot to Motul ale nie wiem, który dokładnie, chyba chodziło, o któryś 5w40 - cena to ok 40 zł za litr lub 195 za 5L - ale musiałbyś Tomka spytać, który dokładnie
A ja tak sobie myślę, czy konieczna jest w ogóle wymiana oleju w rexach... przecież bardzo często dolewamy olej, który sie wypala, można powiedzieć, że jest wymieniany na bieżąco Co o tym sądzicie?
Proponuję nie wymieniać oleju to zobaczymy efekty.
Tak to prawda ze ciągle go się dolewa ale to chodzi o to żeby olej zachowywal lepkość a nie ilosc w silniku
Ostatnio zmieniony przez Retro 2009-04-02, 16:32, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
W USA przy wysilonych, kilkusetkonnych FD, zaleca siÄ™ wymianÄ™ oleju co 2000 mil
Calipse
Auto: rx-8
Do³±czy³: 12 Kwi 2010 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2010-04-19, 16:05
Odświeżam trochę temat, jako, że zapewne będę musiał zmienić olej, może polecacie coś innego niż dexelie, jeśli tak to gdzie zakupić i w jakiej cenie (najlepiej wwa jeśli jakiś konkretny sklep), pisałem do Odysseya no i trochę chyba przesadzili z ceną za dexelie
Adam Fornal
Specjalista ds. Sprzedaży Części i Akcesori
Z wątku wycztałem, że:
-Castrol Edge, droższy niż dexelia (nadal aktualne?)
-Comma 5w30, z IC za 100 zł za 5L (jak z jakością?)
-Motul 5w40 - cena to ok 40 zł za litr lub 195 za 5L (jak z jakością i czy w miarę dostępne?)
coś się ciekawego pojawiło w między czasie?
Calipse, pojawił się nowy olej - sytetyk 0w30 - ale na razie tylko w Japonii ;P
W Oddysey'u nie wiedzą co to jest silnik rotacyjny, omijaj ten salon szerokim łukiem, najlepiej przez Kobyłkę :D
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
Ostatnio zmieniony przez Retro 2010-04-19, 18:44, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Calipse
Auto: rx-8
Do³±czy³: 12 Kwi 2010 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2010-04-19, 18:43
No właśnie Odyssey to jeden z salonów mazdy w Wawie, akurat mieszkam najbliżej niego O przegląd już dzwoniłem do Kojota, tyle, że ma chyba sporo roboty Tam chciałem tylko olej kupić ewentualnie.
Ostatnio zmieniony przez Calipse 2010-04-19, 19:07, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Auto: Mazda RX-7 FC Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 24 Wrz 2008 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2010-04-19, 19:07
To ja wprowadzÄ™ jeszcze trochÄ™ zamieszania
Słyszałem że "Quaker State 5w30 De Luxe Syntethetic" nadaje się do RX-8.
Właśnie sobie sprawdziłem żeby rozwiać tą plotkę, bo przecież "prawie" każdy 5w30 to full syntetyk a już napewno taki co ma w nazwie "Synthetic" a do RX-8 takich się nie leje... I tu zonk. To jest właśnie olej półsyntetyczny o tak specyficznej klasie lepkości.
Cena około 30zł za litr
Auto: GTI P mk7 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 27 Kwi 2009 Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2010-04-19, 19:20
Calipse napisa³/a:
No właśnie Odyssey to jeden z salonów mazdy w Wawie, akurat mieszkam najbliżej niego O przegląd już dzwoniłem do Kojota, tyle, że ma chyba sporo roboty Tam chciałem tylko olej kupić ewentualnie.
To nie wiem jak oni to liczą... przecież ceny są takie same w PL w każdym autoryzowanym salonie. Ta cena się zgadza dla salonów które sprzedają/serwisują Mazdy ale nie należą do Mazda Polska jak np. Zdanowicz w Gdańsku.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach