Wysłany: 2011-12-24, 20:30 Zmiana dolot + kolektor + wydech
Mam zamiar zaraz po nowym roku wymienic pare elementĂłw w moim rx. Sprawa jest nastÄpujÄ ca: kupno i montaĹź dolotu to nie jest problem i wiem co ma mi to dac...problem pojawia sie przy wyborze kolektora i wydechu....co polecacie, na jakie problemy mogÄ siÄ natknÄ Ä i jaki przyrost mocy moĹźe mi daÄ ta wymiana. Obecnie mam podstawowÄ wersjÄ 192km. Czekam na cenne uwagi.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2011-12-25, 09:03
KOLEKTOR wydechowy uĹatwi wypĹyw spalin z komory gdyĹź fabryczny nie jest super wykonany ile da ci to mocy nie wiem spytaj sie kazik1 on pisal ze wymienia duĹźo rzeczy
Auto: RX8, S6C4, Orion VR6II, F500 Pomógł: 15 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Skąd: Strzyşów / MiĹocin
Wysłany: 2011-12-26, 10:55
Wymiana "tylko" kolektora nic ci nie da.
Wymiana "tylko" dolotu rĂłwnieĹź, poza oczywiĹcie efektami dĹşwiÄkowymi.
JeĹźeli nie chcesz po kilku tygodniach lub miesiÄ cach pisaÄ na forum Ĺźe coĹ ci RX nie jedzie, to zainwestuj w dolot zbudowany na ramieniu prowadzÄ cym za zderzak, czyli tam gdzie jest najchĹodniej. Puszka montowana pod maskÄ nie jest dobra, no chyba Ĺźe chcesz uturbiaÄ...
PrzerobiĹem juĹź: K&N, Racing Beat, Greddy, Simota i tylko MS okazaĹ siÄ godny zastosowania.
JeĹźeli ktoĹ wierzy Ĺźe np. K&N Typhoon dodaje chociaĹźby 5 kucy (w instrukcji jest niby 20+ ) to jest w bĹÄdzie.
UkĹad wydechowy, najlepiej posĹuchaj prĂłbek na YT jak brzmiÄ poszczegĂłlne i wybierz najlepiej wpadajÄ cy w ucho dla ciebie.
No wĹaĹnie chce podejĹÄ do tematu kompleksowo. JeĹźeli juĹź biorÄ siÄ za jakieĹ wymiany to po to zeby miaĹo to sens. Nie chce pisac za pewnien czas ze rx mi nie jedzie dlatego wĹaĹnie jest ten temat, zeby zbierac najwiecej info i doĹwiadczeĹ od osĂłb ktĂłre juĹź to robiĹy....lepiej uczyc sie na cudzych bĹÄdach....
Potrzebuje wiec kompleksowych info co i jak...
kazik1
Auto: rx8 1.3T 315 HP '04 / rx8r3 '10 231 HP
Auto: RX8 High Niuter ! Pomógł: 7 razy Dołączył: 07 Mar 2011 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-03, 17:59
najlepiej przed wymianÄ elementĂłw wydech kolektor dolot jechaÄ na hamownie , a potem po zaĹoĹźeniu rĂłwnieĹź na hamownie... wtedy wiemy czy coĹ doszĹo czy nie , nie wiem jak w rx8 ale w innych autach po takich zabiegach wypada zainwestowaÄ w elektronikÄ i czymĹ to wystroiÄ np ECUmasterem det III
_________________ High Niuter
kazik1
Auto: rx8 1.3T 315 HP '04 / rx8r3 '10 231 HP