Auto: Mazda RX-8 192KM
Wysłany: 2012-09-14, 14:31 RX-8 192KM - pierwszy rok razem <3 i update
Pisane teraz troszkę na szybko, ale nie ma co owijać w bawełne i się rozpisywać.
Rok produkcji: 2004
Silnik: 1.3 Renesis, 192KM katalogowo
Zawieszenie: Seria
Wydech: Seria
Hamulce: Seria
Cudo póki co ma wszystko seryjne. W planach oczywiście są modyfikacje, ale wpierw musze doprowadzić silnik do porządku, bo ma swoje humorki (z czego powstało to przezwisko i bardziej wulgarne) - nie zawsze chce odpalić na ciepło. Stan wizualny oceniam na dobry w porywach do bardzo dobrego (wnętrze, czerwono-czarna skóra). Z zewnątrz widać, że felgi (seryjne 18") potrzebują trochę miłości.
HISTORIA
Trochę opowieści o pochodzeniu - samochodzik jeździł od 2004 roku po niemieckich drogach i około miesiąca temu przyjechał na lawecie do Polski. Jestem jego dumnym pierwszym właścicielem w Polsce. reX po za kupie stał w garażu, co wcale nie znaczy że nie jeździł W Niemczech był użytkowany przez małżeństwo.
Od 31 sierpnia jest już oficjalnie motoryzacyjnym obywatelem. Niedługo umieszczę więcej zdjęć.
Ostatnio zmieniony przez Zwirz 2013-08-05, 21:35, w całości zmieniany 4 razy
a ja jestem pewny, że widziałem ją jeszcze na lawecie jak jechałem przez Lubań. Przyznam, że teraz dobrze wyszorowana wygląda znacznie lepiej.
Powodzenia kolego!
okon94
Auto: RX-8
Na podstawie tego jednego zdjęcia powiem, że ładna sztuka. Mam sentyment do czarnego lakieru - taki ma mój rex. Jednak kolor trudny w utrzymaniu. Zapraszamy kolegę z Bolesławca na spotkanie 13 października przy okazji ślubu Tyger-a. Wątek w temacie przez niego założonym - sptotkania w dolnośląskim.
no to cena dobra, ciekawi mnie jak silnik Ci się zachowuje bo wg niektórych wpisów na forum zarówno Twój jak i mój (91tyś) już dawno powiny być w remoncie. Dodam, że olej wymieniam co 6-7tyś km, odrazu po zakupie poszły nowe świece, kable etc. Nic od roku jak ją mam się nie dzieje....wymienił bym może rozrusznik na nowego typu ale to pewnie z czasem bo są ważniejsze sprawy
Wysłany: 2012-09-15, 14:26
matber - ja właśnie czekam na świecie i kable. Olej wymieniony świeżo po zjechaniu z lawety.
Silnik pracuje bardzo różnie. Zależy od temp. Na zimny wszystko jest ok, jak się zagrzeje to nim trochę "telepie" (widoczne wibracje po drążku zmiany biegów). Z doświadczenia (pewnie mylnego) z "eFki" wymieniam kable i świece (co też wyczytałem tutaj na forum). Mechanikowi jakoś nie wierze do końca, a i budżet miesięczny mam ograniczony i średnio idę za jego radą wymiany czujnika położenia wału.
Zastanawiam się nad wymianą rozrusznika na nowy typ jeszcze, ale chyba się wstrzymam do wiosny 2013.
Witam,
A tak się zastanawiałem kto jeździ po Bolesławcu czarnym RXem i czy na forum się ujawni . W zeszły piątek w godzinach popołudniowych przejeżdżałem obok 4 i widziałem zaparkowaną na rogu. Teraz już samo technikum tam jest, prawda ?
Pozdrawiam
@okon94 - kupiłem go za 3500 Euro z przebiegiem 98 tys. KM
Kupiłeś bardzo tanio. Życzę Ci bezawaryjnej jazdy. Ja zapłaciłem w przeliczeniu prawie 8 tys. euro. Jednak, nawet jeżeli czekać nas będą remonty, to dobra - dająca wiele radości - inwestycja.
Wysłany: 2012-09-15, 23:50
ravie napisał/a:
Witam,
A tak się zastanawiałem kto jeździ po Bolesławcu czarnym RXem i czy na forum się ujawni . W zeszły piątek w godzinach popołudniowych przejeżdżałem obok 4 i widziałem zaparkowaną na rogu. Teraz już samo technikum tam jest, prawda ?
Pozdrawiam
Mam nadzieje, że chodzi o dawnego Górnika (obecnie elektronik) Zresztą - śmignął mi twój RX jak stałem koło kiosku. Dzięki Bogu, ja do tej szkoły nie chodzę i nie chodziłem
@adamsud - dzisiaj moja księżniczka zrobiła mi chyba nieświadomie bardzo niemiłego psikusa, ponieważ podczas wieczorno-nocnej podróży nie chciała zapalić świateł mijania (popularnie zwanymi krótkimi). Jako, że już środek nocy to nie miałem siły aby to sprawdzić na bieżąco. Jaja by były jakby się obydwa światła spaliły