Może dla niektórych to będzie durne pytanie ale nie moge znaleźć u nas na forum na nie odpowiedzi.
Jak ustawić na przednich kołach negatyw? Ile stopni jest "rozsądne"? czy ktoś z was tak ma, jaki wpływ na opony, prowadzenie, łożyska etc?
Próbowal ktoś zrobić lekki negatyw na tyle? Da się tak w rx zrobić? W bmw chłopaki się tak bawią żeby łatwiej się uslizgiwać na zakrętach...ma ktoś z tym doświadczenie?
Z tyłem chyba nie ma takiego problemu,... z tego co pamiętam, chodzi o pochylenie.
Z przodu to górny wachacz z regulacją jest potrzebne bo jakoś nie zauważyłem tam innej możliwości pochylenia.
Pytanie czy pochylać i ile. Taka zabawa negatywem bez grzebania w zawieszeniu to się mija z celem, poza wyglądem. Pochyla się koła tyle aby w zakręcie koło było prostopadle do podłoża.
Pytanie na której osi chcesz mieć więcej przyczepności? tam powinno być "miękciej" względem drugiej.
Większe pochylenie z przodu na pewno znacząco obniża drogę hamowania zaś z tyłu przyczepność przy ruszaniu.
Tył w rexach ma dużo przyczepności ja tutaj bym postawił na zabawę z przodem. Np. Regulowane końcówki stabilizatora ewentulanie cieńszy stabilizator na przód i jakiś zawias z regulacją twardości. Zabawa w same sprężyny nic nie daje, miałem w jednym samochodzie to gorzej się prowadził mimo że było twardziej to jeszcze amortyzator padł bo nie był przystosowany do takiego zakresu pracy.
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2013-05-29, 22:32
Negatyw w codziennej jeździe nie pomaga. Fakt ... przy lataniu bokami jest przyjemniej ale nie ma co rozprawiać o zużyciu opon bo wiadomo że się wytrą. Trzeba całą geometrię zrobić bo ruszając cokolwiek zmieniasz zbieżność i efekt jest taki, że auto nie trafia w pas. z tułu masz śruby mimośrodowe i ustawiasz negatyw. Ogarnięty pan od geometrii będzie wiedział czym pokręcić i gdzie fasolki zrobić
Auto: RX8 Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 20 Maj 2009 Sk±d: Kraków
Wys³any: 2013-05-31, 20:41
ja mam wszędzie 2.5st. negatyw z prostego powodu - obniżone zawieszenie i zapieczone śruby regulacyjne od wachaczy - ale że wszystkie koła mają po równo to nie kombinuje (musiałbym wymienić śruby i pewnie gumowe elemety wachacza na poli) - kiedyś trzeba będzie to zrobić ale na razie nie mam czasu .
Co prowadzenie to dla mnie auto prowadzi się lepiej ale nie wiem czy to kwestia negatywu czy tego że jest niżej.
Generalizując, przy agresywnej jeździe na suchym negatyw jest konieczny do poprawy przyczepności, na mokrym negatyw nie ma prawa bytu, tak w skrócie odnośnie rozsądku przy negatywie w cywilnym aucie na co dzień, dla wyglądu trzeba zachować ostrożność na mokrym, jeżeli jeździsz agresywnie.
Konstrukcja zawieszenia w rx8 sama nadaje negatyw w raz z obniżaniem wesle seryjnych nastaw, pewna konsekwnecja.
w Rexie tył jest regulowany, przód.. niech ktoś potwierdzi, ale na 99% nie więcej niż 1 stopień?.. a jeżeli więcej to w minimalnym stopniu, w rzadko którym samochodzie przód jest pod tym względnie słabo regulowany, z prostej przyczyny- bezpieczeństwo, kąt dla przodu to 0 w większości seryjnych samochodów, dlatego modne są wszelkie camber platy, wahacze regulowane etc. W raz z zmianą cambera idzie wyprzedzenie sworznia i zbieżność, również bezpośrednio wpływ na prowadzenie -> również zmienia się przy np. obniżaniu, dlatego warto odwiedzać geometrie przy wszelkich takich zmianach.
Przód nie jest regulowany, jedyne co znalazlem to tuleje do wahacza mazdaspeed które nie maja centralnie otworu. Szukalem na sieci jakiś wahaczy górnych regulowanych, do hondy to są tony tego typu sprzętu.
yyy.. jest, wypuszczaniem dołu, nie góry, górne kity to własnie "tjuningowe" rozwiązania żeby pójść agresywniej.
28644 na schemacie- mimośrodowa.
.
Idąc dalej, trzyma nas 28-370, więc obniżanie, zmiana cambera z dołu, zmienia również zbieżność i wyprzedzenie swożnia, dlatego przy zmianie jednego, trzeba szukać pozostałych nastaw żeby nam się zupełnie to wszystko nie rozjechało.
A po głębszym zastanowieniu nt. historii mazdy i podobnego zawieszenia (miata od 1990 roku miała już bliskie rozwiązania rx-8, tak samo każda kolejna generacja mx-5 jest bratnia z rx8) to tam również od 1 generacji już była skromna możliwość, utrzymana do teraz w ten sam sposób w rx8. Tył daje nieco większe możliwości.
Sqad napisa³/a:
tuleje do wahacza mazdaspeed które nie maja centralnie otworu
"góra" natomiast jest stała, tuleje które znalazłeś to pewnie tuleje do zaimplikowania na górny wahacz?
Co do reszty to musze się wgrzebać pod samochód bo jakoś ten schemat do mnie nie przemawia, a już na pewno nie śrubą 28-370, chyba że obiema na raz, to może jeszcze.
Przy obniżeniu ~35-40mm i amorze bilstein (istnieje duze prawdopodobienstwo ze rozniez przyczynia sie do obnizenia wiekszego wzgledem serii na oem amorze) seryjny zawias pozwala uzyskac do 1.5 stopnia, nie ma problemu z zlapaniem wtedy zbierznosci. Sprawdzone.
Co do efektow wizualnych, wiele zalezy od kola i offsetu.. No kazdy ma inne poczucie co do trgo jak rozkraczone mu sie podoba. Swego czasu jezdzilem na takich nastawach przod/tyl:
Dla wizualnego efektu. Zawieszenie samo w sobie seryjne, zasada dzialania ta sama co w rexie.
ok spoko a możesz pokazać zdjęcie jak auto całe wyglądało a nie tylko przy kołach?
kolejne pytanie, biorąc pod uwagę że nie każdy jest/ ma dryg mechanika proszę o prostą odpowiedz:
negatyw przód trzeba wymienić:
negatyw tył trzeba wymienić:
wiem, że ide najprostszą drogą ale wolę się nie pomylić w swoich dumaniach dotyczących waszych hmm profesjonalnie brzmiących postów i nie chciał bym zamawiać czegoś co moze tylko mi się wydawać dobrym wyborem...bo trochę szkoda kasy
dzięki i czekam na odp bo napalałem się na zamawianie, żeby na poznan było już pochylone i wywalona część wnętrza
Jakie chcesz te kąty? Ile negatywu w stopniach? Bo najpierw musisz sprawdzić co z serii wyciągniesz z swoim amortyzatorem + sprężyny.
czyli,
negatyw przód trzeba wymienić:
nic.
negatyw tył trzeba wymienić:
nic.
Trzeba natomiast jechać na "geometrię" i poprosić o zmianę geometrii, sprawdzić seryjne nastawy jakie obecnie masz, ustawić negatywy, zrobić zbieżność do seryjnej i gotowe.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach