Wys³any: 2013-03-04, 21:55 opony na zime - 17, czy 18 dla 231KM
Hej,
W zeszły weekend stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem Rex'a 2008 @231KM. Cudo!
Dzięki Kajak za nieocenioną pomoc i fachową radę!!!;-)
Mam jednak dylemat - jaki rozmiar opon kupić na zimę (tak, chcę kupić, nie wierzę, że od teraz będzie lato;-)
- w instrukcji samochodu (mam tylko niemiecką, a nie znam tego języka) oprócz R18 jest też mowa o 225/55R16 i 225/50R17
- instrukcja z mazdausa.com mówi o R18 i R16
- w serwisie powiedzieli, że producent rekomenduje tylko 225/45R18
Jestem totalnie skonfudowany......
16 sobie odpuszczę, bo coś tam testowaliśmy z Kajakiem i za małe, poza tym było kilka postów w tej materii, ale nie wiem jak z tym 17 vs 18.
1. Czy ktoś znający niemiecki mógłby rzucić okiem na skan dostępny w linku nw lub spojrzeć do swojej instrukcji co Mazda rekomenduje na zimę?
2. Czy wg Was różnica w jeździe na 225/45R18 i 225/50R17 będzie duża? Będę ok 10-20k rocznie, w zimę też - normalnie po mieście i w trasę.
Nie wiem czy jest sens kupować nowe opony i felgi R17, czy nie lepiej po prostu tylko dokupić same zimowe opony R18.
BTW - nie ma ktoÅ› instrukcji po PL/ENG do EUROPEJSKIEJ RX8@2008?
Auto: RX8 High Niuter ! Pomóg³: 7 razy Do³±czy³: 07 Mar 2011 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2013-03-04, 22:09
Teoretycznie na śnieg im węższa tym lepiej bo się "wgryza" ,ale jak jeździsz po mieście to w sumie bez różnicy ,co do tego czy 17 czy 18 to zależy od portfela, opony 17'stki będę tańsze w zakupie ale potrzeba do nich felg bo oryginalnie są 18stki więc dodatkowy koszt. Najtaniej wyjdzie kupić same zimówki do 18-stek chyba że upolujesz jaki komplet 17stek z zimówkami na allegro. Ja nie mam rexa "jeszcze" ale np w zimie jeżdże na 195/60/R15 ,a w lato mam 215/45/R17
2. Czy wg Was różnica w jeździe na 225/45R18 i 225/50R17 będzie duża? Będę ok 10-20k rocznie, w zimę też - normalnie po mieście i w trasę.
Ja mam oryginalne 225/40 R18 a na zimę drugi komplet alu 225/50 R17. Niby "walce" ale w zimę też dają radę w zaspach. Teoretycznie mają większą powierzchnię styku z podłożem Nie ukrywam, że starałem się w zimę unikać "testów" jak sobie poradzą opony w zaspie bo szkoda samochodu. W takie trudniejsze dni i tak mam czym jeździć.
Jak się przesiadłem z profilu 40 na 50 to w samochodzie zrobiło się znacznie ciszej i bardziej komfortowo, a trakcyjne też wydaje mi się, że też nie, więc mogę polecić 50 na zimę z tym, że już wyglądają wg mnie już jak balony. Coś za coś
Mam standardowy rozmiar na lato i na zimÄ™-wymieniam opony na felgach.
moje zdanie jest takie, że lepiej mieć dwa komplety felg, tak jak Robert. I skoro nie masz żadnych, to kup sobie felgi i opony 17-wyjdzie taniej i nieco lepiej na dziurawe drogi w zimę, lepszy komfort i mniejsze ryzyko uszkodzenia felgi.
I jeszcze z tą taniością posiadają jednego kompletu felg, to w dłuższej perspektywie niestety jest to droższe. wymiana opon z wyważeniem to około 120 PLN. używane siedemnastki zwrócą Ci się za dwa lata. dodatkowo na zimę kupisz znacznie tańsze opony.
No chyba że ci się nie podobają "balony" i masz kasę na 18' to idź w osiemnastki.
aha, nie obawiaj się szerokości opon na zimę. skoro producent jakąś szerokość przewidział, to nie należy iść w węższe czy szersze na zimę. przecież nie założysz kolców do jazdy po Warszawie...
Witam i gratulujÄ™ zakupu.
Podobnie jak RobertoX-8, mam dwa komplety felg. Jedne 18" i zimowe 17". 17tki kupiłem na allegro, oryginalny wzór Mazdy, typowo użytkowo (wtedy myślałem, że auto zimą nie musi tak dobrze wyglądać ) i jestem całkiem zadowolony. Odczuwalny będzie lepszy komfort jazdy, ale też trochę gorsze prowadzenie (np. mniejszy opór na kierownicy - osobiście nie przepadam).
Osobiście polecam mieć dwa komplety na zimę i lato, wygodna i praktyczna sprawa. A i letnie felgi mniej się niszczą. Jednak gdybym teraz robił sobie taki komplet to wybrałbym inny, ładniejszy wzór.
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2013-03-05, 08:11
Jeszcze tak mi się przypomniało odnośnie posiadania 1 kompletu felg. To piszę już niezależnie od rodzaju samochodu. Oprócz większego prawdopodobieństa uszkodzenia felgi na naszych równych drogach to dodatkowo 2 razy w roku nadwyrężasz opony przy ich wymianie co istotnie wpływa na trwałość opon zimowych ale i też letnich.
Są na oponach, jeszcze sezon pojeżdżą spokojnie bo tę zimę Mazda nie jeździła (padnięte serducho).
Gdybyś był zainteresowany zakupem to możemy pogadać bo ja planuję na zimę wstawić sobie jakieś inne.
Swoją drogą - korci mnie na białe OZ lub jakiś inny wzór, pomalowany np. na pomarańczowo lub w jaskrawą zieleń - limonkę.
Ja również świetnie się bawiłem w trakcie procesu kupna.
Jako, że mam jeszcze parę drobiazgów do dokupienia, to zrobię co w mojej mocy, żeby przedłużyć Ci to wyjątkowe doświadczenie, jakim jest niewątpliwie współpraca ze mną.
Panowie poradzicie (pisalem tez w sboxie), czy 16" na pewno wchodza na hamulec w rx8 231hp (nie wiem nawet czy slabsza wersja miala mniejsza tarcze z przodu, lub jaka ma 231.. musze sie doszkolic ale w tej chwili nie ma kiedy) musze odebrac nabytek, na kolach, z autem tylko lato... takze, jest problem bo mam do dyspozycji tylko 16 z mazdy 6.
Osobiście z Kajakiem próbowaliśmy włożyć 16 zdjętą z RX8 (Kajak, to była 192KM, nieprawdaż?) i u mnie (231KM, próbowaliśmy tylko z przodu) lekko ocierała o zacisk.
Teoretycznie może znajdziesz felgę 16 węższą w środku i może się zmieścić, ale bez próby na żywo ani rusz.
witam jakie opnki na zimę, dodam że mieszkam na Podkarpaciu, więc teren już górzysty a w weekendy wyjazd w górki na białe szaleństwo
Opony na felgi 17 ET38 7,5cala z racji troche gorszych warunków na moich terenach wiem że 225 sa za duże i myślę o 215 profil50 a może i nawet 205 ale obawiam się czy to trochę nie za mało...?
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach