Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2015-01-27, 10:10
Układ dolotowy K&N typhoon - pomoc w założeniu :)
Autor Wiadomo¶æ
blademan89 

Auto: RX-8
Do³±czy³: 24 Lis 2011
Sk±d: Stoke
Wys³any: 2012-08-21, 22:49   UkÅ‚ad dolotowy K&N typhoon - pomoc w zaÅ‚ożeniu :)

o taki o:

http://allegro.pl/cai-ukl...2547873562.html

Czy ktoś go ma w swojej maździe? Polecacie czy odradzacie? Jakie za i jakie przeciw? Poproszę o opinię ;) Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez blademan89 2012-09-12, 13:17, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

zab9k 

Auto: 2005 RX8
Do³±czy³: 06 Lis 2011
Sk±d: Nowy Sacz
Wys³any: 2012-08-21, 23:53   

Za.... drogi :)

adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 06 Gru 2011
Sk±d: dolnoÅ›lÄ…skie
Wys³any: 2012-08-22, 00:33   

Po co ci ten gadżet. Głownie daje efekty dźwiękowe, a efekty chłodzenia silnika są gorsze, gdyż powietrze chłodzenia silnika pobierane jest z komory silnika. W rx-ach zwykle to powietrze o wysokich temperaturach.

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2010
Sk±d: Opo
Wys³any: 2012-08-22, 19:59   

ja mam i drażnię nim mieszkańców wiosek jak latam po nocach z opola do domu :P ryk się niesie na kilka km :P poza tym to nic nie daje ;)

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

blademan89 

Wys³any: 2012-08-22, 21:29   

zab9k napisa³/a:
Za.... drogi :)

KajaK napisa³/a:
ehhh

Liczyłem na bardziej konstruktywne odpowiedzi.

adamsud napisa³/a:
Po co ci ten gadżet. Głownie daje efekty dźwiękowe, a efekty chłodzenia silnika są gorsze, gdyż powietrze chłodzenia silnika pobierane jest z komory silnika. W rx-ach zwykle to powietrze o wysokich temperaturach.

Chciałem się dowiedziec czegoś o tym dolocie przed wydaniem 1300zł ;)

Mike napisa³/a:
ja mam i drażnię nim mieszkańców wiosek jak latam po nocach z opola do domu :P ryk się niesie na kilka km :P poza tym to nic nie daje ;)

Podoba Ci się dźwięk? Nie lepiej zainwestowac w końcówki tłumika od Ultera czy coś? Nie muli bardziej na wolnych obrotach? Jakieś zmiany na wyższych czy właśnie może lepiej łapie od dołu? Coś się pogorszyło czy oceniasz zmianę na plus? Napisz coś więcej proszę ;)

Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie.

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2010
Sk±d: Opo
Wys³any: 2012-08-22, 22:29   

Dźwięk bardzo fajny i charakterystyczny, mi się bardzo podoba, co do mocy, na początku miałem wrażenie że nieco dół jest mocniejszy, ale to może być placebo, czasy do setki robiłem z typhoon'em gorsze o 0.2, 0.3 sek ale to równie dobrze może być mój błąd więc ciężko stwierdzić, co do chłodzenia uważam że nie jest gorsze niż w serii.

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

blademan89 

Wys³any: 2012-08-22, 22:39   

Cytat:
Dźwięk bardzo fajny i charakterystyczny, mi się bardzo podoba, co do mocy, na początku miałem wrażenie że nieco dół jest mocniejszy, ale to może być placebo, czasy do setki robiłem z typhoon'em gorsze o 0.2, 0.3 sek ale to równie dobrze może być mój błąd więc ciężko stwierdzić, co do chłodzenia uważam że nie jest gorsze niż w serii.

Więc chyba zaryzykuję ;) Wkurza mnie tylko fakt, że dolot jest dośc drogi, a nic poza dźwiękiem jednak nie daje... Oglądałem kilka filmików na utube i bardzo podoba mi się dźwięk :) Teraz jest tłumik vs dolot :P a może to i to... Dzięki za odpowiedź Mike ;)

matber1 
Moderator

Auto: VQ35DE
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 21 Lis 2011
Sk±d: Åšwidnica
Wys³any: 2012-08-22, 22:46   

Zgadzam sie z kolegą...dzwięk super....w zasadzie tyle, ja jestem zadowolony z zakupu :)

blademan89 

Wys³any: 2012-08-23, 18:59   

matber1 napisa³/a:
Zgadzam sie z kolegą...dzwięk super....w zasadzie tyle, ja jestem zadowolony z zakupu :)

To dobrze, co raz bliżej jestem kupna tego dolotu.

