jako ze mialem juz kompresory , niezakute 340konne b18 w crx którym cieszy sie nowy wlasciciel , przyszedl czas na podniesienie poprzeczki
tak wiec na lawecie przyjechała do mnie mazda rx8 z 2005 roku po panewce 120tys przebiegu
trzy dni później pojawił sie k20z4 2009rok 30tyskm przebiegu
założenia są proste :
-umieścić k20 w rx8
-zachować wszystkie systemy elektroniczne kontroli trakcji , toru jazdy itp tak jakby auto wyjechało z tym silnikiem z fabryki
- jak już wszystko uda sie prawidłowo uruchomić , dołożyć T
Koledze Kajakowi chodzi chyba o to, że ten silnik był seryjnie montowany poprzecznie. Ze skrzynią biegów może być trochę rzeźby, ale ten silnik kręci się normalnie w prawą stronę (nie jak d-seria) i spokojnie idzie coś podpasować. Następny problem jaki widzę to przepustnica, która będzie skierowana ku grodzi.
kolektor ssący będzie zastosowany z s2000 z silnika f20c ma on ten sam rozstaw i profil kanałów tylko przepustnice ma po drugiej stronie , a to czy silnik był w fwd czy rwd niema znaczenia , za kazdym razem trzeba będzie robić flansze przejściową skrzyni biegów i customowe łapy boczne
ciekawostką jest to ze ten silnik kreci sie wyzej nic 190konny wankla , i predkosc przy 8500rpm to 307km/h
co do wagi silnika to jest bardzo lekki z osprzetem okolo 120kg
borykaja sie z nimi bo na siłe chca zmusić systemy rx8 do wspólpracy z innym silnikiem i ecu ;]
rada na to jest prosta , silnik wankla ma bardzo proste sterowanie , jeden czujnik na wale , elektorniczna przepustnica i maf ;]
jak w prosty sposób pozostawic dzialajace systemy elektroniczne ?
pozostawiajac seryjne ecu z 13b
do nowego silnika montujemy tarczke z czujnika na wale i elektroniczna przepustnice , i to wystarczy aby ecu mazdy jak i wszystkie jego elektroniczne gadżety myślały ze silnik pracujący tam to 13b ;] natomiast nasz nowy silnik wysterowywujemy osobną wiązką ecu
i juz mamy dzialajace tsc dsc itd itp
co do zmieszczenia k20 to jest on 4cm dluzszy i 5cm wyzszy od 13b . wiec nie sa to takie rozmiary jak w przypadku innych swapów
ja naprawde przed zakupem rx8 i k20 przejzałem juz wszsytkie swapy , i rozwazylem wszystkie ewentualne problemu
przema72, jesteś z Włoszczowy? A ja pochodzę z okolic Radoszyc i czasem bywam Czy dałoby radę kiedyś obejrzeć z bliska? Jak już Ci się trochę prace posuną do przodu
tzn nie zalezy mi na tym aby ecu z b13 niemialo błedów , jak wywali bład sondy , wtryskiwaczy itp itd to nie bedzie to wplywac na dzialanie systemu kontroli trakcji czy dzialanie elektronicznej przepustnicy ,lampka czek zostanie podpieta juz do ecu hondy
, a jesli nawet którys bład wprowadzal by ecu w tryb awaryjny to kazdy czujnik mam z b13 i w kazdej chwile bede mógl go podpiąć
no ja dostałem kompletna k-serie , nawet pare elementów juz widze ze mi tez zostanie , kolo zamachowe ze sprzegłem , kolekotr ssacy , przepustnica