Witam, mĂłj pierwszy post bo staĹem siÄ szczÄĹliwym/pechowym uĹźytkownikiem rexa. Autko z 2004 roku kupione w DE za grosze, spalone sprzÄgĹo, pozytywy Ĺźe odpala za kaĹźdym razem zimny ciepĹy itp(nie mierzyĹem jeszcze PSI). posiada gwintowe zawieszenie (6mc prawie nowe) i nowy katalizator xD
i tu mam kilka pytaĹ jakiĹ mechanik rozwaliĹ pasek Ĺşle go zaĹoĹźyĹ i ĹciÄĹo go wg napisĂłw na nim to ori japan o dziwnym rozmiarze N3H1 5PK815 oraz 4PK775 w sklepie takich NIE MAJA ;[[ jakie kupiÄ ?
standardowo po dĹugim postoju trochÄ bagnet z masĹem wiÄc idzie do wymiany olej rozumiem ze Dexelia 5w30, ale ile wchodzi ? motul 710 na dolewki do paliwa ?
i jeszcze gdzie kupiÄ gumÄ takÄ jak ta
przychodzi ona bezpoĹrednio na skrzynie mam ja trochÄ rozerwana i boje sie o piach w skrzyni ;[[[[[
Co do paska, poszukaj na allegro, popytaj kojota, gronka. A co do.oleju z tego co pamiÄtam mi prawie caĹa 5l butla weszĹa. PolecaĹbym raczej dolewaÄ takiego samego oleju i nie zmieniaÄ. A zdjÄcie nie dziaĹa, o jakÄ gumÄ chodzi?
A Ĺşle przeczytaĹem. Ja osobiĹcie do paliwa nie dolewam oleju ale opinie chodzÄ róşne
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2015-01-16, 17:53
Pasek Ĺi dobiorÄ w kaĹźdym intercarsie jaki chcesz. N3H1 to oznaczenie silnika wiÄc prawdopodobnie byĹ to oryginalny pasek. JeĹźeli bÄdziesz miaĹ problemy dalej ze znalezieniem to napisz i zamĂłwimy.
Olej przewaĹźnie leje sie ten mazdowy 5w30 acz kolwiek jak w wiÄkszoĹci leje klientom 10w40 syntetyk.
Jezeli chodzi o dolewanie oleju do paliwa to nie za dobrze dla katalizatora. SÄ dodatki projektowane specjalnie do wankli np ten
http://www.pettitracing.com/protek-r/
ale stosuje siÄ go wĂłwczas kiedy wywalasz fabryczny system dotrysku oleju. JeĹźeli juĹź koniecznie to w bardzo maĹej iloĹci.
co do gumy to chodzi o uszczelkÄ pod lewarkiem czy zaĹy lewarek ?
natsu9 co do paskĂłw to w katalogu inter cars pisze o 5PK820 i 4PK780
jeĹli chodzi o firmÄ paskĂłw to szczerze mogÄ poleciÄ z firmy "Contitech" wedĹug mnie jedne z lepszych
Panie Gronek, chodzi o gumÄ ktĂłra jest zintegrowana z lewarkiem i bezpoĹrednio uszczelnia skrzynie biegĂłw, z tego co widzÄ to moĹźe bÄdÄ musiaĹ kupiÄ lewarek bo gumy nie idzie rozebraÄ od lewarka.
No w sklepach sÄ paski to wszyscy wiemy tylko wiÄksze o 5mm pewnie wiec to nie zrobi róşnicy. BoĹźe co wy z tymi olejami 5w to klasa lepkoĹci wlewajÄ c 10w bÄdÄ miaĹ problemy zimÄ ?
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2015-01-17, 09:05
natsu9, masz skrzyniÄ 5 czy 6 biegĂłw ?? do piÄ tki ta uszczelka w serwisie kosztuje ok 20 zeta jeĹźeli to ta ze zdjÄcia co ma 3 otworki http://galleryplus.ebayim...1/1000x1000.jpg
chyba Ĺźe chodzi o to
http://parts.arlingtonmaz...7%252d47Z).html
w razie co to trzeba podesĹaÄ maila do aukcji z angolami ale raczej rzadko to sprzedajÄ bez skrzyni.
Co do oleju ta czuje, Ĺźe zaraz rozpÄta siÄ tornado forumowe wiÄc podam tabelkÄ i interpretuj juĹź sam ..
Powiem tyle, ze jak masz wÄ tpliwoĹci lej sobie 5w30 tak jak kaĹźe Mazda i jeĹşdzij. Jednak 5w jest tĹustÄ wodÄ a nie olejem.
mam 5 biegĂłw i chodzi o tÄ z drugiego linku "BOOT,DUST (R501-17-47Z)" niech mi ktoĹ powie tylko jak to mam wyjÄ Ä z lewarka i zaĹoĹźyÄ nowa gumÄ, starÄ moĹźna by byĹo ĹciÄ Ä a nowa nasunÄ Ä ? ASO MAZDY sprowadza takie cuda?