Witam Wszystkich,
Jestem tutaj "świeżak"
Wymieniam sobie wszystkie żarówki w mojej RX8 na LED.
Zmieniłem w drzwiach, schowku, bagażniku, podsufitce z tyłu... no i mam problem z podsufitką za lusterkiem wstecznym. Nie potrafię się tam dostać. Po otwarciu schowka na okulary, znajduje się tam śrubka. Po odkręceniu, szarpię całym elementem na wszystkie strony no i nie potrafię dostać się do tych dwóch żarówek.
Jest na to jakiś sposób? Przerabiał to ktoś z Was?
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomóg³: 15 razy Do³±czy³: 23 Mar 2009 Sk±d: Strzyżów / MiÅ‚ocin
Wys³any: 2014-10-30, 13:50
Po odkręceniu śrubek zostają dwie blaszki po bokach, postaraj się je wyczuć, czasami jak są mocno "podgięte" potrafią wpaść za podsufitkę. Na siłę nie ciągnij.
Poszukaj takiego elementu na allegro i zobacz jak wyglÄ…dajÄ… mocowania.
np.
_________________ -= śpieszmy się poznawać nowych użytkowników RX-8, tak szybko odchodzą ... =-
Skoro wymieniałeś to napisz jakie żarówki przechodzą ,wszystkie to w5w czy jakieś inne i czy potrzebne są tzw. can bus czy zwykłe ? ,w lusterkach zewnętrznych ktoś wymieniał ,jakie tam są żarówki?
Auto: ByÅ‚ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 02 Lip 2012 Sk±d: StÄ…d
Wys³any: 2014-11-03, 07:30
Z tego co pamiętam to wszędzie są te same tj. w5w. Proponuje, jeśli znajdziecie żaróweczki LED z podwójnym drucikiem na stykach. Te pojedyńcze czasem potrafią niełączyć. Tylko nie patrzyłem, czy takir występują.
Tylko ta na podsufitce, bardziej z tyłu była baterią typu "paluch", ale o jakiej długości to nie pamiętam. Ja sobie coś zlutowałem, bo miałem dłuższego tego palucha niż był potrzebny - chyba coś około 30 mm miała mieć ta żarówka...
A tak to postojówki, te w lusterkach, podświetlenie tablicy, w drzwiach i oświetlenie wnętrza przy przedniej szybie to W5W.
Tak jak pisał Robert - miałem to samo, te wąsy na "gniazdach" były zbyt "ubogie" i czasami muisłame wyjąć, podgiąć i wsadzić, bo nie łączyło. Może jak by te druciki były grubsze, to by było lepiej... Ale koszty-koszty-koszty
LEDy nie są potrzebne na CAN, bo chyba nasze RXy nie mają zaawansowanego komputera pokładowego, a raczej to nawet nie mają go wcale nie?
Jestem świeżym użytkownikiem RX, jak wspomniałem... Wcześniej miałem A4, które mi niestety porwali w tym roku, to tam była potrzeba wszystko na CAN, bo wywalało na FISie błędy...
Mi pozostało jeszcze do założenia LED w halogen, bo są używane jako DRL i LED w postojówki, tylko tam z dostępem nie jest najlepiej Do halogena też nie potrafię się dostać, trzeba zdjąć dolną pokrywę silnika? Bo chyba nie cały zderzak co?
tak, nie trzeba nic na CAN.
Postojówki wymieniłem w może 5 minut - obraca się obejmę z żarówką (jest osobna dla postojówki) i wychodzi, wymieniasz, wkręcasz. Cała historia.
Halgoen - coś mi się wydaje, że jak skręcisz koła, zdejmiesz przednią część nadkola i wsadzisz łapę, to tam będzie dostęp do "żarówki" halogenu. Ale tak tylko myślę, bo sam tak nie robiłem. Ja wymieniałem cały halogen przy okazji, to miałem zdjęy zderzak...
Auto: RX-8/ CBR Pomóg³: 3 razy Do³±czy³: 14 Gru 2012 Sk±d: W P N
Wys³any: 2014-11-03, 22:32
Jak zwalisz podłogę pod zderzakiem to do halogenów jest bardzo dobry dostęp.
Jak na podnośniku to ja tylko po dwa wkręty i odginałem lekko i bez demontażu osłony nawet poszło.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach