Auto: RX8 Pomg: 11 razy Doczy: 20 Maj 2009 Skd: Kraków
Wysany: 2012-09-08, 18:13 Problem ze zdiagnozowaniem irytującego dźwięku
Materiał audio dla uczestników:
http://rx8.in/sound.mp4 - 6sty bieg, obroty od 5-7k (dziwięk na początku filmiku i w trakcie też się pojawia, ogólnie dzisiaj auto jakby mniej go generowało)
a teraz pytanie co to za dźwięk ? (nagranie komórką z auta niestety cięzko uzyskać lepszą jakość).
Podpowiedzi:
1. pojawia się przy przyspieszaniu:
- nie zawsze
- nigdy gdy delikatnie się przyspiesza
- czasami przy mocnym przyspieszaniu jest a czasami go nie ma
2. pojawia się niezależnie od biegu
3. można go wywołać wciskając bardziej gaz lub uciszyć odpuszczając trochę gaz (ale patrz pkt 1)
4. podjazd pod wzniesienie przy stałej prędkości/położeniu pedału gazu nie powoduje jego pojawienia się (zwiększenie obciązenia układu napędowego)
5. wydaje mi się że ma charakter pulsacyjny (są momenty gdy pojawia się pulsacyjnie i mogę bardzo bardzo delikatnie dociskając gaz zwiększać częstotliwość aż do ciągłego dzwięku lub bardzo bardzo delikatnie odpuszczając gaz zmniejszać częstotliwość)
6. jeżdze z nim już kilka tys km
7. nie zależy od obrotów choć brzmi inaczej na niskich inaczej na wysokich (ale wynika to z pkt. 5)
Niech mi ktoś poradzi co to jest bo zaraz wypruje cały przód RX i będe wkładał po koleii elementy sprawdzając co się dzieje
Jak sobie coś przypomnę to dopiszę
Ostatnio zmieniony przez KajaK 2012-09-09, 12:12, w caoci zmieniany 1 raz
Wybacz ale na filmiku to słychać jak by ufo nadawało.
Dobrze słysze to jest jakiś pisk czy jak by świst uchodzącego podciśnienia, naprawdę ciężko wyłapać.