sprawa cala sie rozchodzi o to ze po calym juz daptaniu kiedy sie zatrzymalem to poszla para z pod maski i dopiero wtedy zauwarzylem ze temperaturka mi skoczyla , nie doszla na maxa tylko jak normalnie stoi prawie w pionie to w tym danym momencie znajdowala sie pomiedzy srodkiem a koncem . przejechalem sie trzy razy w kolo i temperatura wrucila do normy . pojechalem do domu , w czasie jazdy do domu zero problemow z temperatura , obroty silnika idealnie ,przeyspieszenie i moc tez . pod domem zgasilem , do dzisiaj rana stal nie ruszany , rano z dusza na ramieniu sprawdzilem stan oleju ( w normie ) plyn w zbiorniczku wyrownawczym od chlodzenia rowniez OK . odpalilem zapalila od pierwszego jak zwykle silnik pracuje super , zrobilem maly test drive ,temperaturka w normie , wszystko wyglada idealnie wiec teraz moje pytanie ...
co to byla za para z pod maski ?? mam rozumiec ze zagrzal sie wankiel i korek od zbiornika wyrownawczego upuscil pary czy jak bo juz sam nie wiem
dzieki za podpowiedz
_________________ bylo
BMW 540 V8 A
BMW 523
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8
jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R
Najwieksza wada Twojego samochodu jest poprzedni wlasciciel ...
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-03-31, 20:35
rozgrzaĹeĹ pĹyn i podniosĹeĹ ciĹnienie w ukĹadzie. Korek ma zabezpieszenie co by wÄĹźy nie porwaĹo i upuĹciĹ cieco ciĹnienia tÄ rurkÄ koĹo korka. Z rurki leci na rozgrzanÄ chĹodnice i juĹź wiesz z kÄ d para byĹa
Ps Ĺadny flame ale uwaĹźaj bo ci w koĹcu dywany popĹynÄ i patrz jednak na zegary bo takie upalanie bez przerwy nie jest zbyt zdrowe. W autach wyĹcigowych masz dodatkowe chĹodzenie, korki do wiÄkszego ciĹnienia, wzmocnione wÄĹźe itd.... PalÄ c gumy auto chĹodzi tylko wiatrak a to za maĹo
dokladnie jak opisal gronek, czasem musisz mu dac chwile ochlonac po kreceniu go pod red line bez powiewu wiatru, postoj czy przegonic go troche na niskich obrotach i bedzie ok, zdjecie oslony nad silnikiem tez cos pomoze
Ostatnio zmieniony przez Szorstki 2013-04-01, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
dziekuje panowie za podpowiedzi , teraz juz jestem spokojniejszy dzieki Wam ;D
co do patrzenia na zegary to wiem ze trzeba pilnowac temperatury , ale szczerze to bardziej skupialem sie zeby nie zawinac sie na slupie ;P i zapomnialem wlaczyc nawiewu na maxa zeby oddawac jak najwiecej temperatury z silnika ...
dzisiaj zrobilem zakupy zeby zapobiec w przyszlosci takiej sytuacji
nowy olej tak na wszelki bo stary pewnie sie troszke przepalil ;P
nowe weze do chlodnicy
bandaze do ukladu wydechowego
mysle ze nie ma potrzeby wymieniac czesci by zapobiec, tylko dobrze exploatowac i patrzec na zegary, wymien sobie plyn chlodniczy, nie raz jest tam papka zamiast plynu
mysle ze nie ma potrzeby wymieniac czesci by zapobiec, tylko dobrze exploatowac i patrzec na zegary, wymien sobie plyn chlodniczy, nie raz jest tam papka zamiast plynu
No dobrze jest zalaÄ taki co ma temperature wrzenia 130+, a nie koĹo 100 :D
dobrze jest zalaÄ taki co ma temperature wrzenia 130+, a nie koĹo 100 :D
dzieki za podpowiedz dobry pomysl napewno tak zrobie przy wymianie wezy od chlodnicy silicone blue , co do terazniejszego plynu jest ok zadna papka
exploatacja hmmm uawazam ze po cos jest te 10k oborow ;D szczerze nie naleze do tych posiadaczy Rx 8 ktorzy tylko patrza i chuchaja na swoje dziecinki , ja raczej lubie poszalec albo na torze albo na ulicy lub jak widziales gdzie sie da ;D jak sie cos zepsuje to naprawie albo wymienie . jak wankiel zdechnie to kupie drugi albo wyjme i upcham cos innego a autko pojdzie typowo na tor i tyle ;D
jednak nie jestem lekkomysly i lubie kiedy wszystko pracuje jak w zegarku ,dlatego wymieniam wszystko na nowe i staram sie w miare mozliwosci finansowych uzywac tylko dobrych producentow . wiem ze trzeba patrzec na zegary i przewaznie tak robie jednak tym razem dalem ciala bo nie wlaczylem nawiewu na maxa i nie pilnowalem temp ;
Gronek napisał/a:
ie ...
[quote="Gronek"]I korek z wzmocnionÄ sprÄĹźynÄ
cos takiego istnieje ??
mysle ze lepsza chlodnica + sportowy termostat " mishimoto " + plyn do 130 C powinno zalatwic sprawe ;D
bardzo wszystkim dziekuje za podpowiedzi napewno skorzystam z waszych porad
pozdro
_________________ bylo
BMW 540 V8 A
BMW 523
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8
jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-04-05, 13:06
http://www.amazon.com/03-...R/dp/B00AYHBEFO
zawsze wzroĹnie ciĹnienie i moĹźesz nawet zrobiÄ wÄĹźe z bakelitu, daÄ termostat ze zmywarki , odgoniÄ uroki latajÄ c po podwĂłrku i machajÄ c zapoconÄ koszulÄ , nawet zagnieĹÄ chleba z pajÄczynÄ , a seryjny korek i tak siÄ posika
Auto: RX-7 FC Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Paź 2008 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2013-04-05, 21:58
Kurde, nie przemawia do mnie coĹ ten korek o wiÄkszym ciĹnieniu
BÄ dĹş co bÄ dĹş korek jest swego rodzaju bezpiecznikiem ukĹ. chĹodzenia i lepiej Ĺźeby to jednak on wypuĹciĹ nadmiar ciĹnienia niĹź uszczelka.
Wysłany: 2013-04-06, 01:54
zabzpieczenie jest w daszym ciÄ gu na róşne rynki sÄ róşne korki. ten na europÄ jest najsĹabszy prÄdzej odda ktĂłryĹ wÄ Ĺź niĹź uszczelka. najlepiej doĹoĹźyÄ wĹÄ cznik wiatrakĂłw na staĹÄ i czÄĹÄ problemu znika. W sumie moĹźna upalaÄ i patrzeÄ na gaigery a potem dolewaÄ pĹynu Zawsze zostawiamy oryginaĹ--------- tylko czy eksploatujemy auto jak oryginaĹ czy jak bolid ????? MyĹlÄ Ĺźe konstruktorzy nie mieli obok deski kreĹlarskiej zdjÄcia palÄ cej gumy szpanobryczki
Gronek napisaĹ/a:
MyĹlÄ Ĺźe konstruktorzy nie mieli obok deski kreĹlarskiej zdjÄcia palÄ cej gumy szpanobryczki
To nie jest Mazda 3 czy jakieĹ inne jeĹşdzideĹko i raczej brali pod uwagÄ, Ĺźe nie tylko na zakupy siÄ tym bÄdzie jeĹşdzic........Chyba
no raczej bo po co robili by zgary do 10k obrotow ?? dokladnie po to aby byl ogien z rury ;D
mysle ze RX8 jest topowym modelem Madzi wiec to bedzie tak jak z M5 mozesz upalac i wyciskac siodme poty z autka ale nie musisz wszystko zalezy od Ciebie Ja lubie polatac bokami i palic gume i tak tez wlasnie robie kiedy tylko mam okazje , a kolejna sie szykuje juz jutro ;D bo lecimy ekipa w plener odpalic grilla . Napewno znajdzie sie jakis placyk albo malo uczeszczana droga zeby troszke oponki rozgrzac ;P
pozdro
_________________ bylo
BMW 540 V8 A
BMW 523
BMW 540 V8 A
BMW 535 V8
jest ;D
NISSAN 300zx TT
RX-8
BMW 740I V8
Kawasaki ZX6R