Auto: ByĹ RX-8 HN 6-gear '05 / jest Collka TS Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Lip 2012 Skąd: StÄ d
Wysłany: 2012-12-08, 16:57
Ja mam 225/50/R17 na zimÄ i juĹź mnie to denerwuje, Ĺźe sÄ maĹe i to na takim balonie bo na lato mam 225/40/R18. PatrzÄ c na 17 to teoretycznie powinny wejĹÄ 16, na milimetry.
Seba185 czytaĹem ostatnio w "motorze" o porĂłwnaniu 3 rozmiarĂłw opon zimowych: 195/65/R15, 205/55/R16 i 225/45/R17 tego samego producenta w róşnych warunkach, na róşnych samochodach. OkazaĹo siÄ, Ĺźe wĹaĹciwie we wszystkich testach najlepiej wypadaĹa 225. Jedynie czego naleĹźy siÄ wystrzegaÄ przy tej szerokoĹci to wjeĹźdĹźania w duĹźe kaĹuĹźe i w ogĂłle na mokrym asfalcie. Na Ĺniegu i na suchym asfalcie jest najlepsza.
Auto: RX-8, Audi S8, GS300 Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Lis 2010 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-08, 17:25
RobertoX-8 napisał/a:
Jedynie czego naleĹźy siÄ wystrzegaÄ przy tej szerokoĹci to wjeĹźdĹźania w duĹźe kaĹuĹźe i w ogĂłle na mokrym asfalcie. Na Ĺniegu i na suchym asfalcie jest najlepsza.
Tylko ,ze jak ktos jezdzi glownie po wawie i bliskich okolicach to wszystko jest ladnie odsnieazane i wlasnie jest duzo wody....a wez wjedz taka 225 w "koleine" zrobiona z lodu ( nie wiem jak to nazwac ale chyba wiadomo o co chodzi) boj na wszystkie strony , a przy tylnym napedzie nie wiem czy to takie dobre. Ja jestem na zime za wezszymi oponami ale co kto lubi ...;)
a ja sprawdzaĹem i powiem, Ĺźe 16 cali nie wejdzie na przedni zacisk.
Tylko z jakimiĹ tam ubogimi hamulcami moĹźna byĹo wĹoĹźyÄ 16, ale to trzeba sprawdziÄ. Aha, i to nie jest tak, Ĺźe sĹabsze wejdzie a na mocniejsze nie, tylko byĹy jakieĹ tam biedawersje w USA z mniejszymi hamulcami (podejrzewam, Ĺźe w Polsce to rzadkoĹÄ).
NapisaĹem bardzo ogĂłlnikowo i na podstawie spostrzeĹźeĹ a nie ksiÄ Ĺźek. W ktĂłrymĹ z poprzednich aut miaĹem dokĹadnie takiej samej szerokoĹci gumy czyli 225 i kaĹźdy mi mĂłwiĹ nie bÄ dĹş debli na zimÄ kup wÄĹźsze. Tak zrobiĹem potem ĹźaĹowaĹem, mÄczarnia trwaĹa 2 miechy aĹź siÄ wkurzyĹem i sprzedaĹem te opony i kupiĹem w normalnym rozmiarze, i zaczÄĹo siÄ normalnie jeĹşdziÄ a nie ĹlizgaÄ po suchym i mokrym.