Wysłany: 2011-12-21, 01:21 RX7 13B kms street - drift edition
Nadszedł czas na przedstawienie auta mojego teamowego kumpla Wiktora. To mazda rx7 KMS Rotary Team FD3S z silnikiem 13B rew oczywiście. Chwilkę to potrwało zanim auto zostało doprowadzone do tego stanu czyli wygląda choć nie ma jeszcze oklejenia i podaje jak na wankla przystało choć to nie koniec strojenia.Silnik został rozebrany wymieniliśmy tylko corner seale , water seale oraz apexy na cryo od atkinsona poza portingiem wykonanym u nas w firmie cały silnik to totalny stock.Auto jest już po pierwszych testach torowych w Wyrazowie spisywało się świetnie mapa z wyrazowa pokazała 370km obecnie po dostrojeniu na 1 barze jest 412km@454nm po nowym roku plan obejmuje 1,4 bara.Prace zimowe obejmą koniecznie skręt oraz zawieszenie poliuretany,większą chłodnicę wody oraz wymianę turbiny obecna ma już nieco nalatane i musimy mieć pewność w nowym sezonie ,że się nie podda.
Na chwilę obecną tyle cieszę się ,że rodzina wankla się powiększa.
RX7 KMS drift edition
Silnik 13B rew
street porting by kms
corner seal cryo Atkins
apex seal cryo
nowe płaszcze wodne
poza tym cała reszta silnikowa stock
wtryski 4x 850cc + przy wiekszym booście 2x 850
turbo T78-33D boost 1bar docelowo 1,4
wg chinol 50mm
filtr HKS
FMIC dedykowany apex
bov hks 50mm
elektryczna pompa wody + sterownik
aluminiowa chłodnica wody
wentylatory 2x spal
chłodnice oleju 19rzędów
skrzęgło xtd stage 3
układ wydechowy + dp 3,5''
tłumik końcowy HKS
-----------------------
układ paliwowy
wtryski 6X 850cc
regulator aeromotive
linia paliwowa 12mm
swirl pot
pompa bosh 044
pompa walbro 255
------------------------
elektronika
Apexi power fc strojenie kms
sterownik pompy wody
zegary
boost,2xegt,woda,oil press,oil temp,afr,obrotek Apexi style
----------------------------
wnętrze
fotele futura
pasy takkata
kierownica omp
reczny combrake
klatka
----------------
styl
body rx7
skrzydło carbon
felgi front 225/18
tył 265 /18
Gratuluję Kamil! Auto boczy niesamowicie ...podtlenek jednak zostawcie w spokoju To naprawdę zły pomysł
(...)
Nałożyłem nasze wykresy na siebie ujednolicając skalę mocy. Za chwilę zrobię to samo dla momentu obrotowego.
OO super pomysł ciekawę czy zeskalujesz to odpowiednio . Pit nie pękaj z Nitro damy radę z maximiserem można to ogarnąć mega bezpiecznie miałem to u siebie w skyu i działało perfekcyjnie , ale to zostawiam na sam koniec w styczniu kolejne podejście.Zeby było jasne nie będziemy używać nitro aby przekroczyć 500hp w drifcie wykożystuje się go do ''pobudzacza'' i z takim przeznaczeniem zostało zakupione.
Na tym przykładzie widać do czego jest moje auto a do czego wasze to zupełnie dwie oddmienne maszyny,oczywiście każda zbudowana do innej dyscypliny.
Pit powiem więcej jakbyś u siebie prysnął nieco głupiego jasia na dole wstało by po męsku
Ostatnio zmieniony przez KALI 2011-12-21, 19:28, w całości zmieniany 1 raz
[quote="KALI"Zeby było jasne nie będziemy używać nitro aby przekroczyć 500hp w drifcie wykożystuje się go do ''pobudzacza'' i z takim przeznaczeniem zostało zakupione. [/quote]
Czyli jeżeli będziemy tryskać to w dolnej parti tak aby turbo wstało wcześniej , w celu uzyskania dodatkowego shota w postaci extra niuta , lecz powiem wam szczerze w chwili obecnej wstaje to tak ,że nie jest to potrzebne zobaczymy po kolejnych treningach oraz testach z różnymi oponami ,jak daje sobie radę i wtedy będziemy testować.
...super pomysł ciekawę czy zeskalujesz to odpowiednio...
Mamy nałożone wykresy momentu.
Ciekawie, wręcz równo idą krzywe po uzyskaniu peak'a Wy macie (jak przystało w silniku do driftingu) kickass'a momentu od samego dołu, ja mam przy 4500 rpm Gratuluję raz jeszcze Kali!
Dzięki PIT tak jak piszesz to zupełnie inna charakterystyka choć w kilku partiach podobna jak widać .Po testach drogowych bo pogoda na to pozwoliła jesteśmy w szoku z gazu zapala walec 265/18 i smaży do odciny nawet nie trzeba kopać w sprzęgło - tak ma być. Pytanie jak zachowa się np. na 17