KajaK napisa³/a:
Nie mam pytań Panowie ;) Idę o zakład, że na stożku temp. zasysanego powietrze wzrośnie i to ZNACZNIE !! A rexy i tak mają z tym problem także ...
Jestem 100% pewien, że stożek w takim setupie pogarsza moc silnika i negatywnie wpływa na jego eksploatacje. Co do wydawania 1300zł za dźwięk to pozwolę sobie wstrzymać się od komentarza ;)

Polecałbym wkładkę KN bądź innej renomowanej firmy a temat stożka sobie darował ale kto co lubi ja napewno będę się starał upchać seryjnego boxa w mojej Corolli.

Może i jest większa, ale ludzie nie narzekają na ten kit z tego co wyczytałem i popytałem w pracy - chwalą sobie. Zobaczymy, zawsze można wyjąc gdyby na prawdę zabrakło mocy ^^

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Pomóg³: 15 razy
Do³±czy³: 23 Mar 2009
Sk±d: Strzyżów / MiÅ‚ocin
Wys³any: 2012-09-05, 22:22   

Powtórzę to co pisałem już wiele razy, jeżeli chcemy mieć dodatkowe osiągi poprzez zmianę filtra, to tylko filtr na ramieniu, podchodzący aż przed chłodnicę, + modyfikacje w mapie.

Jeżeli chcemy mieć tylko fajny dźwięk to każdy jeden dolot dodaje trochę "uroku", ale może również obniżyć sprawność układu dolotowego.

Konrad278 

Auto: RX8 REVOLUTION 231HP 2004r
Pomóg³: 1 raz
Do³±czy³: 30 Sty 2012
Sk±d: Rawicz
Wys³any: 2012-09-05, 22:37   

boletz święte słowa....

blademan89 

Wys³any: 2012-09-09, 21:17   

Ja już kupiłem typhoon'a i czekam na przesyłkę ;) Czytałem trochę co powinienem zrobic przed założeniem go i na zagranicznym forum jest napisane, aby zresetowac ECU oraz "zatkac" vfad (zawór świeżego powietrza - tak wychodzi jakby to przetłumaczyc na Nasz język), mógłby mi dokładnie ktoś rozpisac o co z tym chodzi i jak to zrobic? Pozdrawiam.

tutaj fota:

boletz 
władca slotów

Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500
Pomóg³: 15 razy
Do³±czy³: 23 Mar 2009
Sk±d: Strzyżów / MiÅ‚ocin
Wys³any: 2012-09-10, 08:15   

w zestawie z dolotem dostaniesz gumową zaślepkę, zatykasz i po sprawie

blademan89 

Wys³any: 2012-09-12, 13:20   

boletz napisa³/a:
w zestawie z dolotem dostaniesz gumową zaślepkę, zatykasz i po sprawie

przyszedł mi właśnie dolot i będę go instalował na weekend, ale możliwe, że coś powinienem wiedziec przed jego założeniem?? Może mi ktoś dokładnie rozpisac jak dostac się do tego Vfad?? Może ktoś przy zatykaniu vfad zrobił jakieś zdjęcia? Mile widziane :) Dzięki .

[ Dodano: 2012-09-15, 18:09 ]
http://www.knfilters.com/...6030-1_inst.pdf

Podczas instalacji nastąpiło kilka problemów. Wyżej podałem link do instrukcji k&n typhoon, więc:

4. nie mam w ogóle tego sensora... odłączyłem ten kabelek od obudowy filtra, a wtyczka w która wchodził kabel jest pusta.

5/6 w ogóle tego nie widzę w swoim aucie :|

11/12 brak tej części w moim aucie

19, też nie mam tego zacisku

30/31 j.w

32/32 j.w

O co tutaj chodzi? Dlaczego nie mogłem u siebie znaleźc tych części, czy ja coś ominąłem?? Proszę o pomoc... auto pracuje normalnie, brzmi w miarę nieźle, ale nie chciałbym nic przeoczyc. Nie zaślepiłem jeszcze tego całego VFAD/VDAF bo nie wiem co to jest nawet.... dzięki za uwagę.

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: