Wysany: 2014-11-09, 12:32 Podniesienie mocy w fabrycznym silniku RX8 300-400KM
w ramach wstępu to tego tematu i przyczyny jego napisania najpierw napiszę:
Od jakiegoś czasu widzę częste przepychanki odnośnie swapu tłok vs rotor, większej mocy itp. Że podnoszenie mocy poprzez swap na tłokowca jest nieopłacalny itd.
Ja ani nie polecam ani nie odradzam, wszystko ma swoje plusy i minusy, zresztą każdy robi ze swoimi pieniędzmi vel samochodami co chce!
Jakie są koszty swapu na tłokowca N/A lub Turbo większość zainteresowanych wie
TERAZ CZAS ABY NAPISAĆ JAKI JEST REALNY KOSZT PODNIESIENIA MOCY W FABRYCZNYM ROTACYJNYM SILNIKU RX8, lub za ile ktoś by zrobił taka modyfikacje?
Żeby nie było niejasności to uwzględnijmy rewizje vel remont silnika.
Zakładając że rotor/cylinder są OK do zrobienia na pewno będą:
Rewizja/remont+porting+TURBO no i chyba wymagana zmiana kompa, aby miał dobry Nm wypluł na HAMOWNI 300-400KM, bez ryzyka że silnik padnie po paru tysiącach
Z tego co moje krótkie przebywanie na tym forum domyślam się, że osoby jak guru Kajak ;;) , Kojot, Stramer, Pit, Gronek, Kali i inni, którzy ogarniają te silniki a ich nie wymieniłem.
Dlatego będzie miło jak się wypowiecie.
ps.wiem ze jest podobny temat, ale tam nie jest sprecyzowane na jakim silniku, a wypowiedzi dotyczą raczej zmiany cewek, świec itp rzeczy, które to raczej nie dadzą przyrostu mocy, a jedynie co to powrót do poprawnie działającej jednostki
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Ostatnio zmieniony przez TMsk 2015-01-05, 22:08, w caoci zmieniany 1 raz
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomg: 1 raz Doczy: 21 Sty 2014 Skd: Łódź
Wysany: 2014-11-09, 14:06
Po mojemu wygląda to tak.
Jeśli rewizja pokaże że silnik cacy to od 200$ za Apexy + 100$ za uszczelki płaszcza w wersji minumum od Atkinsa, panewki ewentualnie jakieś 200$ + płyny, oleje, filtr oleju.
Dla nadgorliwych komplet uszczelek jakieś 5000zł
Do tego wysyłka i cło w zależności od tego jakie kto ma znajomości i możliwości.
Do tego oczywiście robocizna za wyjęcie, rozłożenie, złożenie, włożenie.
Teraz turbo:
Turbosprężarka od 1400zł za sporego Chińczyka po 3-4 razy tyle za coś firmowego.
Wastegate od 300zł
Blow off od 200zł
Intercooler duży, chiński alu od 400zł
Filtr pow. 100zł
Materiał na orurowanie alu lub kwasówka, opaski, silikony 500zł
Kolektor wydechowy pewnie koło 1000zł
Downpipe + podłączenie się pod seryjny wydech jakieś 300zł
Wtryski większe w zalezności czy LP czy HP jakieś 200zł x 4 lub 6
Wydajniejsza pompa paliwa od 200zł do 600zł
Komp od 400zł za używanego DET3 (nie wiem czy się sprawdzi) po 5000zł za markowe zagraniczne sprzęty
Wskaźnik EGT od 200-500zł
Wskaźnik Boost od 100zł
Przewody olejowe zakute od 200zł
czyli jak każde inne auto
Strojenie ???? - nie wypowiadam się bo nigdy wankla zarobkowo nie stroiłem
Robocizna za złożenie ???? - nie wypowiadam się bo nigdy wankla zarobkowo nie turbiłem.
_________________ ZESTAWY NAPRAWCZE DO KOMPRESOROW EATON M62 i INNYCH
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-09, 17:34
Boris86, na DET3 wystroiłeś kiedyś jakiegokolwiek renesisa który miał choć 300 i nie spłonął ?? Nie widzę sensu strojenia bez możliwości niezależnego korygowania zapłonu na świecach leading i trailing.
Komp to co najmniej Apexi FC a najlepiej Haltech (nawet podstawowy). Ogarniający wankle zdecydowanie odradzają EMU właśnie dlatego, że nie zmienisz nimi zapłonu.
Co do kosztów to są na prawdę duże, nie piszę tego żeby kogoś odstraszyć, ale żeby zdawał sobie sprawę. Sam silnik z dobrym bridgeportingiem i złożony na wytrzymałych podzespołach i do tego jakaś lepsza turbina to koszt średniej ceny ósemki na alledrogo. Do tego doliczyć należy swapa, 3k za kompa, stworzenie i dostrojenie mapy.
Dalej obowiązkowo zawias i heble to kolejne 10k
Jak tak dobrze policzyć to wyjdzie kwota miedzy 30 a 40 tys. zł
czyli mamy +/-20tys
i do tego trzeba doliczyć
Komputer?
Robocizna za złożenie ?
Strojenie ?
i pewno jeszcze kilka innych?
hebli i zawieszenia obowiązkowo, ale nie liczę bo w tym temacie mowa o samym koszcie silnika.
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
tak właśnie trzeba dodać to o czym piszesz, no i to co pisał Boris86. Do tego dochodzi mnóstwo rzeczy związanych z wiązką elektryczną, przy swapie problem z maglownicą i zwrotnicami, wydech, skrzynia, sprzęgło, koło zamachowe. Ja swoją robię teraz powoli i wiem, że będzie dużo roboty przez najbliższe 2-3 lata przy założeniu wydatków na poziomie kilkunastu tyś. rocznie na mody.
Trzeba do tego podejść z głową i liczyć się z tym, że budżet można przekroczyć (czasem nawet dwukrotnie)
Tak na dobrą sprawę jak podejmujesz się podniesienia mocy na 300+ to masz projekt, który rozwijasz przez lata.
zdu36 i dlatego zawsze warto przeliczać ile mniej więcej wyjdzie i przygotować dodatkowe fundusze
z podnoszeniem mocy jest różnie, wszystko zależy od wielu czynników i od tego jaką drogą się pójdzie
Na tym forum jest cały czas jakieś ograniczenie myślowo rozumowe...
to samo pytanie mogłbym zadac Tobie
JA w treści tematu dobitnie i duzymi literami napisałem, że ma być TURBO, oraz zapytałem jaka będzie cena?
a Ty wyskakujesz mi z Apexi power FC ...które ma się nijak do tematu. No chyba że dzieki tej modyfikacji z mojego silnika z przebiegiem 150tyś.km i +/-7barów zrobie 350KM.
TMsk napisa/a:
Rewizja/remont+porting+TURBO
KajaK napisa/a:
stawianie znaku = pomiędzy renesisem a Wanklem to jak stawianie znaku = między Mercam A klasy a S klasy
a co ma piernik do wiatraka i napisz mi prosze gdzie ja porównuję te 2silniki do siebie? bo ja tego nie widzę... WIĘC PROSZĘ NIE WKŁADAJ SŁÓW W MOJE USTA.
Napisałem jedynie że kilka osób a zwłaszcza TY piszesz że Wankla można uturbić za mniejsza kase niz trzeba wydac na swapa na tłokowca.
Wiec co jak co ale miałem nadzieję, że to od Ciebie dostanę rzetelne informacje, chociażby takie jak dał mi Boris86, który to notabene na forum jest 10miesiecy a TY prawie 6lat
Auto: RX8 GRAND TOURING Pomg: 5 razy Doczy: 09 Pa 2011 Skd: Toruń
Wysany: 2014-11-09, 22:56
Kajakowi raczej chodziło że silników wankal jest kilka i uturbienie każdego z nich wiąże się z różnymi kosztami. Więc jeśli ma być konkretnie to okresl o którego wankal chodzi bo zdu36, pisze o swoim a zupełnie inny koszt podzespoły i pracę będą jak będziesz chciał dodać turbo do renesisa
Auto: RX-7 FD, RX-8, 323, E36, Kadett C Coupe Pomg: 1 raz Doczy: 21 Sty 2014 Skd: Łódź
Wysany: 2014-11-09, 23:33
Gronek nie stroiłem jeszcze żadnego renesis'a, dlatego napisałem że nie wiem czy DET3 się sprawdzi.
Napisałem, prawda?
TMsk - sie nie denerwuj. Po prostu temat naprawiania, czy modyfikowania tych silników jest w Polsce dla tych którzy kilka śrubek przy tym ruszyli takim tabu, że trudno wydusić informacje jakiej firmy uszczelka jest kupiona, co dopiero mówić o poglądowym zdjęciu wielkości portingu.
Niestety rzetelną informacją po polsku nikt się z Tobą nie podzieli, a każde rzeczowe pytanie pozostanie albo bez odpowiedzi albo zostanie skwitowane tekstem z którego nie wiadomo czy się śmiać czy płakać
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomg: 38 razy Doczy: 30 Lis 2011 Skd: Śladów/Warszawa
Wysany: 2014-11-10, 08:28
Boris86, kupując szablony np. racingbeat dostajesz dokładną instrukcję co i jak z portingiem
Wiesz to są bardzo kosztowne sprawy, już nawet nie mówię o kupnie pewnej literatury lub właśnie szablonów. Biorąc pod uwagę czas i pieniądze poświęcone na zagłębienie tematu zdziwiłbym się gdyby ktoś tą wiedzę od tak jak dobry wujek oddał za darmo.
