Auto: RX8 High Niuter ! Pomg: 7 razy Doczy: 07 Mar 2011 Skd: Warszawa
Wysany: 2013-11-07, 17:09 Zegary AutoGauge i inne
Witam
czy ktoś już to montował w swojej RX8?
Chciałem założyć sobie zegary AutoGauge ,Depo lub STRi z warningami , myślałem o temp.oleju temp.wody i trzeci który może być przydatny w Wanklu ,ciśnienia oleju czy może voltomierz?
Kolejna sprawa czy ktoś widział może gotowe modele słupków albo atrap na zegary do rexa?
Na necie widziałem zdjęcia np czegoś takiego
Tutaj akurat zegary Defi ale nie pogieło mnie płacić 1k za zegar
Ewentualnie takie coś może wykonać mi firma FlockArt ,ale sobie liczą sporo ,gotowiec będzie pewnie tańszy.
Wysany: 2013-11-07, 18:41
Jak nie znajdę tego daszka to pomyślę , bo trzeba jeszcze by to było wymodelować ,a potem ktoś musi gajgery założyć i podpiąć...
z tego co widzę na rxclubie to tam montują temperaturę wody ,temperaturę oleju i ciśnienie oleju i takie bym też wsadził... prawdopodobnie AG z czerwonym podświetleniem ,może nie są to zegary z najwyższej półki ale miałem już z nimi styczność i do moich potrzeb będą idealne.
co do zegarów to pamiętaj ze trzeba kupowac AG sm peak , czyli te z przyciskiem , w tych tanszych bez przycisku wystepuje mechaniczny czujnik cisnienia oleju dosc kiepsko i krótko to dziala
jesli chodzi o depo maja one troche szybszy i cichszy silnik krokowy
Wysany: 2013-11-07, 20:55
Adam R., ja wiem , ale dla moich potrzeb to jest wystarczajace , wiem że wykonanie i dokładność lepsza bo miałem Defi w łapie ,kumpel ma to w Eclipse i są super ale na co dzień do niemodzonego Wankla to przerost formy nad treścią, a owy autogałgan przynajmniej mi pokaże jakieś temperatury bo na ori wskaźnikach możesz wróżyć z fusów , ten od ciśnienia oleju stoi ciągle w tym samym miejscu niezależnie od obrotów, jak będę chciał wskoczyć na tor z dwa razy do roku to też będę miał jakiś podgląd, stack , no to już jest do motorsportu więc sam top ,a ja mam auto mimo wszystko na co dzień , blitz i greddy do mnie nie przemawia miałem zły kontakt z tymi gajgerami ,
Auto: westfield i reynard Pomg: 3 razy Doczy: 29 Pa 2009 Skd: Rawa Mazowiecka
Wysany: 2013-11-07, 21:01
ale twoje OEM wskazniki są lepsze od autogałgana
zerknij np. na http://re5pect.pl/wskazni...ack-st3101.html
względem defi kosztuje grosze a cały syf z allegro bije na głowe
firmowe wcale nie znaczy super drogie więc czasami nie warto pchać się w badziewie z allegro tylko dlatego że ładnie świecą
_________________ SPRZEDAM: ZAMACHY,SPRZĘGŁA
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Adam R., niewiem skąd masz takie złe mniemanie o tych wskaznikach , jasne ze nie sa to wskazniki z wysokiej półki , ale ja niespotkałem sie jeszcze z tym aby ich odczyty byly niepoprawne , a wkladam tego typu zegary od dobrych 3lat
Wysany: 2013-11-07, 21:49
a ja od jakiś 10 lat ciągne graty z całego świata i też je montowałem
porównaj np. czujnik ciśnienia oleju autogałgan z defi=greddy
wez pod uwagę tanie czujniki temperatury do tanich zegarów, ich dokładność to ok 15% a to spora różnica między 90C a 100C w przypadku temp wody
swoje teorie popieram doświadczeniami jakie przeprowadzałem, czujnik temp defi, autogałgan, bosh motorsport (które są na liście EMU jako rekomendowane) i polecane do megasquirta delphi. Zanurzałem w cieczy. defi bosch delphi przy 100C miały odchył 2-3C względem kalibrowanego termometru rtęciowego. Autogałgan wywoływał u mnie śmiech. Zanużyłem dwa autogałgany plus jakieś gówno w stylu glowshift/stri, przy 100C wyniki były w przedziale 85-115C. Nawet czujnik autogałgan nie jest równy drugiemu czujnikowi autogałgan.
Test wskazników autogałgan już sobię odpuściłem widząc dokładność czujników.
Też zrób taki test.
Ale co jest ciekawe czujniki defi odpowiadają parametrami i wartościami czujnikom greddy i spokojnie można napisać że czujniki z od defi są w pełni wymienne z czujnikami greddy
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
byc moze bylo tak ze starymi AG smoke itp , w nich sa tansze wersjie czujników
tak dokladnych testów przyznam sie nie robiłem , ale nieraz mialem podgląd w odczyt z czujników seryjnego ecu i porównywalny byl do odczytu z ww zegarów , odchyłki nigdy nie przekraczaly 5st , ewentualnie 0.05bara
ostatnio do emu kalibrowałem czujnik cisnienia oleju z zestawu AG ( czujnik oparty na mapsensorze) , mialem podłaczony manometr MERA , i niewidzialem zadnych zauwazalnych odchyłek wskazan
natomiast do wskazań temperatury w EMU korzystam z Lm35 , liniowego przetwornika temperatura/napięcie
choc ogólnie zaintrygowałes mnie swoimi testami , w najblizszym czasie sprawdze pare zegarów w jakis bardziej "labolatoryjnych" warunkach
Ostatnio zmieniony przez przema72 2013-11-07, 22:15, w caoci zmieniany 1 raz
Wysany: 2013-11-08, 15:28
Może tak ,jest Autogałgan i seria Stepper Motor czyli te z alarmem i peakiem i to są już lepsze wskaźniki niż zwykłe, dokładniejsze i trwalsze, rozmawiałem z kilkoma osobami i zdania na ich temat są różne jeden tuner mówi że są ok i się sprawdzają inny że z dupy ,ja wiem że są lepsze i Defi z centralką byłoby mega ,ale ich koszt jest dla mnie za duży , stack nie pasuje mi zupełnie wyglądem do wnętrza rx8
Dobra na razie to trzeba ogarnąć nakładkę jedna firma ma mi dać znać czy wykona dla mnie coś takiego.
P.S. Gronek dałbyś radę mi takie gajgery założyć jakbym kupił Bo ja się tego nie tykam do elektryki nie mam szczęścia
Wysany: 2013-11-08, 17:06
wskazniki to jedna bajka a druga to czujniki
nie wiem czy nowe wskazniki autogałgan maja nowe czujniki ale stare np. czujnik ciśnienia oleju moją czas reakcji ok 1Hz co przekłada się na to jeli może kiedyś okazjonalnie pojedziesz na tor, a jeśli w zakrecie jak odpłynie Ci olej spod smoka to wskaznik autogałkan nawet tego nie wykryje
generalnie szukaj czegoś firmowego z dobrymi czujnika, mechaniczne stack`i są najtańsze
KUPIĘ SILNIK N/A Z S5
Wysany: 2013-11-09, 14:14
Mike, dzięki mi najbardziej ta fujita by pasowała tylko ona jest dla wersji Japońskiej , szkoda... RB fajne ale nie wiem czy to nie mało praktyczne żeby w dół zerkać....
P.S. Dobra mam już kontakt i wykonanie takiej nakładki to żaden problem
P.S.2 Sqad, ile chcesz za tą część plastiku bo będzie potrzebna mi
_________________ High Niuter
Ostatnio zmieniony przez MATi 2013-11-09, 14:29, w caoci zmieniany 1 raz