CzeĹÄ.
DziĹ podczas hamowania lub szybkiego ruszania zapalaĹa mi siÄ momentami kontrolka hamulca rÄcznego. Nie pamiÄtam dobrze, ale czy to oznaka niskiego poziomu pĹynu hamulcowego? ĹpieszyĹo mi siÄ i nie zdÄ ĹźyĹem jeszcze sprawdziÄ pod maskÄ ile go mam w zbiorniczku.
Auto: RX-8 Anniversary
Wysłany: 2011-02-02, 14:13
ByĹem sprawdziÄ. PompowaĹem pedaĹem hamulca na wyĹÄ czonym silniku, aĹź do momentu gdy praktycznie siÄ nie poruszaĹ po czym sprawdziĹem zbiorniczek. Poziom pĹynu jest mniej wiÄcej poĹrodku pomiÄdzy min i max. Czy to moĹźliwe, Ĺźe czujnik juĹź wskazuje jego niedobĂłr ?
_________________ Pozdr.
chestero
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Auto: GTI P mk7 Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Kwi 2009 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2011-02-02, 20:08
Czujnik pĹynu reaguje, poniewaĹź gdy hamujesz albo przespieszasz to poziom pĹynu (ktĂłry jest u Ciebie nie dolany do MAX) waha sie na czujniku. Dolej do MAX a nie powinno siÄ juĹź zapalaÄ.
KolejnÄ rzeczÄ jest to Ĺźe pĹyn od tak nie wyparowywuje - prawdopodobnie masz gdzieĹ maĹy przeciek, sprawdz caĹy uklad hamulcowy, zaczynajac od przewodu pod zbiorniczkiem.
Auto: **MAZDA RX8** Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lut 2011 Skąd: PL > UK
Wysłany: 2011-02-25, 22:01
ja mialem tak ze gdy bylo mokro i tylko gdy bylo mokro podczes szybkiej jazdy tylko dotknelem hamulca zaswiecily sie kontrolki hamulcow , kontroli trakcji i ABS a nastepnie przy kazdym chamowaniu zucalo mnie na lewa, dosyc ostro. po zgaszeniu i odpaleniu na nowo juz ich nie bylo a auto zachowywalo sie normalnie podczas chamowania
poziom plynu byl na maxa (mysle moze pompa do ABSu) ale wszedlem pod auto i odpielem lewy przedni czujnik ABS. w srodku pelno mokrego piasku wiec go przeczyscilem.
specjalnie gdy padalo wyjezdzalem na autostrade by sprawdzic i nic zadnych katrolek nic. problem z bani. wystarczylo tylko przeczyscic czujnik.