Wysłany: 2014-07-16, 12:36 WyciÄcie katalizatora - rurka czy strumiennica?
Hej,
ChciaĹbym wyciÄ Ä katalizator w swoim rexie. ByĹem dziĹ w dwĂłch warsztatach zajmujÄ cych siÄ tĹumikami i w obu polecali mi zamiast katalizatora zamontowaÄ strumienicÄ argumentujÄ c tym, Ĺźe bÄdzie ciszej, przejdzie przeglÄ d i w ogĂłle bÄdzie lepiej Argument przeglÄ du mnie nie rusza, ale co z dĹşwiÄkiem - bÄdzie Ĺadny czy jak stara beemka, albo calibra wĹaĹnie po wyciÄciu kata? OczywiĹcie nie chciaĹbym, Ĺźeby siÄ ĹwieciĹ jakikolwiek check z tego powodu.
WyciÄcie katalizatora z rexa jest dosyÄ popularne, ale w koĹcu nie znalazĹem na forum konkretnego info co lepiej. Czy po prostu rurÄ z tulejkÄ do odsuniÄcia lambdy czy faktycznie zaĹoĹźyÄ tÄ strumienicÄ?
Ja u siebie mam wyciety kat i wsadzona 3calowa rurka, przeglad przechodzi na kazdej stacji diagnostycznej, a co do odĹogsu to nie wypowiem sie bo wydech mi wszystko zagĹusza.. :D
strumienice pewnie polecaja bo sobie dorobia dodatkowo na jeleniu hehe;)
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2014-07-16, 15:48
Jak nie wstawi tulejki to mu czeka wywali za chwile.. jak nie wspawa pod kÄ tem tylko wkrÄci jakiĹ Ĺrubunek to sondÄ o kaĹźdy garb zaiwani...
Wysłany: 2014-11-17, 20:42
Ja w mojej mam strumienicÄ i w najbliĹźszym czasie wywalam to. Po wstawieniu rurki, wsadzenie jakiegoĹ customowego wydechu koĹcowego np. MAGNAFLOW nie bÄdzie negatywnie wpĹywaÄ na pracÄ silnika?
tolek85
Auto: RX8
Po wstawieniu rurki, wsadzenie jakiegoĹ customowego wydechu koĹcowego np. MAGNAFLOW nie bÄdzie negatywnie wpĹywaÄ na pracÄ silnika?
Nie bÄdzie Ĺşle wpĹywaÄ
Katalizatory siÄ do jakiegoĹ momentu zapychajÄ , a to nie jest dobre dla tego silnika.
JeĹli ktoĹ chce jezdziÄ z katalizatorem to od czasu do czasu musi przegoniÄ mazdÄ na autostradzie Ĺźeby porzÄ dnie przepaliÄ oraz sprawdzaÄ jego stan.
Dlatego niektĂłrzy wycinajÄ kata, Ĺźeby nie myĹleÄ o jego stanie tym bardziej Ĺźe 90% rx8 jezdzi gĹĂłwnie po mieĹcie to kat szybko siÄ zapycha.
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomógł: 15 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Skąd: Strzyşów / MiĹocin
Wysłany: 2014-12-30, 13:02
tolek85 napisał/a:
Ja w mojej mam strumienicÄ i w najbliĹźszym czasie wywalam to. Po wstawieniu rurki, wsadzenie jakiegoĹ customowego wydechu koĹcowego np. MAGNAFLOW nie bÄdzie negatywnie wpĹywaÄ na pracÄ silnika?
W RX8 zmiana ukĹadu wydechowego, czy to na customowy, czy na inny aftermarketowy, nie wpĹynie Ĺşle na pracÄ silnika. Jednak poza walorami dĹşwiÄkowymi nie podniesie on mocy. Jedynym mankamentem moĹźe byÄ zapalajÄ ca siÄ kontrolka CEL informujÄ ca o zĹym skĹadzie spalin. Z tego co piszesz katalizatora juĹź nie masz, wiÄc zanieczyszczeniem Ĺrodowiska, oraz problemem z przeglÄ dem okresowym siÄ nie przejmujesz JednakĹźe zostawienie samej rurki w miejsce katalizatora moĹźe byÄ kĹopotliwe. BÄdzie bardzo gĹoĹno.
_________________ -= Ĺpieszmy siÄ poznawaÄ nowych uĹźytkownikĂłw RX-8, tak szybko odchodzÄ ... =-
tolek85
Wysłany: 2014-12-30, 13:52
DziÄki za odpowiedĹş, ale stwierdzenie, Ĺźe bÄdzie gĹoĹniej = nieco lepsze brzmienie? PĂłki co, nie bÄdÄ wymieniaĹ na customowy wydech, bo trzeba liczyÄ od 2 do 3 kzĹ. Samo wywalenie kata, w moim przypadku strumienicy poprawi nieznacznie brzmienie? WiÄkszy haĹas mnie nie przeraĹźa, a wĹaĹnie trochÄ tego w tym aucie brakuje
Jak wywalisz strumiennice i wsadzisz rurkÄ to bÄdzie gĹoĹniej i ĹmierdzieÄ
A wydech jaki masz? Seryjny?
Ja mam zamiast kata kawaĹek rurki, wydech seryjny i fajnie brzmi
tolek85
Wysłany: 2014-12-30, 14:18
Tak, caĹÄ resztÄ mam seryjnÄ . WiÄc delikatna poprawa brzmienia bÄdzie...
Spalinami i tak mi lekko ĹmierdziaĹo, lecz po przesiadce na podtlenek LPG nie czuÄ spalin ani LPG