Mam pewien problem, ktĂłry do tej pory zdarzyĹ siÄ 2 razy. Otóş silnik tak jak by siÄ "dĹawiĹ" (podobnie jak przy puszczaniu sprzÄgĹa i dodawaniu zbyt maĹej iloĹÄi gazu).
Pierwszy raz zdarzyĹo mi siÄ to pare dni temu, kiedy ruszaĹem na skrzyĹźowaniu obok swojego bloku (silnik byĹ nierozgrzany), dĹawienie nie ustÄpowaĹo nawet przy wciĹniÄciu sprzÄgĹa, obroty spadĹy bardzo nisko, kontrolka chek engine migaĹa. WyĹÄ czenie silnika i odpalenie go ponownie wyeliminowaĹo problem.
Drugi raz sytuacja przytafiĹa siÄ wczoraj, z tÄ róşnicÄ , Ĺźe dopiero po przejechaniu ~1-2km, tym razem gaszenie silnika nic nie zmieniaĹo, przy dodawaniu gazu caĹy czas siÄ krztusiĹ. Praca silnika ustabilizowaĹa siÄ dopiero kiedy na luzie potrzymaĹem go aĹź to nabrania optymalnej temperatury. Od tego czasu non-stop Ĺwieci siÄ kontrolka check engine (silnik pracuje rĂłwno, jak gdyby nic siÄ nie staĹo).
Planuje oczywiĹcie jak najszybciej podpiÄ Ä samochĂłd pod komputer, wtedy pewnie wiele siÄ wyjaĹni. Pytanie czy Wy macie jakieĹ pomysĹy czego to wina i jak jest to niebezpieczne dla silnika? Moja teoria to problemy z wtryskiem paliwa, ale poniewaĹź nie znam siÄ na silnikach zdam siÄ na waszÄ pomoc
Od zakupu samochodu (nieco ponad rok) i przejechaniu ~9tys km nie wymieniaĹem Ĺźadnych z nich. Czy poprzedni wĹaĹciciel to zrobiĹ, tego nie wiem. W kaĹźdym razie do tej pory samochĂłd paliĹ na dotyk, nigdy nie krÄciĹem dĹuĹźej niĹź 3 sek, niezaleĹźnie od temp. silnika. Przebieg 53 tyĹ.
Kontrolka chec engine przestaĹa siÄ ĹwieciÄ, silnik pracuje bez zarzutu. Wychodzi na to, Ĺźe to wina duĹźego mrozu i zimnego silnika.
anubis88
Auto: RX8 LPG AeroKit Revolution 231Hp Velocity Red Pomógł: 16 razy Dołączył: 01 Wrz 2010 Skąd: ĹlÄ sk
Wysłany: 2012-02-09, 11:13
Skip, polecam wymiane Ĺwiec i sprawdzeniu cewek/ kabli skoro ci wywala takie coĹ to znaczy Ĺźe coĹ ci juĹź padĹo a objawiĹo siÄ to akurat przy mrozie a nie jak jest ciepĹo. Jak chcesz uniknÄ Ä takiego czegoĹ jak ja Ĺźe mi padĹy 3 cewki i zniszczyĹem kata to je sparwdĹş a zaoszczÄdzisz nerwĂłw
o ile jeszcze masz bĹÄdy w kompie to P0300/301
ja odpalaĹem auto jak byĹo -32 C ( gĂłry) i nie byĹo Ĺźadnego problemu