Auto: VW Scirocco 1.4 2.0,CR-V i-CTDi Felicja 1.3 Pomógł: 2 razy Dołączył: 08 Maj 2009 Skąd: Katowice
Wysłany: 2009-10-21, 14:13
Jak dobrze pamietam to Ty szukałes tajli do tego auta na forum mazdaspeed. Toche Ci zajeło znalezienie czesci... Poka foty
kicek
Auto: RX-8 R3
Wysłany: 2009-10-21, 14:23
To dobrze pamiętasz Co do części to tylko serwis, w sumie wszystko dostępne w ciągu 3-4 dni, ale lampę musieli ściągać z Japonii, a to trosze trwało... Najważniejsze, że Rex jest już gotowy i daje rade Wieczorem wrzucę jakieś fotki.
[ Dodano: 2009-10-21, 19:50 ]
Tak na szybko jedna fotka fonem...
A bit of advice: zmień te balchy z przodu na 1 rzędowe:
Po 1 ładniej wygląda
Po 2 z przodu nie można mieć takiej, tylko z tyłu
_________________ Rotary Inside
Hurt paliw
kicek
Wysłany: 2009-10-22, 18:20
W przednim zderzaku jest przetłoczenie/ramka na kwadratową blachę i normalna by tam za bardzo nie siedziała... A z tym czy wolno czy nie to już inna kwestia
MastaMarek
Auto: Mazda RX8
Wysłany: 2009-10-22, 19:53
hej kickek !! piekna now rx8. To jest wersja R3 czy GT??? tez jestem z krakowa, ktoregos dnia sie zobaczymy :D Chyba jestes pierwszy na forum z rx8 2 generacji!! oby ci slyuzyla dlugo i bedzie bo z tego co czytam to ta nowa rx8 ma poprawione w sumie wszystkie bledy pierwszego renesis. Nowa pompa wodna itd. pierwsze 3000mil jezdz tylko na zwyklym oleju, 2 zmiane oleju tez przejezdz na zwyklym oleju, potem mozesz bez problemu przesiasc sie na syntetyk jezeli chcesz ale pierwsze kilometry w nowym samochodzie musi byc zwykly olej. Renesis uzywa oleju nie tylko do silnika ale do systemu chlodzacego dlatego uzywanie dobrego oleju decyduje o zyciu twojego wankla!! Velocity Red ftw!!
MastaMarek
Wysłany: 2009-10-22, 20:00
Retro napisał/a:
To jest wersja R3
extra!! R3 jest w sumie prawie gotowa na tor. Jezli cos zmieniac to tylko dlatego zeby mozna bylo sie pochwalic ze nie jest seryjne.
kicek
Wysłany: 2009-10-22, 20:07
Dzięki za miłe słowa Czyli na oleju dexeli mam śmigać tylko przez 2 wymiany, a potem można zalać normalny syntetyk? Dziwne, ale sprawdzę to:) Co do rexa to zdał egzamin w 100%. Wcześniej śmigałem MR-S, XK8, różnymi wynalazkami z 5,7 hemi, ale te 231km w rx8 naprawdę dają rade, dźwięk silnika i wydechu kozak, kapitalne trzymanie na zakrętach. Poza spalaniem i możliwościami podniesienia mocy w miarę rozsądnych pieniądzach chyba wszystko na +
MastaMarek
Wysłany: 2009-10-22, 20:15
kicek napisał/a:
Dzięki za miłe słowa Czyli na oleju dexeli mam śmigać tylko przez 2 wymiany, a potem można zalać normalny syntetyk? Dziwne, ale sprawdzę to:) Co do rexa to zdał egzamin w 100%. Wcześniej śmigałem MR-S, XK8, różnymi wynalazkami z 5,7 hemi, ale te 230km w rx8 naprawdę dają rade, dźwięk silnika i wydechu kozak, kapitalne trzymanie na zakrętach. Poza spalaniem chyba wszystko na +
Najbezpieczniej zawsze by sie przydalu uzywac zwykly olej ale to nie oznacza ze renesis nie moze jezdzic na syntetyku. Jednak wankle uzywaja oleju do wielu czynnosci a przede wszystkim do chlodzenia silnika. Dlatego na poczatku 2 pierwsze zmiany oleju dawaj zwykly olej. Olej idzie tez do chlodnicy wiec jezeli zmieniasz olej i wylejesz tylko olej z oil pan to tak jakbys wymienial olej tylko w 50% na nowy. Pelna zmiana oleju w rx8 wymaga tez spuszczenia oleju z chlodnicy. sry za moj Polski ale mam nadzieje ze mnie rozumiecie. Najwazniejsze jest to ze twoj renesis jest prawie w kazdym stopniu lepszy od pierwszej generacji i np: nie musisz robic pre-mixow, czyli doewac oleju do baku paliwa przy kazdym razem jak tankujesz. Jednak nadal polecam to robic bo przedluza to zycie kazdego wankla.
pozdr.
[ Dodano: 2009-10-22, 20:23 ]
kicek napisał/a:
Poza spalaniem i możliwościami podniesienia mocy w miarę rozsądnych pieniądzach chyba wszystko na +
air intake + mid pipe + wydech + AP = 40bhp bez problemu. Niestety jak chcesz wiecej to musisz isc w strone FI. Turbo wiadomo jest najlepsze ale drogie jak cholera i duzooo roboty jest przy tym. Ja bym polecel kompressor. Banalny w instalacji i nie niszczy silnika tak jak turbo. minusy sa takie ze niestety trudno grzebac jest cos w kompresorze i max masz 300bhp. Ktos na rx8club mial 334bhp z kompresorem ale to sa juz extremalne przypadki. Zalety kompresora to: tani (dosc), prosta instalacja, maniej problemow niz z turbo. jednak z turbo masz BOV a odglos BOV jest poprostu magiczny. lol
kicek
Wysłany: 2009-10-22, 20:29
A co z kompem? Po podobnych modach jak podałeś, Rex po pewnym czasie "wracał do seryjenej mocy" było to opisywane przez jakiegoś ziomka z Krakowa.