mam taki przypadek, po odrobinie szaleĹstw zapala mi siÄ kontrolka oleju, ostatnio miaĹem okazjÄ mierzyÄ mazdÄ na ÄwiartkÄ i do setki i po kilku przejazdach zgasiĹem auto, po ponownym odpaleniu zapaliĹa mi siÄ kontrolka oleju, znowu zgasiĹem odczekaĹem jakieĹ 15-20 min odpaliĹem i kontrolka juĹź nie ĹwieciĹa, kolejny przypadek, wyjeĹźdĹźam z domu, jadÄ ok 10km, wjeĹźdĹźam na stacje paliw, tankujÄ i w momencie w ktĂłrym ruszam z pod dystrybutora zapala siÄ kontrolka oleju, biorÄ c poprawkÄ na to Ĺźe przed wyjazdem dolewaĹem oleju, nie byĹo do peĹna, w poĹowie ostatniej kreski na bagnecie, do ronda jakieĹ 500m kontrolka gaĹnie, kolejny przypadek, po okoĹo 80-ciu kilometrach ostrego paĹowania na autostradzie wjeĹźdĹźam do Opola i zapala mi siÄ lampka oleju, dojeĹźdĹźam do ĹwiateĹ jakieĹ 500m od momentu zapalenia siÄ kontrolki, zatrzymujÄ siÄ lampka gaĹnie i juĹź siÄ nie zaĹwieca, jakiĹ 1000kilometrĂłw temu wymieniaĹem olej w rexie i teraz pytanie, czy to czujnik? czy coĹ innego? bardziej powaĹźnego?
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2012-06-08, 15:18
Mike ja mam auto z felerna miskÄ - jak jadÄ poniĹźej 4k rpm wszystko ok ale wystarczy ze jadÄ 4-5k rpm i po 10-15min zapala siÄ kontrolka mimo Ĺźe mam full oleju. Wydaje mi siÄ Ĺźe ma to zwiÄ zek z temperaturÄ oleju i kiedy zaczyna pĹynÄ Ä do chĹodnic omija czujnik. Jak jadÄ >200 albo jest zimno później siÄ zapala kontrolka.
TeĹź mnie denerwuje ale nie bÄdÄ wymianiaĹ miski olejowej.
Ostatnio zmieniony przez Raptor 2012-06-08, 16:40, w całości zmieniany 1 raz
Auto: RX8 Pomógł: 11 razy Dołączył: 20 Maj 2009 Skąd: KrakĂłw
Wysłany: 2012-06-08, 16:50
Ale jak jest bardzo zimno (poniĹźej 15st.c) lub nie paluje bardzo to siÄ nie zapala. Miska do tej pory byĹa bez wgnieceĹ. PĹywak chyba jest bo przy jeĹşdzie po mieĹcie siÄ nie zapala. Z tego co pamiÄtam na rx8club.com byĹ temat o tej przypadĹoĹci i wymieniali miski w ramach akcji serwisowych. Nowsze (po 2006) majÄ mieÄ juz dobre miski.
Po prostu przed trasÄ zawsze sprawdzam poziom oleju/leje na maxa i staram siÄ ignorowaÄ to czerwone ustrojstwo. Zdarza siÄ Ĺźe jak sie zapali na A4 to dopiero gaĹnie przed Opolem (o ile jadÄ w miarÄ przepisowo)
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Lis 2011 Skąd: ĹladĂłw/Warszawa
Wysłany: 2012-06-08, 22:00
sĹuchajcie ten czujnik czÄsto siÄ zawiesza. generalnie jak sprawdzasz olej regularnie to wiesz Ĺźe jest ok i ja bym miski nie szarpaĹ odrazu. proponuje zmostkowaÄ na jakiĹ czas wtyczkÄ od czujnika. jeĹźeli wtedy problem nie ustanie to oznacza, Ĺźe nie ma ciĹnienia oleju a to juĹź buba. Ale to tylko moja czarna gronkowa wizja. MoĹźna zerwaÄ miskÄ i dokĹadnie umyÄ, wydmuchaÄ ( z naciskiem na czystoĹÄ czujnika). Jak bÄdziesz miaĹ miskÄ w rÄku to podĹÄ cz miernik napiÄcia ustawiony na t.zw przejĹcie i nalej oleju benzyny czy nawet wody do peĹna. Jak na wtyczce siÄ zamyka obwĂłd to czujnik jest ok. jak nie to ...........To nie:)
Gronek, ale wskaĹşnik ciĹnienia oleju nic nie pokazuje nie ma teĹź innych reakcji, jak nie wiem... czarny dym, chrobotanie czy coĹ, tylko kontrolka, nic siÄ nie przegrzewa, moc nie spada.
KajaK, ja niewiem jakie jakie mogĹy by byÄ objawy wiÄc strzelaĹem :D Gronek, wskaĹşnik nie pokazuje nic zĹego :D jest na Ĺrodku, a raczej delikatnie odchylony w prawo (prawÄ stronÄ kierowcy) i siÄ nie porusza od momentu odpalenia samochodu do momentu zgaszenia, od kiedy mam samochĂłd a to juĹź prawie dwa lata, wskaĹşnik po odpaleniu lÄ duje w tym samym miejscu.