Witam szukaĹem i nie znalazĹem takiego tematu na forum wiÄc postanawiam zaĹoĹźyÄ.
JeĹli ktoĹ robiĹ pomiar kompresji nie waĹźne czy w ASO czy w warsztacie w domu, proszÄ bardzo o podzielenie siÄ wynikiem i przebiegiem podczas mierzenia
Standard 830 {8.5, 120} [250 rpm]
Minimum 680 {6.9 , 98.6} [250 rpm]
Standard difference in chambers Within 150 {1.5, 21.8}
Standard difference in rotors Within 100 {1.0, 14.5}
EDIT
9.03 br. robiĹem pomiar kompresji w moim aucie wynik:
ROTOR 1 9-9.2
ROTOR 2 8.5-8.7
pomiar robiony na ciepĹym silniku, gaz wciĹniÄty w podĹogÄ, dolne Ĺwiece wykrÄcone, kable ze Ĺwiec gĂłrnych ĹciÄ gniÄte.
WykonaĹem go na dwĂłch róşnych manometrach na kaĹźdy rotor przypadĹy po 3 prĂłby kaĹźda pokazaĹa to samo. Przebieg: 62490km
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2012-04-04, 09:11
anubis88 napisał/a:
ja juĹź widziaĹem silnik po waszym remoncie w gadce to wy mÄ drzy jesteĹcie ale w robocie to juz inna kwestia
Zapewne widziaĹeĹ teĹź 20 innych z zeszĹego roku i nie wiem ile z lat poprzednich. OgĂłlnie w 80 procentach pada 2 rotor wiÄc nic nowego. Z kompresjÄ w okolicach 6,5 jeszcze polata spokojnie. Nie rozumie tylko bo co ten testosteron i macanie siÄ
Panowie, a czy orientujecie siÄ jaki jest orientacyjny koszt profesjonalnego pomiaru kompresji silnika? Bo jak do 150zĹ to chyba sobie sprawdzÄ, a jak za nerkÄ, to odpuszczam
_________________ 1. SamochĂłd ma byÄ szybki. "100KM mi wystarcza" - to dla tych, ktĂłrych zadowala "prawie doszĹam..".
2. SamochĂłd ma spalaÄ duĹźo paliwa. Jakby mi paliĹ 4/100 to bym go oddaĹ do reklamacji.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2012-04-04, 09:43
poglÄ dowo moĹźesz zmierzyÄ sam zwykĹym manometrem do pomiaru kompresji wykrÄcajÄ c tylko dolne Ĺwiece i na nich mierzÄ c. Silnik musi byÄ rozgrzany i obroty rozrusznika min. 250 czyli na rozruszniku starego typu wyjdzie mniej. otrzymasz wynik ogĂłlny czyli ĹredniÄ z trzech komĂłr spalania na kaĹźdym rotorze. ceny w serwisach jeĹźeli majÄ przyĹźÄ d to ok 300 w gĂłrÄ z tego co wiem. Z takiego przyĹźÄ du otrzymasz szczegĂłĹowy wynik z wszyskich szeĹciu komĂłr.
Rozumiem. Sam nie chcÄ tego robiÄ, mam takie poglÄ dy, Ĺźe "albo umiesz coĹ robiÄ dobrze, albo nie rĂłb wcale", dlatego sam nie chcÄ siÄ za to braÄ. Czyli spada sprawa na przyszĹy kwartaĹ, ale dziÄkujÄ za informacjÄ!
_________________ 1. SamochĂłd ma byÄ szybki. "100KM mi wystarcza" - to dla tych, ktĂłrych zadowala "prawie doszĹam..".
2. SamochĂłd ma spalaÄ duĹźo paliwa. Jakby mi paliĹ 4/100 to bym go oddaĹ do reklamacji.
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2012-04-04, 14:27
moĹźesz sam sobie zbudowaÄ "urzÄ dzenie do pomiaru kompresji" lub zleciÄ to elektronikowi jak ja.
Czujnik ciĹnienia x2 plus ukĹadzik scalony i kabelek usb
wkrÄcasz czujniki w miejsca Ĺwiec plus podpinasz siÄ pod fabryczny czujnik poĹoĹźenia waĹu i krÄcisz silniczkiem.
ukĹadzik zapamiÄtuje kompresje dla kaĹźdej komory i kaĹźdego poĹoĹźenia rotorĂłw
koszt na pewno niĹźszy oryginalny sprzÄt mazdy
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZÄGĹA
KUPIÄ SILNIK N/A Z S5
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2012-04-04, 16:17
poszĹo za fotel karbonowy czyli za 2tyĹ (sam elektronik)
plus 2x po jakieĹ 250pln za czujniki a przejĹciĂłwki sam sobie wytoczyĹem, pewnie u tokarza cena byĹa by 2x50pln za przejĹciĂłwki
plus przewody
plus wtyczka do czujnika i kilka innych pierdĂłĹek
temat do zamkniÄcia siÄ w 3tyĹ
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZÄGĹA
KUPIÄ SILNIK N/A Z S5