Wysłany: 2012-11-15, 20:39 Rodzaj uĹźywanego paliwa
Witam Panowie,
od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie: ilu oktanowe paliwo jest wlaĹciwe dla naszych rex-Ăłw. Moje rozwaĹźania zostaĹy zainicjowane przez znajomego mechanika, ktĂłry przestrzegaĹ mnie przed niskiej jakoĹci paliwem dostÄpnym na naszych stacjach. Dla ĹwiÄtego spokoju, od roku do swoich samochodĂłw benzynowych uĹźywam paliwa 98-oktanowego. Wydaje mi siÄ jednak (w wyniku obserwacji na bieĹźÄ co wskazaĹ OBD2), Ĺźe temperatura katalizatora przy tym paliwie jest nieco wyĹźsza. StÄ d pytanie: czy paliwo 98-oktanowe ma wyĹźszÄ temperaturÄ spalania, czy takie paliwo jest lepsze (czy gorsze) dla silnika wankla (gĹĂłwnie w kontekĹcie smarowania) i czy wyĹźszy oktan paliwa ma wpĹyw na iloĹÄ ewentualnego nagaru w silniku.
Trasa 98
miasto 95
Swego czasu miaĹem Seata Leona z kÄ tem wyprzedzenia zapĹonu ustawionym na 98 oktanĂłw i tam byĹa duĹźa róşnica miÄdzy zalaniem 95 vs 98 .
Na stacjach gdzie ludzie czÄsto ludzie tankujÄ 98-99+ jest oki , natomiast gdzieĹ gdzie rzadko tankowana jest 98 powstaje problem , ta benzyna ma tendencje do wchĹaniania wody ! im dĹuĹźej stoi tym jest gorsza
w osiÄ gach na pewno nie ma, jeĹli juĹź to w spalaniu, choÄ tego teĹź nie zauwaĹźyĹem, ja osobiĹcie nie namierzyĹem stacji gdzie ktokolwiek leje 98. Ja doĹÄ czÄsto na Neste leje 98 bo jest taĹsza niĹź na orlenie 95 ^.^
Auto: RX-8, Audi S8, GS300 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lis 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-17, 12:01
jesli chodzi o neste to tankuje tam czesto diesla i zauwazylem ,ze jakos szybciej tego paliwa ubywa niz jak tankuje na BP czy Orlenie i to ne tylko moje spostrzeĹźenie...