Wys³any: 2011-06-02, 17:55 PÅ‚yn chÅ‚odniczy - jak sprawdzić poziom?
Jak sprawdzacie ilość płynu chłodniczego? Próbowałem na różne sposoby podejrzeć jaki jest stan, ale ni huhu nic nie widać przez ten pojemniczek ..
A i drugie pytanie, jaki płyn chłodniczy leje Mazda do RXów (bądź co Wy lejecie)? Ostatnio zauważyłem (tylko na autostradzie), że często pali mi się kontrolka przegrzania więc chciałbym trochę dolać płynu tak na wszelki wypadek..
Ostatnio zmieniony przez Pit 2011-07-03, 12:46, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
RaViE to nie kwestia ilości płynu tylko wadliwego czujnika. Niestety w naszych rx jest czujnik zintegrowany ze zbiornikiem i on jest wadliwy. W nowszych modelach jest już inny zbiornik i czujnik możłiwy do wyjęcia i tam nie ma tego problemu.
Mam to samo co Ty, znam gościa który ma RX-8 kupionego w salonie w łodzi, rocznik 2008 i ma to samo, tylko że on ma jeszcze gwarancję i wymienią mu to w ramach gwarancji.
jest kontrolka za niskiego poziomu płynu ale przegrzania jeszcze nie widziałem.
Chodzi mi o czerwonÄ… kontrolkÄ™ przypominajÄ…cÄ… grzejnik (?).
otiks napisa³/a:
RaViE to nie kwestia ilości płynu tylko wadliwego czujnika. Niestety w naszych rx jest czujnik zintegrowany ze zbiornikiem i on jest wadliwy. W nowszych modelach jest już inny zbiornik i czujnik możłiwy do wyjęcia i tam nie ma tego problemu.
Mam to samo co Ty, znam gościa który ma RX-8 kupionego w salonie w łodzi, rocznik 2008 i ma to samo, tylko że on ma jeszcze gwarancję i wymienią mu to w ramach gwarancji.
No czytałem co nie co na rx8club.. Tylko zauważyłem, że ostatnio mi ta kontrolka zawsze się świeci jak przekroczę 4 tys obrotów, czyli jak na tempomacie ustawię sobie 140-145 km/h. Nie przypominam sobie żeby kiedyś świeciła się ona tak często jak teraz (tylko podczas jazdy na autostradzie), dlatego pomyślałem o dolaniu płynu.. Nie wiem, przejmować się tym czy nie?
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2011-06-02, 20:39
ravie - kontrolka chłodnicy, oznacza za mało płynu, na zgaszonym i zminym silniku dolej do maxa i zbacz co będzie.
ja mam inna przypadłość - u mnie zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju, szczególnie jak jadę >140 - olej zawsze sprawdzami i trzymam conajmniej 3/4 - ale chyba to wina miski olejowej - jak chlodnice oleju zaczynaja pracowac zmienia sie tak przeplyw oleju w misce ze czujnik spada do minimum.
Mi dzisiaj przy dluzszej jezdzie na ~6000 obrotow na chwilke sie zapalila - ide jutro kupic plyn i zobaczymy :>
pzdr
_________________ zoom zoom
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomóg³: 16 razy Do³±czy³: 01 Wrz 2010 Sk±d: ÅšlÄ…sk
Wys³any: 2011-06-02, 21:43
u mnie też czasem się zapala a stan płynu mam dobry - zapala się zawsze w tym samym miejscu na drodze i gaśnie w tym samym jeśli wskaźnik tem płyny chłodniczego nie przechodzi pod koniec (nie dobija do 100C) a świeci się to czerwone ustrojstwo to olej to
ravie - kontrolka chłodnicy, oznacza za mało płynu, na zgaszonym i zminym silniku dolej do maxa i zbacz co będzie.
ja mam inna przypadłość - u mnie zapala się kontrolka niskiego poziomu oleju, szczególnie jak jadę >140 - olej zawsze sprawdzami i trzymam conajmniej 3/4 - ale chyba to wina miski olejowej - jak chlodnice oleju zaczynaja pracowac zmienia sie tak przeplyw oleju w misce ze czujnik spada do minimum.
Właśnie problem w tym, że nie potrafię nawet sprawdzić ile tego płynu mam, bo przez ten cholerny zbiorniczek nic nie widać .. A i od razu pytanie, jaki płyn wlać? Chyba, że z serwisu Mazdy kupię płyn jutro..
Auto: Mazdaspeed RX-8 / Volvo C30 T5 Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 13 Mar 2010 Sk±d: Gdynia
Wys³any: 2011-06-02, 23:22
A bylo juz:P ja przeczyscilem uklad i zalalem Mazda Coolant bodajze taki zielony. teraz tez sie zapala ale nie tak czesto. w szczegolnosci na wzniesieniach no i na dlugich trasach jak jechalem ostatnio na Wegry z Gdyni:D:D
jak widac ten typ tak ma poprostu juz
Jeśli chodzi o tą nieszczęsną kontrolkę poziomu płynu to jak już zacznie się zapalać to potem dzieje się to coraz częściej. Ja wiele razy stawałem na trasie i kontrolowałem płyn jak mi się zapalała, ale za kazdym razem miałem max. Jeśli ktoś chce ją szybko zgasić w czasie jazdy to wystarczy wcisnąć sprzęgło i pozwolić silnikowi zejść do jałowych obrotów, w 99% kontrolka gaśnie, tylko że po jakimś czasie znowu się zapali i nei jest to związane z rzeczywistym poziomem płynu chłodzącego.
Przebijcie moją przypadłość.
Kontrolka świeci się prawie non-stop mimo, że płyn jest w odpowiednich granicach. Żeby było śmiesznie, zdarza się, że gaśnie kiedy przekracza się 110-120km/h... niestety nie mam aktualnie funduszy na wymiane tego
Skip mam dokładnie to samo, wystarczy że przekroczę 4krpm, a czasem mogę gonić po autostradzie przy 7-8krpm i nic się nie dzieje, płynu mam tyle ile trzeba, więc ten typ tak ma...chyba ze mu się zmieni zbiorniczek.
Przebijcie moją przypadłość.
Kontrolka świeci się prawie non-stop mimo, że płyn jest w odpowiednich granicach. Żeby było śmiesznie, zdarza się, że gaśnie kiedy przekracza się 110-120km/h... niestety nie mam aktualnie funduszy na wymiane tego
miałem to samo, po przejechaniu kilku km zapalała się i świeciła non stop, po przeczyszczeniu układu i zalaniu nowego płynu problem zniknął i od tego czasu jeszcze się nie zaświeciła a już chciałem zbiorniczek wymieniać bo mi po oczach ta kontrolka waliła.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach