Witam,
Mam w moim RXie dziwny problem ze świecącą kontrolką poziomu oleju.
Otóż w czasie jazdy, lub też po jeździe, po wyłączeniu i włączeniu samochodu zapala się ona i nie gaśnie. Mazda jest z 2004 roku, sprawdzałem ilość oleju i jest przy górnej kresce na bagnecie, tak więc ilość w normie.
Co mogę z tym zrobić? Czujnik padł, czy też jakaś bardziej poważna awaria? Można z tym jeździć?
Można z tym jeżdzić. Jest to czujnik poziomu oleju w misce olejowej. Najlepiej zmienić całą miskę- ten czujnik często się przycina i dlatego świeci się kontrolka
Można to sprawdzić stykając kable dochodzące do miski olejowej do czujnika jeżeli kontrolka zgaśnie to czujnik do wymiany
Wys³any: 2015-05-18, 13:37
Czasami wystarczy zdjęcie miski i dokładne wymycie. . Ale generalnie jeżeli ilość oleju na bagnecie jest ok to można olać i jeździć. Podobnie jest z czujnikiem poziomu płynu chłodzącego ... Mało wiarygodne te lampki bo w wielu przypadkach pomimo nawet braku oleju kontrolka się nie zapala ... Więc lepiej po prostu samemu to kontrolować.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach