okon94
Auto: RX-8
Wysłany: 2013-07-31, 18:40 Po wymianie -nowy akumulator
Witam. Dzisiaj podczas kolejnego dnia poszukwiania mojego problemu zwiÄ zanego z "nieodpalaniem na ciepĹym" chyba znalazĹem usterkÄ. PrĂłbowaĹem róşnych rzeczy, pytaĹem, dzwoniĹem, pisaĹem ale nic nie znalazĹem na ten temat. Dzisiaj wsiadĹem do rexa, porzÄ dnie go rozgrzaĹem :D, podjechaĹem pod dom i zawoĹaĹem Tate. ZgasiĹem, potem krÄcÄ, krÄcÄ i nic. Kreci, kreci, kreci i nie zapala. JakieĹ 30 sekund później tata podjechaĹ mercedesem i podĹÄ czyliĹmy kable. Rex zapaliĹ na tyk. Od razu. Z mojego punktu widzenia wystarczy wymieniÄ akumulator na nowy, mocny, i tutaj moje pytanie, Jaki wybraÄ? Wydaje mi siÄ takĹźe Ĺźe przydaĹa by siÄ regeneracja rozrusznika albo takĹźe kupno nowego. Co o tym sÄ dzicie.
Ostatnio zmieniony przez matber1 2014-09-11, 15:42, w całości zmieniany 1 raz
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2011 Skąd: ToruĹ
Wysłany: 2013-07-31, 19:27
Co do akumulatora to ja zmieniaĹem ostatnio i nie jest tak prosto dobraÄ idealny zamiennik W aso za orginaĹ 700 . Inne albo jak wielkoĹ dobra a za sĹaby a jak parametry dobre to ksztaĹtem nie pasuje
okon94
Wysłany: 2013-07-31, 19:34
przema72, Jak wytĹumaczysz to? Jak jest ciepĹy to musi postaÄ 10 minut bo jak od razu zakrÄcÄ to ma problem z odpaleniem. Jak podpiÄ Ĺem kable od samochodu taty to zapaliĹ na strzaĹ, w sekundÄ.
Co do akumulatora to ja zmieniaĹem ostatnio i nie jest tak prosto dobraÄ idealny zamiennik W aso za orginaĹ 700 . Inne albo jak wielkoĹ dobra a za sĹaby a jak parametry dobre to ksztaĹtem nie pasuje
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Paź 2011 Skąd: ToruĹ
Wysłany: 2013-07-31, 23:16
Trudne nic tylko trzeba parzeÄ czy na klemy nie sÄ takie wyciÄcia a pĹasko.Ja potrzebowaĹem na szybko i na miejscu tylko z takimi wycieciami byĹy i wtedy albo jest za wysoko i nie zamkniesz obudowy albo klem nie zaĹoĹźysz dobrze. A jak masz czas to wszytko da siÄ znaleĹÄ i zamĂłwiÄ
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-08-01, 09:26
Zmierz kompresjÄ, sprawdĹş czy masz rozrusznik N3Z1, podepnij kompa czy w pamiÄci nie siedzi wypadanie zapĹonĂłw, zmierz napiÄcie i jego spadek przy odpalaniu. Po wykrÄceniu Ĺwiecy zobacz czy elektroda sie nie upaliĹa. SprawdĹş cewki .....
tu masz opisane jak
http://rx8.in/SeRvIcE/man...1801009W03.html
Jak coĹ to dzwoĹ
Wysłany: 2013-08-01, 13:12
KajaK, Gronek, DziÄki za pomoc, zaraz biorÄ siÄ dalej do roboty.
KajaK, Akumulator na ktorym teraz byĹ poprostu sĹaby. Wczoraj jeszcze wieczorem jakoĹ o 22:00 siÄ przejechaĹem po mieĹcie i jak wrĂłciĹem do domu, znowu byĹ maĹy problem z tym akumulatorem. WyraĹşnie byĹo sĹychaÄ Ĺźe nie ma siĹy aby odpaliÄ. Tym razem poszedĹem do garaĹźu i przyniosĹem drugi akumulator. DuĹźo mniejszy ale byĹ w miarÄ nowy, nie jakiĹ szmelc tak jak ten co mam. PodĹÄ czyĹem kablami i zapaliĹ od strzaĹa. WstawiĹem rexa do garaĹźu i podĹÄ czyĹem prostownik na noc, dzisiaj rano poszedĹem odpaliÄ i zapaliĹ od strzaĹa. Dalej uwaĹźam Ĺźe muszÄ wypieprzyÄ wreszcie ten mĂłj akumulator bo on robi problem no ale dziÄki za te odpowiedzi, bÄdÄ teĹź sprawdzaĹ inne rzeczy. Mam nadziejÄ Ĺźe to nic powaĹźnego, Ĺźe to nie problem z silnikiem .
Gronek, SprawdzÄ ten rozrusznik dzisiaj, i moĹźe uda siÄ jeszcze dziĹ podpiÄ Ä kompa. Z kompresjÄ trochÄ sĹabo bo nie mam moĹźliwoĹci sprawdziÄ, nie wiem nawet za bardzo jak . Postaram siÄ teĹź wykrÄciÄ te Ĺwiece, posprawdzam i przeczyszczÄ.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2013-08-01, 13:40
z tym czyszczeniem to delikatnie co by siÄ nie obĹamaĹo (lubi tak). pamiÄtaj delikatnie dokrÄcaj Ĺwiece. Ale z tego co mĂłwisz to chyba faktycznie aku.
[ Dodano: 2013-08-01, 13:43 ]
a z kompresjÄ podjedĹş do byle warsztatu co ma zegar i zadzwoĹ to Ci powiem co i jak.... banaĹ
okon94
Wysłany: 2013-08-02, 13:45
Gronek, DzwoniĹem do znajomego i mĂłwiĹ Ĺźe podjedzie dzisiaj do mnie sprawdziÄ tÄ komresjÄ. MĂłwiĹ Ĺźe tam ma urzÄ denia itd. Jak cos to bÄdÄ dzwoniĹ .
witam , pada mi cela w akumulatorze i zmuszony jestem kupiÄ nowy , stÄ d moje pytanko czy miaĹ ktoĹ z was jakieĹ doĹwiadczenia / opinie o akumulatorach firmy MOLL , M3 Plus lub AGM ?
ps. znalazĹem jeden test gdzie ww bateria jest lepsza od Bosch S4 ?