Witam
To mĂłj pierwszy post na tym forum tak wiÄc chciaĹbym siÄ ze wszystkimi przywitaÄ Od paru miesiÄcy jestem szczÄĹliwym posiadaczem Mazdy RX-8 z 2003r auto nie sprawiaĹo Ĺźadnych problemĂłw wszystko chodziĹo bez zarzutĂłw aĹź do wczoraj... Otóş postanowiĹem Ĺźe autem nie bÄdÄ jeĹşdziÄ w zimÄ i tak od prawie 5tyg staĹo odpalaĹem je co jakiĹ czas na 40min-1h. Wczoraj chciaĹem autem trochÄ pojeĹşdziÄ po podwĂłrku i trochÄ je rozruszaÄ wyjÄ Ĺem akumulator naĹadowaĹem wĹoĹźyĹem na nowo podĹÄ czyĹem auto odpaliĹo na dotyk przy jakiĹ -9 stopni wszystko byĹo jak byÄ powinno wysiadĹem z auta i po chwili gdy zaczÄ Ĺem siÄ oddalaÄ na herbatkÄ auto zaczÄĹo jakoĹ dziwnie pracowaÄ caĹe jakby "drĹźaĹo" i migaĹa kontrolna "Check Engine" zgasiĹem silnik sprĂłbowaĹem odpaliÄ jeszcze raz silnik odpaliĹ ale po jakiĹ 4-6sek krÄcenia i ciÄ gle zachowywaĹ sie tak samo. ZnalazĹem na yt filmik ktĂłry mniej wiÄcej ukazuje mĂłj problem:
RobiĹem tak Ostatni raz nie liczÄ c wczoraj odpalaĹem go z 4-5 dni temu pochodziĹ godzinÄ potem zgasiĹem odpaliĹem jeszcze raz na ciepĹo dodaĹem trochÄ gazu odczekaĹem trochÄ i wyĹÄ czyĹem wszystko byĹo ok pracowaĹ rĂłwno na obroty teĹź siÄ Ĺadnie wkrÄcaĹ tylko wczoraj mu coĹ odbiĹo ZapomniaĹem dodaÄ Ĺźe auto stoi pod goĹym niebem przykryty pokrowcem. MoĹźe to mieÄ jakieĹ znaczenie?
Auto: Mazdaspeed RX-8 / Volvo C30 T5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2010 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-01-22, 16:40
KajaK napisał/a:
Po wymianie aku czy rozĹadowaniu najlepiej mu daÄ ze 30min, bez gazu, Ĺźeby siÄ nauczyĹ róşnych temperatur i pracy na jaĹowym no i póşniej zapalania na ciepĹo.
U mnie bez podtrzymywania go na gazie od razu gasl.
Auto: Mazdaspeed RX-8 / Volvo C30 T5 Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2010 Skąd: Gdynia
Wysłany: 2013-01-22, 17:00
To nie bylo podtrzymywanie na gazie non stop tylko wyjazd w miasto i na obwodnice, tak aby ciagle byl w ruchu. Ale dobrze wiedziec, nastepnym razem jesli bede musial zrobie jak mowisz.
MoĹźe zupdatuje troche temat i to co dolegaĹo mojemu ReXowi A wiÄc parÄ godzin temu podotykaĹem kabelki od cewek zapĹonowych i auto znowu zaczÄĹo chodziÄ jak chodziĹo wczeĹniej