Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: boletz
2014-11-24, 10:48
Programowanie pilota RX-8
Autor Wiadomo¶æ
Retro 

Auto: RX-8 GT
Pomóg³: 8 razy
Do³±czy³: 23 Wrz 2008
Sk±d: WuWuA
Wys³any: 2011-09-29, 11:56   Programowanie pilota RX-8

Czy ktoś się oreintuje czy można zaprogramować używanego pilota od RX-8 do innej RX-8 ?
Ostatnio zmieniony przez Pit 2011-10-13, 13:46, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2011-09-29, 15:08   

Można zaprogramować. Ale podobno trzeba mieć najlepiej ten sam model pilota. Jak masz taki pilot osobno od kluczyka, to musisz z tyłu sprawdzić jaki to jest model. Nie chodzi tylko o to, że pilot ma takie same guziki na froncie, ten numer mówi o typie pilota. Różne były na przestrzeni lat i w zależności od kraju. Te z USA prawdopodobnie nie pasują do tych z EU, ale to prawdopodobnie. Czytałem na RX8CLUB, że ktoś z EU próbował zaprogramować taki z USA i mu nie poszło... Ale to nie znaczy że nie można zamiennie stosować różnych pilotów, tego niestety nie wiem.
Jak będziesz miał drugiego pilota (ten sam model), to bez problemu zaprogramujesz.
Robi siÄ™ to tak:
http://www.youtube.com/watch?v=f87SMT6bDNQ
Ale jest jeszcze jedna sprawa, wystarczy, że któraś z części systemu (np czujnik zamknięcia maski, coś z oświetleniem wnętrza, etc.) będzie popsuty to nie zaprogramujesz pilota. Bo jak programujesz, to musisz mieć zamkniętą maskę i bagażnik...
Co prowadzi do pytania: czy przestały Ci działać oba piloty na raz? Jeśli tak, to może popsuło Ci się coś z tym modułem sterującym centralnym zamkiem, odpowiada też za oświetlenie wnętrza i jakieś tam inne rzeczy. A może odbiornik, który też jest za schowkeim, ale bliżej środkowej konsoli...
A ten cały moduł jest za schowkeim, przy drzwiach, bardzo głęboko i trudno się do niego dostać.
Napisałem na podstawie suchej wiedzy z RX8CLUB i mojego grzebania w ósemce...
Michał

anubis88 

Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red
Pomóg³: 16 razy
Do³±czy³: 01 Wrz 2010
Sk±d: ÅšlÄ…sk
Wys³any: 2011-09-29, 15:33   

Biszkopt, masz racje że jest problem z tego co wiem to BMW ma inna elektronike czy tam elektryke na UE i USA i potem są problemy jak coś padnie aby to zrobić inne kodowanie jest czy jakoś się to tam nazywa ale to jest japoniec więc można pokusić się o myśl że zrobili je jednakowe na cały świat (procz seri i typu oczywiście)

Rotary Power Forum

RX-8 AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red z LPG
&
Honda CBR 600 F4i

Biszkopt 

Wys³any: 2011-09-29, 16:06   

Nom, tego co czytałem, to właśnie jest tak, że jak masz ten sam model pilota, to będzie działał, niezależnie czy przyjechał z USA czy z EU. Chodzi o model pilota a nie skąd przyjechał ;)

anubis88 

Wys³any: 2011-09-29, 20:24   

a jak jest zmiana pilota na scyzoryk? chyba bezproblemowo prawda???

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

Retro 

Wys³any: 2011-09-30, 08:30   

Problem jest taki, że mam tylko jednego pilota, który się zjebał.
Widzę, że i tak będe miał problem, bo przy programowaniu musi być otwarte a bez pilota nie wyłącze alarmu... Any ideas ?

Mike 

Auto: RX-8 Haj Pałer, Pasiak B5
Pomóg³: 4 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2010
Sk±d: Opo
Wys³any: 2011-09-30, 14:07   

A byłeś z tym w Aso? to na pewno nie będzie takie proste... Mój wujek miał kiedyś przypadek ze stacyjką, jakieś 10 lat temu przyjechał do polski nową BMW 5 i oczywiście mu ją zwinęli z garażu, po kilku dniach policja znalazła ją w jakimś lesie, była cała, kilka rys po gałęziach, zbita szyba i wyłamana stacyjka, szybę wymienił, ale oczywiście nie mógł wymienić stacyjki, zadzwonił do swojego salonu w Monachium i salon na własny koszt lawetował auto do Monachium, bo nie mogą wysyłać oryginalnych stacyjek bo jest w nich jakiś ich patent i wymiana tego mogła się odbyć tylko w ich warsztacie, pewnie pan Józek w swoim garażu ogarnął by ten problem, ale takie procedury mają w BMW... Weź poprawkę na to ze to programowanie nie może być proste, jak by takie było to za szybko by nam auta z podwórka znikały.... może to nie jest kwestia programowania tylko elektroniki w pilocie? co zrobiłeś? zalałeś go? czy co?

https://www.facebook.com/RxKlubPolska?ref=hl

anubis88 

Wys³any: 2011-09-30, 20:55   

lecz to auto nie jest nowe i nie jest to bmw ;) polak potrafi dziś się pyatłem u takiego elektronika powiedział że się da taka usługa od 50-250zł.....;/

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

Biszkopt 

Wys³any: 2011-10-01, 01:40   

bez pilota rozbroisz alarm, jak go otworzysz kluczykiem, to go rozbrajasz (tak mysle, skoro, mozna odpalic samochod).
nie pchalbym sie do ASO, bo i tak beda w googlach szukac. no chyba ze jest ogarniete ASO, bo w mazdzie to dziala tak samo ;) czy to w "6" czy w rx8
A teraz jest pytanie, czy sie pilot popsul, czy popsulo sie cos innego? podjedz do jakiegos magika od alarmow i zapytaj czy pilot dziala, magik Ci powie czy pilot wysyla sygnal. No chyba ze to juz wiesz...
jak nie wysyla sygnalu to szukaj nowego pilota/zlutuj/napraw pilota.
jak wysyla sygnal, to znajdz przyczyne w samochodzie (modul o ktorym pisalem, odbiornik sygnalu, lub inne).
Ja kontaktowalem sie z jaksa ozarow czy tam bronisze, zapytaj. Moze pokieruja Cie na magika od tego, albo Ci pomoga w inny sposob.

Lis 

Auto: Rx-8
Do³±czy³: 02 Lut 2011
Sk±d: Wysokie
Wys³any: 2011-10-01, 22:28   

Niestety Biszkopt źle myślisz mi jak się pilot zjebał to dowiedziałem się ze mam alarm i to bardzo wku... bo nie dało się wysiedzieć w samochodzie alle z tego co pamiętam odpaliłem auto i wszystko ucichło niestety pilot dalej nie działa byłem u elektryka niby go sprawdził i powiedział ze się rozkodował próbowałem kilkanaście razy zakodować lecz bez skutku do tej pory niby zamek zamyka się dwa razy gdy wyciągnąć kluczy lecz pilot dalej nie działa :(
( elektryk sprawdzał pilot na zwykłym radiu czy wysyła sygnał, radio piszczało gdy wciska jakiś guzik na pilocie)

Retro 

Wys³any: 2011-10-02, 21:16   

Nie byłem z tym w ASO bo mam tylko jednego pilota i nie mogę otworzyć auta.
Dzwoniłem do ASO, nowy pilot 650 zł...
Zakodował bym go sobie sam gdyby a) działał , b) gdybym mógł otworzyć auto.

Pilot mi upadł, oddałem oczywiście do speca, nawet 2 - obaj po diagnozie stwierdzili, że nie da rady go naprawić niestety ;/

Nawet jak kupię nowego pilota to nie bardzo widzę, jak go zaprogramować skoro alarm jest włączony i go nie wyłączę, dopóki nie będę miał działającego pilota.
Błędne koło :O

anubis88 

Wys³any: 2011-10-02, 22:05   

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Rotary Power Forum

&
Honda CBR 600 F4i

Biszkopt 

Wys³any: 2011-10-02, 22:30   

Lis: to rozumiem ze odpaliles. Napisz jeszcze czy pamietasz czy po tym jak odpaliles i zgasiles to czy alarm dalej wyl? Bo jesli nie wyl, to Retro mozesz otwierac i zamykac kluczykiem i zamowic pilota na ebayu czy tam gdzies. A jak wyl, to nie mam pomyslu co dalej :/
Z tego co czytalem to jak zamkniesz lub otworzysz kluczykiem to uzbrajasz/rozbrajasz alarm. Czyli mozesz sie samochodem poruszaci go zostawiac zamykajac kluczykiem...

Retro 

Wys³any: 2011-10-03, 09:06   

Właśnie jeszcze nie próbowałem, dzwoniłem do Kojota to mi powieział, że będzie wył... mało tego nie da się tego gówna wyąłczyć, jak odepnę akumulator i podepnę ponownie to alarm dalej będzie wył...

No ale zobaczymy, odbieram pilota w tym tygodniu to spróbuję.

Biszkopt 

Wys³any: 2011-10-03, 09:47   

mogę Ci polecić Jaksa Ożarów, może tam Ci coś podpowiedzą, specjalizują się w mazdzie. Jak ja zadałem im pytanie (podobne) to dostałem odpowiedź, że najnormalniej nie ogarniają tego co ja chcę i podali mi namiar na jakiegoś Pana Aadma. Niestety zarzuciłem temat, więc się nie kontaktowałem dalej. Ale zawsze jest to jakiś trop.
Mam na myśli to, ze jakiś ogólny pomysł na zabezpieczenie jest podobny w całej mazdzie i może część "systemów" pokrywa się we wszystkich modelach, może jakoś Ci pomogą...

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: