Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: boletz
2014-11-10, 13:36
ABS - wylcza sie po pewnym czasie - czy to wina aku?
Autor Wiadomość
aybabtu 

Auto: Mazda RX-8 SP
Wysłany: 2010-01-31, 15:59   ABS - wylcza sie po pewnym czasie - czy to wina aku?

Witam,

Podczas ostatnich mrozow zauwazylem, ze wylacza mi sie ABS po krotkiej jezdzie (kontrolki ABS + poslizg). Poczatkowo dziala bez zarzutu, ale po kilku hamowaniach tudziez dodepnieciu hamulca na maks sie wylacza.

Pierwsze co mi przychodzi do glowy to zajechany aku (ten sam oryginalny od nowosci chyba) i system w pewnym momencie nie dostaje dostatecznie duzo pradu dla poprawnego dzialania i sie profilaktycznia wylacza.

Ma ktos moze podobne doswiadczenia lub zna link z solucja? :D Przed zmiana aku na taki z wiekszym pradem rozruchu chcialbym sie upewnic

pzdr,
aybabtu

kicek 

Auto: RX-8 R3
Wysłany: 2010-01-31, 16:41   

Miałem ten sam problem w XK8, ale była to wina alternatora (samochód nie miał ładowania) w następstwie czego akumulator padł tak samo... Podjedź do jakiegoś elektryka samochodowego to sprawdzi, czy przypadkiem nie masz tego samego problemu.

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2010-01-31, 20:03   

Hmm... no ja się aż tak dobrze nie znam ale akumulator wydaje się być mało prawdopodobną przyczyną. W końcu wszystko inne (elektronika) działa ?

Jak mi się kiedyś podczas jazdy po naszych polskich, "równych" drogach odpieła jedna klema to auto od razu całkowicie gasło jeżeli nie trzymałem wciśniętego gazu.

Może czujniki ABSu się zabrudziły przez śnieg albo zepsuły ?

aybabtu 

Wysłany: 2010-01-31, 22:41   

Dzieki za sugestie. Kicek, do glowy przyszedl mi aku bo slyszalem ze fabryczny jest dosc słaby (ponizej 400 CCA) a ponadto zaobserwowalem, ze gdy działa ABS albo DSC, da sie zauwazyc lekkie sciemnianie przednich swiatel (migotanie). Byc moze jednak jest cos z ladowaniem, musze poszukac jakiegos fachmana.

Retro, z czujnikami byloby o tyle dziwne, ze przez pierwszych kilka hamowan ABS dziala bez zarzutu (a aura sprzyja testowaniu). Wylacza sie dopiero za 3-4 razem, albo gdy docisne hamulec na maks.

wOOx 

Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3
Wysłany: 2010-01-31, 22:53   

kicek napisał/a:
Miałem ten sam problem w XK8, ale była to wina alternatora (samochód nie miał ładowania) w następstwie czego akumulator padł tak samo... Podjedź do jakiegoś elektryka samochodowego to sprawdzi, czy przypadkiem nie masz tego samego problemu.

Tez miałem przyjemnosc zetknac sie z XK8 z 98 roku z zawieszeniem CATS na dodatek. Nigdy w zyciu wiecej Jaguara:P Tam wszystko mogłobyc przyczyna byle czego do tego servis w katowicach VITRES za bzdure liczył 10 tys :P

Proste jak sie zapali kontrolka jedz na komputer powinno sczytac czy to nie sygnał z ktoregos koła z czujników.

Raptor 

Auto: RX8
Wysłany: 2010-02-01, 17:05   

aybabtu jak mi się klema poluzowała też mi światła przygasały gdy działał ABS/wspomaganie - sprawdź kelmy na początek

jeśli pomogłem kliknij

wOOx 

Wysłany: 2010-02-01, 22:56   

Ewentualnie odnosnie klem z podstawowych rezczy przetrzyj je papierem sciernym i aku tez bo moze zasniedziały mozna tez posmarowac smarem przewodzącym.

aybabtu 

Wysłany: 2010-02-04, 09:42   

Roziwazanie problemu okazalo sie duzo prostsze. Przedwczoraj zauwazylem ze nie mam swiatel stopu. Okazalo sie ze poszedl bezpiecznik. Wymienilem i teraz swiatla stopu są i ABS dziala normalnie. Niemniej dzieki wszystkim za porady!

Co bym sie jednak nie cieszyl, przytrafilo mi sie dzisiaj to http://www.rxklub.pl/rxforum/viewtopic.php?t=365

wOOx 

Wysłany: 2010-02-04, 10:01   

To dobrze ze jedno z głowy na drugie pomoze Kojot :) Zadzwon napewno cos doradzi. Tylko na Boga nie wystawiaj ze złosci Rexa na sprzedaz... ma fochy ale da sie lubic :)

aybabtu 

Wysłany: 2010-02-04, 10:13   

wOOx napisał/a:
. Tylko na Boga nie wystawiaj ze złosci Rexa na sprzedaz... ma fochy ale da sie lubic :)

Rexa mam juz od 2.5 roku i nie zamierzam sie jej pozbywac. Ja juz nawet sam w garazu suszylem silnik po zalaniu ;) Nic mnie nie złamie ;)

Retro 

Auto: RX-8 GT
Wysłany: 2010-02-04, 23:23   

wOOx napisał/a:
To dobrze ze jedno z głowy na drugie pomoze Kojot :) Zadzwon napewno cos doradzi. Tylko na Boga nie wystawiaj ze złosci Rexa na sprzedaz... ma fochy ale da sie lubic :)

Hah :P I kto to mĂłwi :P

wOOx 

Wysłany: 2010-02-05, 13:17   

Cicho:P Jak ja postraszyłem ze sprzedam to zaczeła mniej palic.Dzis wynik 15.7 tylko po miescie głownie w korkach i jakbyl snieg to najczesciej bokiem:P

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2010-02-05, 20:27   

wOOx napisał/a:
Dzis wynik 15.7

A podczas jazdy ile? ;-)

[ Dodano: 2010-02-05, 20:31 ]
aybabtu możemy jakieś małe spotkanko zorganizować i może wspólnie jakoś temu zaradzimy.
Co 2 głowy to jedna :-D

Raptor 

Auto: RX8
Wysłany: 2010-02-06, 09:11   

też bym się na spotkanie pisał :)

stramer 

Auto: RX-7 FC
Wysłany: 2010-02-06, 10:27   

Raptor napisał/a:
też bym się na spotkanie pisał :)

Byłoby super.

Odpowiedz do tematu