Auto: RX-8 Black 2006
Wysłany: 2013-09-02, 18:38
No to kolega zbliża się do osiągów motocykli sportowych :>
Ja po okiełznaniu gsxr 600 k4 byłem w stanie wyciągnąć 2,9s do 100 km/h i 9s do 200km/h i ledwo się na koniu byłem w stanie utrzymać bo koło szło do góry.
A coś takiego w aucie to na prawdę GRUBO :>
Kolega zbudował polskiego ariel atom-a.
Gratki i oby sprzęt był bezawaryjny oraz dało się jeździć po polskich drogach bezpiecznie - bo ja dlatego sprzedałem moto gdyż się nie dało.
Turbo chyba pokroju gt35,40 tak jak pisze przema72 po prostu cacko.
ojejku, jaram się autkami podobnymi do lotusa 7 :D
przy tej masie i tej mocy to naprawdę musi być coś :D
gratuluje projektu, sam kiedyś miałem plany na takie coś, ale wybrałem zbieranie kasy na rx-8
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2013-09-02, 19:45
odnośnie turbo, jako że nigdzie nie uzyskałem rzetelnych informacji jakie turbo do wankla
postawiłem na holsety ze względu na cenę i eksperymentowałem z 35 40 50
do ariela atoma to sporo mi brakuje, ariel był projektowany pewnie przez kilku inżynierów przez parę lat do tego przechodził testy zderzeniowe itp... Ja projektowałem sam.
przez to że jest za dużo mocy to jest trochę niebezpieczny, jak mi turbo napompuje w zakręcie jest nieciekawie wiec jest kontrola trakcji która tak tnie moc że turbo nie ma sensu i cały czas rozmyślam na wolnossącym 13b
jak staję ze słabszym plastikiem i średnik kierownikiem to dostaje sporo
cacko to było, zdjęcia które wkleiłem były robione na początku maja, teraz troszkę się poobijał a że zima jest długa a w warsztacie mam ciepło to się zrobi na cacko i mam nadzieję że z nowym silnikiem
eXe napisał/a:
sam kiedyś miałem plany na takie coś, ale wybrałem zbieranie kasy na rx-8
no i pozostało tylko rx8, SAM`a już raczej się nie zarejestruje, od 23czerwca tego roku była zmiana przepisów
pozostaje tylko kupno caterhama r500 które wbrew pozorom nie jest taki drogi
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Auto: westfield i reynard Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Paź 2009 Skąd: Rawa Mazowiecka
Wysłany: 2013-09-03, 08:58
TMsk napisał/a:
Mój bądź co bądź spartański lotus nie umywa się w porównaniu do Twojego.
ale masz przednią szybę i na głowe nie pada plus radyjko i z pasażerem możesz normalnie porozmawiać
KajaK napisał/a:
Adam R., A napisz proszę jak się ma Twój gokart do pędzonego hayabusą ??
biały to troszkę inny silnik i zawieszenie, bardzo wysoko obrotowa jednostka. auto ma max ok 200km/h a po drodze jest 6 biegów w sekwencji więc zmiana jest troszkę szybsza
jest o 60 kg cięższy i o 20cm większy rozstaw kół w szerokości, amortyzatory mają inną specyfikacje, inny zakres regulacji kątów zawieszenia, rozkład masy 50:50 przód-tył, ale 60:40 lewa-prawa
który będzie szybszy ? przyjeliśmy zakład i postanowiliśmy właśnie to sprawdzić w tą niedziele
teoretycznie moje auto ma sporo lepsze parametry ale względem zmiany biegów hayabusy mój me mega wielką turbo dziurę
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Wysłany: 2013-09-03, 12:48
no właśnie w niedzielę jedziemy do ryk to sprawdzić, jeśli będe szybszy po min 2sekundy na okrążeniu to będe mega zadowolony
[ Dodano: 2014-01-29, 13:32 ]
czy ma ktoś jakiegoś znajomka siedzącego w przerabianiu pojazdów spalinowych na silniki elektryczne ?
chciałbym wiedzieć ile zrobię kilometrów przy danej mocy przy danej ilości akumulatorów ?
no chyba że ktoś to potrafi policzyć ?
[ Dodano: 2014-01-29, 17:14 ]
bo tak sobie rozmyślam że jeśli wyjmę:
silnik, skrzynie, wał, dyfer, chłodnice i przewody plus 5kg płynu, chłodnice oleju z przewodami i 8kl oleju, IC z orurowaniem, kompa, przewodów jest z 2-3kg, zbiornik paliwa plus paliwo i całą resztę rzeczy potrzebnych do pracy silnika to może się tego nazbierać ok 250-300kg
a ciekawe jaki miałbym zasięg (strzelam bo nie wiem) z 25kg silnikiem elektrycznym plus 100-150kg akumulatorów ?
i w zasadzie auto bezobsługowe, zero tankowania mieszanki, olejów, wyje*&^#$h czujników temp. dolotu, wypalonych czujników egt, wypalonych sond afr
wydaje mi się że torowy elektryk to same zalety a największa to max moment od samego początku
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
nie wiem czy wiesz ale przyda Ci się dobre radio/odtwarzacz miałem okazje podziwiać kilka razy tesle roadster, samochód obłędnie przyśpieszał ale było słychać tylko mały świst jakby łożysk i szum opon... brakowało efektu jakiegoś V6
Adam R.ciągniesz części z usa więc przeglądnij stronkę EV-WEST mają gotowe kity jak i mnóstwo półproduktów do zbudowania silnika http://www.evwest.com/catalog/index.php?cPath=40
i ich filmiki pokazujące ich produkt. Ważne jest to że robia silniki elektryczne pod sport 325HP przy 850rpm http://www.youtube.com/wa...P3uVp8-iNbVMjDw
Myśle że to może byc dobry pomysł na tor ponieważ:
+mamy moc i moment cały czas
+jeden bieg więc nie tracimy czasu na mieszanie skrzynią biegów
+mało czujników które mogą sie uwalić
-waga i zasięg baterii (aczkolwiek spalinówka to nie tylko silnik, ale i skrzynia,oleje,przekładnie, bak z paliwem itp.)
Wysłany: 2014-01-29, 20:10
dzięki za info TMsk, przejrzę pobieżnie i nie będe się zbytnio w to zagłębiał. Wole zapłacić $$$ komuś kto mi wszystko skompletuje i wyślę na palecie do mnie. Bo jak zacznę sam to rozkminiać to jestem pewien że na wiosnę nie wyjadę.
Ale dzięki za chęci.
[ Dodano: 2014-01-29, 20:17 ]
kruca bomba 100kg to najlżejszy z ich silników a ten który by mi odpowiadał to jakieś 150kg
jak DAS podzieli się swoim nr tel to popytam
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Ostatnio zmieniony przez Adam R. 2014-01-30, 18:00, w całości zmieniany 2 razy