Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-12-09, 22:51
Podskoczyla temperatura
Autor Wiadomość
Tomas JDM 

Auto: NISSAN 300zx TT /RX-8
Wysłany: 2013-03-31, 19:23   Podskoczyla temperatura

witam ostatnio troche dalem Rexxowi w p.... wkoncu po cos ma te 10tys na liczniku :mrgreen:

http://www.youtube.com/wa...d&v=hMQ1yuo2yE8

sprawa cala sie rozchodzi o to ze po calym juz daptaniu kiedy sie zatrzymalem to poszla para z pod maski i dopiero wtedy zauwarzylem ze temperaturka mi skoczyla , nie doszla na maxa tylko jak normalnie stoi prawie w pionie to w tym danym momencie znajdowala sie pomiedzy srodkiem a koncem . :roll: przejechalem sie trzy razy w kolo i temperatura wrucila do normy . pojechalem do domu , w czasie jazdy do domu zero problemow z temperatura , obroty silnika idealnie ,przeyspieszenie i moc tez . pod domem zgasilem , do dzisiaj rana stal nie ruszany , rano z dusza na ramieniu sprawdzilem stan oleju ( w normie :-D ) plyn w zbiorniczku wyrownawczym od chlodzenia rowniez OK :-D . odpalilem zapalila od pierwszego jak zwykle :mrgreen: silnik pracuje super , zrobilem maly test drive ,temperaturka w normie , wszystko wyglada idealnie :-D wiec teraz moje pytanie ...
co to byla za para z pod maski ?? mam rozumiec ze zagrzal sie wankiel i korek od zbiornika wyrownawczego upuscil pary czy jak :roll: bo juz sam nie wiem :-?

dzieki za podpowiedz ;-)
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8

jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R

Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...

Gronek 

Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :)
Wysłany: 2013-03-31, 20:35   

rozgrzałeś płyn i podniosłeś ciśnienie w układzie. Korek ma zabezpieszenie co by węży nie porwało i upuścił cieco ciśnienia tą rurką koło korka. Z rurki leci na rozgrzaną chłodnice i już wiesz z kąd para była :)

Ps ładny flame ale uważaj bo ci w końcu dywany popłyną i patrz jednak na zegary bo takie upalanie bez przerwy nie jest zbyt zdrowe. W autach wyścigowych masz dodatkowe chłodzenie, korki do większego ciśnienia, wzmocnione węże itd.... Paląc gumy auto chłodzi tylko wiatrak a to za mało :)

Szorstki 

Auto: RX 8
Wysłany: 2013-03-31, 22:44   

dokladnie jak opisal gronek, czasem musisz mu dac chwile ochlonac po kreceniu go pod red line bez powiewu wiatru, postoj czy przegonic go troche na niskich obrotach i bedzie ok, zdjecie oslony nad silnikiem tez cos pomoze
Ostatnio zmieniony przez Szorstki 2013-04-01, 12:53, w całości zmieniany 1 raz  

Tomas JDM 

Wysłany: 2013-03-31, 23:19   

dziekuje panowie za podpowiedzi , teraz juz jestem spokojniejszy dzieki Wam ;D

co do patrzenia na zegary to wiem ze trzeba pilnowac temperatury , ale szczerze to bardziej skupialem sie zeby nie zawinac sie na slupie ;P i zapomnialem wlaczyc nawiewu na maxa zeby oddawac jak najwiecej temperatury z silnika ...

dzisiaj zrobilem zakupy zeby zapobiec w przyszlosci takiej sytuacji

nowy olej tak na wszelki bo stary pewnie sie troszke przepalil ;P
nowe weze do chlodnicy
bandaze do ukladu wydechowego

http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1423.l2649

mysle jeszcze nad lepsza chlodnica ??
co o tym myslicie ??

zastanawiam sie jeszcze czy nie wymienic pompy wody i termostatu na nowy zeby bylo 100% pewnosci ze taka historia juz sie nie powtorzy ;)
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8

jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R

Szorstki 

Auto: RX 8
Wysłany: 2013-03-31, 23:35   

mysle ze nie ma potrzeby wymieniac czesci by zapobiec, tylko dobrze exploatowac i patrzec na zegary, wymien sobie plyn chlodniczy, nie raz jest tam papka zamiast plynu

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2013-04-01, 11:52   

Szorstki napisał/a:
mysle ze nie ma potrzeby wymieniac czesci by zapobiec, tylko dobrze exploatowac i patrzec na zegary, wymien sobie plyn chlodniczy, nie raz jest tam papka zamiast plynu

No dobrze jest zalać taki co ma temperature wrzenia 130+, a nie koło 100 :D

Gronek 

Wysłany: 2013-04-04, 14:36   

I korek z wzmocnioną sprężyną

Tomas JDM 

Wysłany: 2013-04-05, 02:10   

Sqad napisał/a:
dobrze jest zalać taki co ma temperature wrzenia 130+, a nie koło 100 :D

dzieki za podpowiedz ;) dobry pomysl napewno tak zrobie przy wymianie wezy od chlodnicy silicone blue ;) , co do terazniejszego plynu jest ok zadna papka ;)

exploatacja hmmm uawazam ze po cos jest te 10k oborow ;D szczerze nie naleze do tych posiadaczy Rx 8 ktorzy tylko patrza i chuchaja na swoje dziecinki , ja raczej lubie poszalec albo na torze albo na ulicy lub jak widziales gdzie sie da ;D jak sie cos zepsuje to naprawie albo wymienie . jak wankiel zdechnie to kupie drugi albo wyjme i upcham cos innego a autko pojdzie typowo na tor i tyle ;D
jednak nie jestem lekkomysly i lubie kiedy wszystko pracuje jak w zegarku ,dlatego wymieniam wszystko na nowe i staram sie w miare mozliwosci finansowych uzywac tylko dobrych producentow . wiem ze trzeba patrzec na zegary i przewaznie tak robie jednak tym razem dalem ciala bo nie wlaczylem nawiewu na maxa i nie pilnowalem temp ;
Gronek napisał/a:
ie ...

[quote="Gronek"]I korek z wzmocnioną sprężyną

cos takiego istnieje ??

mysle ze lepsza chlodnica + sportowy termostat " mishimoto " + plyn do 130 C powinno zalatwic sprawe ;D

bardzo wszystkim dziekuje za podpowiedzi napewno skorzystam z waszych porad ;)
pozdro
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8

jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R

Gronek 

Wysłany: 2013-04-05, 13:06   

http://www.amazon.com/03-...R/dp/B00AYHBEFO
zawsze wzrośnie ciśnienie i możesz nawet zrobić węże z bakelitu, dać termostat ze zmywarki , odgonić uroki latając po podwórku i machając zapoconą koszulą, nawet zagnieść chleba z pajęczyną, a seryjny korek i tak się posika :shock: :-)

Gronek 

Wysłany: 2013-04-05, 20:17   

KajaK napisał/a:
Tomas JDM, A może poprostu nie pałować rexa jak chłopaki z otwocka Swoje e30 na cargo ;)

Nie pier..ol :evil: !!!!! P pi..de dawać trza :-x a jak nie to punto w gazie kupić i bujać wory powoli, dostojnie i tanio ..... jak ja :shock: :mrgreen:

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2013-04-05, 21:58   

Kurde, nie przemawia do mnie coś ten korek o większym ciśnieniu :-/
Bądź co bądź korek jest swego rodzaju bezpiecznikiem ukł. chłodzenia i lepiej żeby to jednak on wypuścił nadmiar ciśnienia niż uszczelka.

Gronek 

Wysłany: 2013-04-06, 01:54   

zabzpieczenie jest w daszym ciągu :-) na różne rynki są różne korki. ten na europę jest najsłabszy :-/ prędzej odda któryś wąż niż uszczelka. najlepiej dołożyć włącznik wiatraków na stałę i część problemu znika. W sumie można upalać i patrzeć na gaigery a potem dolewać płynu ;-) Zawsze zostawiamy oryginał--------- tylko czy eksploatujemy auto jak oryginał czy jak bolid ????? Myślę że konstruktorzy nie mieli obok deski kreślarskiej zdjęcia palącej gumy szpanobryczki :shock:

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2013-04-06, 14:04   

Gronek napisał/a:
prędzej odda któryś wąż niż uszczelka.

Właśnie obawiam sie na odwrót. Kawał ciśnienia trza by żeby węża rozerwać czy zrzucić a sealsy to sam wiesz jakie są solidne ;-)

[ Dodano: 2013-04-06, 14:07 ]
Gronek napisał/a:
Myślę że konstruktorzy nie mieli obok deski kreślarskiej zdjęcia palącej gumy szpanobryczki :shock:

To nie jest Mazda 3 czy jakieś inne jeździdełko i raczej brali pod uwagę, że nie tylko na zakupy się tym będzie jeździc........Chyba :roll:

Tomas JDM 

Wysłany: 2013-04-06, 17:23   

stramer napisał/a:
Gronek napisał/a:
Myślę że konstruktorzy nie mieli obok deski kreślarskiej zdjęcia palącej gumy szpanobryczki :shock:

To nie jest Mazda 3 czy jakieś inne jeździdełko i raczej brali pod uwagę, że nie tylko na zakupy się tym będzie jeździc........Chyba :roll:

no raczej bo po co robili by zgary do 10k obrotow ?? dokladnie po to aby byl ogien z rury ;D
mysle ze RX8 jest topowym modelem Madzi wiec to bedzie tak jak z M5 mozesz upalac i wyciskac siodme poty z autka ale nie musisz wszystko zalezy od Ciebie ;) Ja lubie polatac bokami i palic gume i tak tez wlasnie robie kiedy tylko mam okazje , a kolejna sie szykuje juz jutro ;D bo lecimy ekipa w plener odpalic grilla . Napewno znajdzie sie jakis placyk albo malo uczeszczana droga zeby troszke oponki rozgrzac ;P

pozdro
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8

jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R

Sqad 

Auto: Donatan 125
Wysłany: 2013-04-09, 16:23   

No do M5 to bym nie przyrównywał rx'a. Tam są pancerne silniki, my takich nie mamy.

Odpowiedz do tematu