Witam
długo się zastanawiałem czy umieścić tutaj ten pojazd z uwagi na negatywne nastawienie co niektórych na ingerencje w RX, ale okazuje się że są osoby które się tym zainteresowały.
Jest to model z 1985, więc ostatni rocznik SA. Od samego początku nie byłem fanem tego silnika z racji charakterystyki, oddawania mocy i braku Nm. Wybór samochodu padł ze względu na wagę i co tu ukrywać spodobał mi się Na wstępie silnik wyjechał z nadwozia i od razu zabrałem się za przerabianie pod nissanowską jednostkę sr20det z 200SX s14a.
na chwilę obecną wygląda to tak:
-sr20det +ECU z rynku japońskiego (walka z NATS)
-turbo garrett T28
-kolektor wydechowy rurowy + down pipe 3cale
-układ wydechowy custom 2,5 cala przelot, tłumik końcowy firmy UPGRADE
-grzybek 3 cale HKS
-MBC
-intercooler iveco (co dziwne zmieścił się cały ) + orurowanie custom
-blow off HKS
na chwilę obecną silnik dysponuje mocą 240 KM co przy masie trochę ponad tonę daje fajne efekty, jeszcze tylko wymiana przepływomierza na większy, SMT6 i atak na 320KM
zawieszenie utwardzone było od samego początku, teraz jestem na etapie wspomagania
maglownica od 323F, felgi Remotec 16/8 których jeszcze nie ma na zdjęciu i kombinacja z mostem (bez szpery nie ma jazdy)
Ostatnio zmieniony przez Pit 2011-11-30, 09:41, w całości zmieniany 3 razy
To co kryje sie pod maska dziwnie wyglada w rexie, nie mniej jednak zapewne jedzie, a mody i tuning nie kosztuja pol krolestwa oraz reki ksiezniczki. Bardzo fajnie
Auto: Mazda RX-7 FC Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Wrz 2008 Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-05-02, 21:16
Coś mi się zdjęcia nie otwierają
Nie jestem zwolennikiem zmian wankla na tłokowca w RXach, ale jak bym już to musiał zrobić np w takiej SA to właśnie pomyślałbym o SR20DET. To świetny silnik i da Ci więcej radości z jazdy. Dodatkowo ze zrobionym wydechem, brzmi cholernie fajnie!
P.S
Wrzuć foty gdzieś indziej, np na http://imageshack.us/
Samochód typowo uliczny do codziennej jazdy, dlatego celuję w moc końcową ok. 320KM. Więcej w tym nadwoziu byłoby trochę uciążliwe Niedługo wrzucę filmik
żyje jak najbardziej! most od volvo 740 zadziałał i jest już spokój z napędem. Podobno znosi do 800km. Teraz wjeżdżają hamulce od Lexusa bo trzeba zadbać żeby się to jeszcze zatrzymywało:)