Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2013-09-19, 23:52
Więc tak jak mówiłem..... za mały dystans (dystans to emulator ) z założonym emulatorem nie ma wpływu na spalanie, z pustym katem silnik łatwiej się opróżnia. Pali więcej bo właścicielowi podobają się marchewy i ugniata gaz
Gdyby to była uszkodzona sonda to raczej wyskakuje błąd informujący o wadliwym działaniu lub przerwanym obwodzie.. Nawet z emulatorem czasem wyskakuje błąd (nie zawsze ale się zdarza). Generalnie dystans ma być taki żeby czujka sondy była w nim schowana. Wtedy czyta temperaturę a nie widzi składu spalin.
Dobra, narazie błąd mam wykasowany, zobaczymy czy się znów zapali. Jak tak to uderze do gościa, który mi to robił btw. elektronik mówił o emulatorze jakim posługują się gazownicy, to to samo?
mam rexa może 2tyg, więc jescze dorbze nie ogarniam.
Powiedzcie mi czy błedy zczytuje sie poprzez to mrugające na czerwono siedzenie /airbag czy standardowo ikonka silnika?
Sytuacja wygląda tak że dziś zaczęło mi sie to świecić to czerwone siedzenie
tzn. po włączeniu miga 2razy odstep i 2razy później przerwa i znowu a po jakimś czasie świeci cały czas.
Ściągnąłem listę błędów cel codes ale tam w ogóle niema takiego błędu 22/ P0022, a więc o co biega.
Dodam że nie mam kata, wczoraj grzebałem w bezpiecznikach (pod maską i koło drzwi), brakowało bezpiecznika od ksenonów i spalił mi sie jeden podczas wymiany żarówek na ledy (zrobiłem siakieś zwarcie )
Sprawdziłem dziś wszystkie bezpieczniki poodciskałem w razie jakbym cos wczoraj poruszył.
Dodam że odłączyłem akumulator jak i kasowałem poprzez wciśniecie 20razy pedał hamulca.
Bez zmian.
Jakieś pomysły...?
chyba że coś nie teges z ledami bo te nowsze auta potrafią wywalać błąd jak nie są to "ledy can bus"
dodam że to światełko z prawej konsoli od air/baga normalnie gaśnie po uruchomieniu silnika
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
CEL - żółta ikona silnika
nie wyłączyłeś przypadkiem poduszki dla pasażera ?
Czyli RX ma tak samo jak wszystkie, więc świeci poducha. Tylko jeśli chodzi o ten przełącznik obok dsc to jest włączony (zresztą próbowałem wyłączać i włączać-bez zmian)
Raptor napisa³/a:
P0022 znalazłem coś takiego
Camshaft Position -Timing Over-Retarded
Znalazłem osobna liste kodów to poduch i 22 to:
Passenger-side air bag module (inflator No.1) circuit resistance low
Tylko teraz czy chodzi poduchÄ™ nr1 od siedzenia czy kokpitu?
Sprawdzałem kostki pod siedzeniami i wszystko niby gra, chyba że po usunięciu e.usterki potrzeba kilku uruchomień silnika?
_________________ Nie jestem mechanikiem,więc moje wypowiedzi nie muszą być fachowe. Ale wiem, że RX8 zapierdziela jak dziki TiReX
Auto: RX8 HP, RX7 FC TURBO.. Carina 1.6 :) Pomóg³: 38 razy Do³±czy³: 30 Lis 2011 Sk±d: Åšladów/Warszawa
Wys³any: 2013-09-24, 14:45
TMsk napisa³/a:
dziś zaczęło mi sie to świecić to czerwone siedzenie
tzn. po włączeniu miga 2razy odstep i 2razy później przerwa i znowu a po jakimś czasie świeci cały czas.
przesuń fotele do przodu, wyłącz stacyjkę, rozepnij 2 kostki pod każdym siedzeniem i popsikaj elektrosolem lub czymś na styk ..... powinno pomóc. to są wtyczki od podgrzewania i czujnika w siedzeniu..... częsta sprawa, że nie łączy
[ Dodano: 2013-09-24, 14:46 ]
oczywiście zapnij je z powrotem
3kostki pod każdym siedzeniem rozpięte-popsikane-spięte, odpięty aku i reset 10x hamulec= nic nie pomogło
Niestety nie mam żadnego sprzętu do czytania obd
Dla pewności wyciągnąłem również schowek pasażera i tam wszystko posprawdzałem.
ps. Raczej nie ma to nic wspólnego z tym problemem, ale przy okazji tego znalazłem jakąś czarna kostkę, która wisi sobie luzem i w ogóle jakiś taki jeden kabelek który jest nie oryginalnie wpięty w kostkę na wysokości słupka/koła i luzem biegnie sobie do tej czarnej kostki w która wchodzą inne
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach