Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: KajaK
2012-06-24, 09:18
Awaria wzmacniacza BOSE?
Autor Wiadomo¶æ
adamsud 

Auto: mazda rx-8
Pomóg³: 3 razy
Do³±czy³: 06 Gru 2011
Sk±d: dolnoÅ›lÄ…skie
Wys³any: 2012-05-31, 11:15   Awaria wzmacniacza BOSE?

Dziwne zdarzenie. Po odpaleniu samochodu włączyłem radio, a tu cisza totalna. Na wyświetlaczu radia widać wyświetlane nazwy stacji radiowych, ale w głośnikach zupełna cisza. Brak nawet szumu. Wygląda to na padnięty wzmacniacz. Stąd pytanie, czy za ten wzmacniach odpowiada jakiś zewnętrzny bezpiecznik? Czy ktoś miał podobny problem?
Czy wymiana radia wiąże się z komplikacjami w sterowaniu samochodem (np. ustawieniami wskaźnika temperatury, zegara?).

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2012-05-31, 11:37   

Też tak kilka razy mi się zrobiło jak napakowałem do pełna w bagażniku. Coś pociągnęło wtyczkę od wzmacniacza, który jest zamontowany od spodu "tylnej półki - podszybia".
Zaglądałeś już tam? Jak nie, to zobacz, poruszaj wtyczkami. Jak nie pomoże, to obejrzyj bezpieczniki.
Jeśli to by był bezpiecznik, to znaczy, że wzmacniacz musiałby mieć osobny bezpiecznik. A nie wiem czy tak jest. Jeśli tak, to może on być również przy wzmacniaczu - trzeba sprawdzić.

adamsud 

Wys³any: 2012-05-31, 12:30   

Biszkopt jesteś WIELKI. Z wielką przyjemnością doceniam Twoją pomoc przez dodanie Ci plusa (poprzez Pomógł). W następnych wyborach prezydenckich głosuję na Ciebie ;-) .
Dodam tylko dla potomności, że wystarczyło poruszać wtyczki w podszybiu.
Ostatnio zmieniony przez adamsud 2012-05-31, 21:08, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

Biszkopt 

Auto: Turbo Volvo
Pomóg³: 7 razy
Do³±czy³: 28 Cze 2011
Sk±d: Grodzisk Maz.
Wys³any: 2012-05-31, 14:56   

Jestem wzruszony... To mój pierwszy "pomógł" jaki w życiu dostałem na jakimkolwiek forum!

Zatem chciałbym podziękować swoim rodzicom, bez których by mnie tutaj nie było, dziewczynie za wsparcie jakie od niej otrzymuję codziennie, całej rodzinie no i oczywiście adamsud-owi, bez którego tej nagrody by nie było!
:-D :-D 8-) ;-) ;-)
I świeci dumnie zaraz pod moim nickiem Pomógł!

adamsud 

Wys³any: 2012-06-05, 19:02   

Piękna wypowiedź Biszkopt. Czuję, że przygotowywałeś ją od dawna. Wykuj na pamięć a gala Oscarów lub Grammy Cię nie zaskoczy ;-)

Niemiec 

Auto: Mx5 NC '06, Rx8 '06 HP, 3BK 2.0 DPF
Do³±czy³: 08 Pa¼ 2008
Sk±d: Ruda ÅšlÄ…ska
Wys³any: 2013-05-03, 11:49   

Panowie, mam wielką prośbę skierowaną do kogoś kto ma u siebie BOSE, czyli większość! :)

bardzo proszę o wykonanie przez 3-4 osoby testu tylnego nagłośnienia:
tzn.
jakaś dynamiczna muzyczka, rozrywkowa, z wyraźnie zaznaczającym się basem.
zerujemy treble i bas.

na "regulacji" kierujemy całe "granie" na tył... podgłaśniamy sobie tak na "około 10" żeby wyraźnie i dobrze słyszeć muzykę. Teraz najważniejsze, głowa między fotele i uważnie wsłuchujemy się w oba głośniki, a regulacją "lewo-prawo" przechodzimy z jednego głośnika.. na drugi głośnik. Czego się doszukujemy? różnicy w basie -> czy słyszalna jest różnica w postaci następującej: jeden głośnik przekazuje i gra "basem" dynamicznie i głęboko, drugi nie przekazuje niskim tonów, jedynie średnie (wysokie idą w tweeterka zabudowanego obok w obudowie).

Taka uwaga będzie dla mnie bardzo cenna, czy jest słyszalna różnica pomiędzy stronami w niskich częstotliwościach.

Wielkie dzięki dla tych którym będzie się chciało pofatygować do auta i posłuchać pół minuty jakiegoś kawałka na tylnich głośnikach ;)

Brakuje mi niskich tonów na jednym wyjściu (głośnik tylni prawy, strona pasażera).

[ Dodano: 2013-05-04, 10:19 ]
Ponad 40 wyswietlen tematu od czasu mojego postu.. I nikt nie ma bose.. Nikomu nie chce sie sprawdzic co twm u niego gra. Dochodze do co raz glebszego wniosku ze dziwne tu trendy panuja na forum.. Kazdy sobie rzepke skrobie?

Sqad 

Auto: Donatan 125
Pomóg³: 5 razy
Do³±czy³: 19 Lut 2012
Sk±d: --
Wys³any: 2013-05-04, 10:32   

Wybacz zapomniałem wczoraj sprawdzić, u mnie nie ma różnicy czy lewa czy prawa strona. Próbowałem na różnych ustawieniach basu i wysokich i nie ma to znaczenia, lewy i prawy tył gra tak samo, przy balansowaniu na lewo i prawo też jest tak samo.

Co prawda mi słoń na ucho nastąpił i dla mnie radio to gra maks na 4.

Niemiec 

Auto: Mx5 NC '06, Rx8 '06 HP, 3BK 2.0 DPF
Do³±czy³: 08 Pa¼ 2008
Sk±d: Ruda ÅšlÄ…ska
Wys³any: 2013-05-04, 12:16   

dzięki wielkie, wygląda na to że mi gdzieś sygnał się partaczy, teraz dojdę do tego sobie czy to kwestia kabla, czy czego.

usterka usunięta! zimny/słaby lut. Wygląda na to że od fabryki już tak jeździło, po prostu nikt nie "wysłuchał" że w jednym niskotonowym głośniku... nie ma niskich tonów na niskiej głośności. Gdyby ktoś kiedyś potrzebował schematu do tego;) zaopatrzyłem się w maździe.

adamsud 

Wys³any: 2013-05-04, 22:13   

Chętnie skorzystam. Mam nadzieję, że schemat masz w formie elektronicznej. Proszę o wysyłkę na PW lub e-mail. Z góry dziękuję.

przema72 

Auto: rx8
Pomóg³: 2 razy
Do³±czy³: 09 Lip 2012
Sk±d: wÅ‚oszczowa
Wys³any: 2013-05-22, 20:15   

hehe a to ciekawe , dwie mazdy u mnie mają to samo , brak basu na tylnim lewym głosniku

Niemiec, zimny lut miałes w radiu czy wzmacniaczu ?

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: