Marka: Mazda
Model: Rx8
Rok produkcji: 2004
Kolor: Rubinowa czerwieĹ
Moc katalogowa 231
WyposaĹźenie: najbogatsza wersja / USA
Co juĹź zrobiĹem:
- zamontowana instalacja gazowa
- wymiana lampy przedniej
- wymiana ĹźarĂłwek na Blue Vision Ultra Panasonic
- odĹwieĹźenie wnÄtrza
- wymiana Ĺwiec, przewodĂłw zapĹonowych
- wymiana wszystkich pĹynĂłw
Co mam jeszcze w planach:
-przerobienie na klimatronik
-wywalenie katalizatora
- wymiana sprzÄgĹa
- wymiana poduszek silnika
- wyciszenie kabiny
- wymiana navi an tablet
- wymiana zawieszenia
- odĹwieĹźenie i pomalowanie zaciskĂłw
- wymiana tarcz hamulcowych
- i wszystko na co wpadnÄ dodatkowo
historia: Od jakichĹ 6 miesiÄcy jestem szczÄĹliwym posiadaczem Mazdy rx8. Gdy pierwszy raz ujrzaĹem ten oto samochĂłd od razu wiedziaĹem ze bÄdÄ go miaĹ. Co dla niektĂłrych moĹźe byÄ to szokiem ale jest to mĂłj pierwszy samochĂłd. MĂłj Rex przypĹynÄ Ĺ na poczÄ tku 2014 do Polski z USA. Przez jakiĹ czas byĹa garaĹźowana w Bydgoszczy. Co do przebiegu to jest doĹÄ spory -->106000 km <--. JednakĹźe Mazda odczuwa juĹź swoje bolÄ czki typu - coraz ciÄĹźsze odpalanie na ciepĹym, dosyÄ spore zuĹźycie paliwa (20l/100km - niĹźej nie udaĹo mi siÄ zejĹÄ, oczywiĹcie mĂłwiÄ o gazie), wybite zawieszenie. W najbliĹźszym czasie bÄdÄ siÄ staraÄ dostaÄ do serwisu Kojota o ile znajdzie dla mnie czas ;)
MoĹźe to na tyle jeĹli ktoĹ bÄdzie miaĹ jakieĹ pytanie to niech pisze chÄtnie odpowiem ;)
Ĺadnie siÄ prezentuje na zdjÄciach.
Masz dziwna tarczÄ obrotomierza. Nie spotkaĹem siÄ z takÄ tarczÄ w rx z 2004 roku. Pierwszy raz widziaĹem taki obrotomierz w automacie z USA wyprodukowanym w 2007 roku.
a i kierunki z przodu masz eu - w stanach sÄ ĹźĂłĹte klosze : )
byĹa bita, czy zmieniaĹeĹ? - obrotomierz teĹź jest taki jakby inny : )
SzerokoĹci
Ostatnio zmieniony przez cysio102 2015-01-05, 21:15, w całości zmieniany 3 razy
Znaczy klosze boczne jak i tylne lampy zostaĹy zmienione ale nie przeze mnie A co do obrotomierzu to szczerze nie widziaĹem jak wyglÄ da u innych a przynajmniej nie przyglÄ daĹem siÄ
Plusem rx8 z usa to wiÄkszoĹc ma pakiet aero i fajny spoiler
Minusem, klima i duĹźo automatĂłw
Ty jak widzÄ masz do tego szyberdach i jeszcze navi co przy tableciku obniĹźy koszty montaĹźu
Co do spalania to norma ja mam caĹy czas 20-23l LPG
_________________ Nie jestem mechanikiem,wiÄc moje wypowiedzi nie muszÄ byÄ fachowe. Ale wiem, Ĺźe RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Znaczy klosze boczne jak i tylne lampy zostaĹy zmienione ale nie przeze mnie A co do obrotomierzu to szczerze nie widziaĹem jak wyglÄ da u innych a przynajmniej nie przyglÄ daĹem siÄ
nic siÄ nie przejmuj - kaĹźde auto ma swojÄ historiÄ...
no niestety ma ta wersja swoje mankamenty same przerobienie klimatyzacji kosztowaĹo mnie sprowadzenie czujnikĂłw z zagranicy jednak potrzebujÄ aby ktoĹ kto siÄ zna zobaczyĹ na niÄ . Czy opĹaca siÄ w niÄ inwestowaÄ czy lepiej poszukaÄ czegoĹ innego a ja zostawiÄ na czÄĹci. Jak pisaĹem wczeĹniej jest to mĂłj ogĂłlnie pierwszy samochĂłd wiÄc ie mam doĹwiadczenia a co dopiero z samochodem takiego typu
Nic siÄ nie przejmuj - nie jesteĹ pierwszym, ktĂłry zagubiĹ siÄ w temacie i nie ostatnim. ZadzwoĹ (alfabetycznie) do Gronka lub Kojota. To sÄ "nadworni mechanicy" tematu. Powiedz jakie masz plany i czego oczekujesz, oni przebadajÄ auto i doradzÄ najkorzystniejsze rozwiÄ zanie. MoĹźe skoĹczy siÄ na jednym egzemplarzu w porywach do 1,5 -ora.