Dyskusja czysto hipotetyczna.
Czy warto?
Jak by aukcja znikĹa wklejam opis bo jak rotory wyglÄ dajÄ kaĹźdy chyb a wie.
Cytat:
Here is a set of aluminum rotors that will fit most 13B rotaries. They are custom billet units from E&J (eastcoastparts) and balanced by Lopez Racing. They are 10:1 compression ratio, they have a RX8 cut off seal groove machined into them, use all of the factory 13B RX7 style seals and springs. The rear counter weight is included but not pictured. One rotor is in perfect condition, the other has some surface damage due to an apex spring installed sideways, it can be seen in the picture. In my personal opinion, these are completely useable, ALL of the seal grooves are still in spec and have no binding issues. These list for $4000 new. FREE SHIPPING TO LOWER 48 states!!!!!
SĹyszaĹem Ĺźe smarowanie przy najwyĹźszych obrotach moĹźe nie wyrabiaÄ stÄ d pytanie co ze smarowaniem przy 14k. MoĹźe ktoĹ mnie w bĹÄ d wprowadziĹ.
KajaK napisał/a:
MontaĹź takich rotorĂłw pociÄ gnÄ Ĺby za sobÄ caĹy sznur przerĂłbek "koniecznych" ca silnik 30-50kpln
Nie wiem jak dziaĹa smarowanie w wanklu niestety
Jak robiore to siÄ dowiem. Gronek mĂłwiĹ Ĺźe to proste wiÄc jak coĹ nie wyjdzie to zwale na niego
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2013-04-19, 15:01
tak wiem Ĺźe mamy w polsce sprzÄt i to super, w bardzo wielu zakĹadach byĹem, z wieloma mÄ drymi gĹowami rozmawiaĹem tylko Ĺźe sÄ dwie niewiadome i w zasadzie kaĹźda mÄ dra gĹowa po zapoznaniu siÄ z pracÄ silnika i czÄĹciami zadaĹa te same dwa pytania:
-ile przyjÄ Ä masy oleju ktĂłry jest w rotorach ?
-nie wiem jak to wytĹumaczyÄ ale napiszÄ, rotor "chodzi" po tulejach z wielowypustami w ktĂłrych sÄ panewki i "zostawia" tam trochÄ swojej masy i tu jest pytanie ile ? z tego co pamiÄtam w tĹokowcach jest na to wzĂłr a w wanklach nie ma tzn. jest to tylko i wyĹÄ cznie prywatne know how
Wszystkie mÄ dre gĹowy podsumowaĹy: proszÄ podaÄ masÄ dowarzek/symulatorĂłw a bÄdzie zrobione
moim zdaniem Ĺźeby do tego dojĹÄ trzeba by zrobiÄ test, ogarnÄ c kilka silnikĂłw zapakowaÄ to na wywaĹźarki i wybraÄ ĹredniÄ , lecz w internecie wielokrotnie widziaĹem informacje Ĺźe seryjnie wankle sÄ wywaĹźane z dokĹadnoĹciÄ do 20-30g
tak wiÄc do testu potrzeba raczej dziesiÄ tki silnikĂłw dla w miare wiarygodnej Ĺredniej
nawet siÄ do tego przymierzaĹem ale odpuĹciĹem
oczywiĹcie moĹźna to wszystko pominÄ Ä i zrobiÄ tak jak ja czyli wysĹaÄ graty do szwecji , jest tam ceniony fachowiec od wywaĹźania wankli i po problemie
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZÄGĹA
KUPIÄ SILNIK N/A Z S5
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2013-04-19, 15:26
teĹź tak myĹlaĹem bo sporo takich info znalazĹem ale nie jest to prawdziwa teoria. Jeden fachowiec/mÄ dra gĹowa nie wytrzymaĹ z ciekawoĹci i wĹaĹnie zamontowaĹ taki set bez rotorĂłw na wywaĹźarce, przy jakichĹ 30rpm przerwaĹ test. Wszystko maĹo nie wyskoczyĹo w powietrze i stÄ d wĹaĹnie info Ĺźe waĹ przejmuje pewien % masy rotoru tylko pytanie ile
Adam R. jednak faktycznie moĹźesz mieÄ racje , wydaje mi sie ze nawet goĹym okiem widac ze przeciwwaga ma wiÄkszÄ masÄ od czopu na wale , sam tĹok mimo ze kreci sie 3 razy wolniej to przecieĹź wykonuje tez ruch posuwisto zwrotny
Wysłany: 2013-04-19, 18:45
przema72 napisał/a:
Adam R. jednak faktycznie moĹźesz mieÄ racje , wydaje mi sie ze nawet goĹym okiem widac ze przeciwwaga ma wiÄkszÄ masÄ od czopu na wale , sam tĹok mimo ze kreci sie 3 razy wolniej to przecieĹź wykonuje tez ruch posuwisto zwrotny
i to wĹaĹnie jest ten % masy rotoru ktĂłry dodaje siÄ do symulatorĂłw i nikt tego w polsce nie wie jaki to jest %
do tego dochodzi masa oleju w rotorach, podczas przyspieszania jeden ma wiecej oelju a drugi mnie, przy hamowaniu odwrotnie. Jak wiadomo rotory to odlewy wiÄc dwa rotory np. C nie muszÄ mieÄ tej samej pojemnoĹci oleju wiÄc trzeba to uĹredniÄ itp. itd.
generalnie temat bez mega budĹźetu jest nie do ogarniÄcia w PL bo i tak siÄ nie zwrĂłci u nas
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZÄGĹA
KUPIÄ SILNIK N/A Z S5