"Tyyy to jak już wydałeś kase, nauczyłeś sie to weź mi powiedz teraz jak a ja se zrobię" Fajnie brzmi prawda ?
Boris86, sory ale to tak zabrzmiało te ch..je coś wiedzą i są ch..jami bo nie chcą się tym podzielić
Pozdrowienia dla wszystkich dzwoniących, piszących i przyjeżdżających właśnie z takim zapytaniem.
Silniki V8 są dość popularne prawda ? Czemu nik z takimi tekstami nie wyskakuje do HPG albo VTG ?
Już jeden mundry był co się ogłosił ze swapem hondy a potem męczył ucho mi, Przemie i innym jak to zrobić ... no kamaan .
Zawsze coś się podpowie ale nie liczcie na to że ktoś za darmo kogoś nauczy wiedzy która kosztuje.
Wysany: 2014-11-10, 17:24
Po 1 od Ch... broń boże nie zamierzam Cię wyzywać bo na żywo ogromnie pozytywne wrażenie na mnie zrobiłeś.
Po 2 niechęć w podzieleniu się wiedzą nie jest powodem żeby kogoś od Ch... wyzywać. Nie jednego znam mechanika który po rozwiązaniu jakiejś motozagadki odpowiada że kwota za naprawę to xxx zł, a to co było zepsute chciałby zostawić dla Siebie bo to jego know how którym nie chce się dzielić. Spoko.
No ale skoro ktoś opisuje projekt na forum to chyba nie tylko żeby napisać " zrobiłem super hiper turbo burbo intercooler supercharger nitro fure, ale pokaże wam tylko kolorowe wężyki z pod maski i kolor lakieru bo ukradniecie mi kosmiczną technologię."
Na dobrą sprawę moja wypowiedz nie dotyczyła Ciebie.
Czy szablon za 100 baksów i książka za kilkadziesiąt to taki wydatek przy podstawowym zestawie uszczelek do złożenia silnika na eksperymenty, to już kwestia indywidualna.
Powiedz mi szczerze czy mając porównanie z zagranicznymi forami gdzie ludzie potrafią pokazywać w tematach zawierających 60 stron i setki zdjęć jak składają silnik 4 rotorowy na PPorcie, z rysunkami technicznymi, Cadowskimi wizualizacjami itd, robiąc relacje prawie śrubka po śrubce, strzeżenie wiedzy na temat pierdół nie jest śmieszne?
Czy na arenie światowej polacy są już takimi kozakami żeby strzec swoich magicznych technologii podczas gdy rzeczy takie japończycy, australijczycy czy amerykanie pokazują w byle filmidle na Youtubie? Nie jest to dla Ciebie zabawne?
Dla mnie było by to zrozumiale gdybyśmy mieli w Polsce kozaka który robi wolnossące 350KM z dwóch rotorów, albo ćwiartkowca który na sensownym torze schodzi do 6 sekund. No ale tak na prawde mamy zmierzone jedno 500+ z Rew'a, jedno prawie 500 z Rew'a, jedno ponad 400 z Rew'a ... i na dobrą sprawę kilka urban legends.
Powiedz mi czy złożenie Wankla na 600KM jest na prawdę o tyle droższe niż 600KM z RB, JZ, SR czy czegokolwiek innego?
A widziałeś żeby ktoś strzegł przy tamtych silnikach zdjęć obróbki głowicy, danych wałków rozrządu czy marki uszczelki?
P.S ... Peace mam nadzieje że ty mnie też za Chooja nie uważasz
Boris86, ja tam mechanikiem nie jestem, prawie wszystkie prace jakie dzieją się przy moim aucie robi ktoś. Szanuje chłopaków, dlatego nie podam dokładnej ceny ile co kosztuje w każdym warsztacie, bo nie o to chodzi. Ze swojej strony przekazuje tyle ile wiem, detali szlifu portu naprawdę ciężko by było mi zdradzić, bo zwyczajnie ich nie poznam Z resztą bardzo dużo detali znajdziesz na fanpagach KMS Engine Performance i REV Service. Z fotek, jak ktoś wie na co patrzeć, można sporo wywnioskować, widać z czym był problem i jakie jest rozwiązanie na dany moment.
KajaK, Adam R., czytajcie proszę całe posty pod którymi komentujecie. Ja od początku mówię o SWAPIE (raczej renesiasa na 13B-MSP nie zmieniasz ) i też wspominam, że sprzęgło, skrzynia i wydech to mus przy grubszych modach, a o chłodzeniu napisał wcześniej Boris86.